Artiskok kan dyrkes som staude og grøntsag, for den er både et smukt indslag i blomsterbedet og en lækker mundfuld på tallerkenen.
Uanset, hvordan du har lyst til at bruge den, dykker vi nu ned i, hvordan du får urten til at vokse og gro i din have.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Plant artiskokker i haven
De er et sjovt indslag i haven med deres næsten dinosaur-agtige udseende: Høje grønne stilke, strittende, sølvfarvede blade og et kugleformet hoved. Når man ser på grøntsagen, er det ikke svært at forstå, den hører til tidselfamilien. Lader du den gå i blomst, vil du også kunne se, at knopperne ligner en tidsels til forveksling.
Modsat tidsel er artiskokker heldigvis ikke ukrudt – de er dejlige grøntsager, som smager skønt, og du kan faktisk gro dem i Danmark. Desværre er de ikke flerårige, så du skal plante dem på ny hver sæson.
TIP Det latinske navn er Cynara scolymus, og på engelsk kalder man artiskokker artichokes. Grøntsagen er en del af kurvblomstfamilien, og er derfor beslægtet med både tidsel og mælkebøtte.
Oprindeligt kommer afgrøden fra de varme middelhavslande og holder derfor af et solfyldt, tørt klima. Det kan give udfordringer under dyrkningen, da vores nordiske himmelstrøg ikke leverer de bedste vækstbetingelser. Umuligt er det imidlertid ikke at dyrke dem i Danmark, men vil du høste mange afgrøder, kræver det planlægning, pasning og pleje.
Dyrkning af artiskokker
Artiskokker bliver høje, og det skal du være opmærksom på, når du dyrker dem. De får nemlig brug for god plads, hvad end du sår dem mellem stauder i prydhaven eller grøntsager i køkkenhaven.
Kom godt i gang med såning & udplantning i køkkenhaven
Du skal plante med en afstand på minimum 60 centimeter mellem hver afgrøde, og holde en planteafstand mellem rækkerne på 80 centimeter. På den måde sikrer du, at de enkelte planter ikke skygger for hinanden, men får den bedste placering med mest mulig sol.
Har du dyrket artiskokker i den foregående sæson, har du muligvis selv samlet frø. Hvis ikke kan du købe artiskokfrø ved nogle af de mange online frøfirmaer eller på din planteskole, som med stor sandsynlighed også tilbyder dig udplantningsklare afgrøder senere på sæsonen.
Grøntsagerne skal dyrkes i jord med meget næring, ligesom de også trives bedst i veldrænet muld. Giv dem samtidig en solrig, varm placering med læ.
Såning: Det bedste tidspunkt at så artiskokker
Du skal tidligt i gang med såning, for allerede i januar eller februar er det tid til forspiring. Selvom det ofte er en kold måned, er det faktisk det bedste tidspunkt at så artiskokker, som har en lang spiretid. Først omkring april har planterne vokset sig så store, at de kan prikles om.
Prikling betyder, at du omplanter de små afgrøder til større potter. Samtidig kan du også sætte dem i drivhuset, for i april er det ofte varmt nok til, at planterne kan komme ud i glashuset.
Vi er henne i maj, før faren for frost er forbi, men så er det til gengæld også blevet så varmt, at du kan flytte planterne fra drivhus til friland. Det er nu, de er klar til at blive plantet ud på deres voksested.
Sådan sår du artiskokker
Du sår artiskokker i almindelig plantemuld. Når frøet er lagt i jorden, skal de have en lys og kølig placering, hvor temperaturen ikke kommer under 15 grader. En kold udestue er et perfekt sted at sætte spirebakkerne.
TIP Før udplantning på friland i maj skal planterne hærdes. Hvordan du gør det, kan du læse mere om her.
De næste par uger skal du sørge for, at jorden er fugtig, så frøene kan spire. Når først planten er brudt igennem jorden, udvikler den sig hurtigt, og det kan blive nødvendigt at give den en større potte flere gange.
Sådan sår du artiskokker
- Læg 1-2 frø i en potte eller spirebakke med en sådybde på 5 mm.
- Dæk frøet med plantejord
- Vand let så jorden bliver fugtig
- Sæt planterne lyst og ved en temperatur på 15-20 grader
- Vand ofte, men pas på ikke at overvande, så frøene drukner
- De første kimblade spirer efter cirka 6 dage
- Når artiskokkerne er 10 centimeter, høje skal de omplantes første gang
Vigtigt at vide om pasning & pleje
Gødning og god jord er kilden til succes næsten uanset, hvilken afgrøde du dyrker i køkkenhaven. Det gælder også artiskokker, som har brug for meget kvælstof for at vokse sig stor.
Jeg anbefaler derfor, at du forud for udplantning lægger kompost eller anden form for jordberedning i bedet, så planterne får næring nok i den første tid.
TIP Læg gerne græsafklip mellem afgrøderne efter udplantning. Gennem sommeren formulder græsset og frigiver næring til jorden, men det holder også ukrudt nede og beskytter jorden mod udtørring.
Det er en god idé at dyrke artiskokker sammen med kål, solsikker og ærter, da de ikke stjæler næring fra de krævende planter. På den måde undgår du, at afgrøderne kommer til at kæmpe om kvælstoffet.
Gule solsikker i blomsterbedet
Med til pasning og pleje hører også vanding, men kun i tørre tider. Det er vigtigt, du ikke overvander planterne, da de ikke gror godt i våd jord.
Tips til overvintring af artiskokker
Under varme himmelstrøg er det helt normalt, at artiskokker overvintrer, men herhjemme kan det blive en udfordring. Sydpå bliver de særlige grøntsager op til 5 år gamle, hvorimod de i Danmark sjældent bliver mere end 1 år.
Vinterhårdføre er de nemlig ikke, og planten er derfor ikke flerårig her mod nord, men vokser ofte kun en enkelt sæson. Desværre, for jo ældre afgrøden er, jo mere kan du høste fra den.
Alligevel er det et forsøg værd at få dem til at overvintre, så når sæsonen slutter, kan du klippe afgrøden ned til en højde på 25-30 centimeter. Sæt herefter en kurv over artiskokplanten og dæk med halm, nedfaldne blade, vintermåtte eller jord, som beskytter mod kulde og dårligt vejr.
Når forårssolen skinner igen til maj, kan du lukke planten ud fra vinterhiet. Måske har den endda sat sideskud, du kan lave stiklinger af.
Overlevede planten ikke, skyldes det med stor sandsynlighed, at jorden har været for våd og temperaturen for lav gennem vinteren.
Tid til at høste artiskokker
Det bedste er at høste! Det er belønningen for alt det arbejde, du har lagt gennem sæsonen. Fra du såede de første frø, til du priklede, udplantede, plejede og passede. Det er kulminationen på dyrkningen, og derfor noget jeg aldrig bliver træt af.
Den lette kunst at dyrke squash
Mod slutningen af juli måned kan du høste den første artiskok ved at skære stænglen af med en skarp kniv cirka 2,5 centimeter under blomsterknoppens bund. Efter første høst sætter planten nye skud, der danner nye afgrøder, som du kan plukke senere på sæsonen.
TIP Du kan høste en stor artiskok og op til to mindre fra en etårig afgrøde.
Du kan høste lige til frosten farer frem i haven, men jo længere tid du venter, jo mere træet bliver både smag og konsistens.
Hvornår er det tid til at høste?
Det kan være svært at se, hvornår det er tid til at høste artiskokker. Selvom der står juli eller august i kalenderen, er det jo ikke til at vide, om afgrøden er moden. Det er nemlig knoppen, man spiser.
Høst & opbevaring af æbler til vinter
Du kan se, at den er moden, når de første af dækbladene folder sig ud fra blomsterknoppen. Når du ikke at høste i tide, kan du tørre den til dekorationer, men lad endelig være med at sætte tænderne i den. Det vil ikke være nogen gastronomisk vellykket oplevelse…
Du kan samle dine egne frø
Begynder artiskokkerne at åbne sig? Det er et tegn på, at de er ved at gå i stok, og så skal du skynde dig at høste. Medmindre du vil samle din egne frø, du kan så til foråret?
Når planten går i stok, udvikler den de smukkeste blomster, som ligner tidsler meget.
Efter blomstringen kan du samle frøene på en tørvejsdag. Lad dem gerne eftertørre på en tallerken indenfor, før du lægger dem i kaffefiltre eller avispapir og gemmer mørkt og frostfrit til foråret.
Det skal du vide om sygdomme & skadedyr
Dyrkning af artiskokker volder sjældent de store problemer med sygdomme og skadedyr. Der lurer altså ikke mange farer i køkkenhaven, hvis du ser bort fra bladlus. Det er som regel dem, der udgør det største problem.
Få bedre biodiversitet i haven
Skadedyrene spiser bladene, og skal derfor udryddes, hvis planten skal overleve. Især, hvis angrebet er hårdt.
Sådan får du flere mariehøns i haven
Mariehøns er et af de nyttedyr, der lever af bladlus, så det er oplagt at give hjælperen gode betingelser i haven. Kniber det med at lokke dem til og øge biodiversiteten, så mængden af skadedyr nedsættes, kan du også spule bladlusene af med en haveslange.
Hvordan opbevares artiskokken?
Høster du før spisetid eller har du købt artiskok i supermarkedet? De holder sig friske i op til 5 dage på køl, hvis du lægger dem i grøntsagskuffen.
Guide: Opbevaring af grøntsager til vinter
Du kan også sætte stilkene i et glas med vand, så de står som en buket i køleskabet. Skifter du vandet et dagligt, kan det forlænge holdbarheden.
Hvornår man kan købe artiskok, er et spørgsmål om, hvor villig dit supermarked er til at gå på kompromis med sæsonerne. Det er dog mest almindeligt, at du kan købe dem fra juni til september.
Sådan tilbereder du artiskok
Tilberedning af artiskok er heldigvis lige så let som dyrkningen. Det eneste ærgerlige ved afgrøden er faktisk, at der ikke er særligt mad i dem – især, når man tager plantens størrelse i betragtning.
Du bereder den ved at fjerne de grove dækblade og koge den i letsaltet vand med citron i 30 minutter. Den præcise kogetid kan variere med nogle minutter, men når de yderste blade let slipper, er tilberedningen færdig. Den varme og møre artiskok skal spises med det samme.
Kryddersmør med urter fra haven
Dyp bladene i smør, dressing eller dip og skrab kødet af med tænderne. Uhm, en lækker mundfuld! Kan du spise mere, skal du glæde dig til artiskokhjertet, der ofte anses som en delikatesse. Husk at skrabe hårene eller ”skægget” af, før du sætter tænderne i det.
Flere dejlige opskrifter med artiskokker
De kræver tilberedning, før de kan spises, for grøntsagen indeholder et bitterstof, cynarin, som gør den til alt andet end en delikatesse i rå form.
TIP Slog dyrkningen fejl? Du kan købe artiskokker på glas eller dåse. Det er som regel kun de lækre artiskokhjerter, der opbevares på denne måde, så bladene må du undvære.
Den klassiske måde at spise artiskok på har jeg beskrevet herover, men der findes også andre opskrifter, hvor grøntsagen indgår. Især er det italienske og franske køkken kendt for at bruge afgrøden på et utal af måder, og der er næsten ingen grænser for, hvordan du kan tilberede den: I ovn, på grill, stegte, kogte og endda bagte. Tilbage er der vist bare at sige: Velbekomme.
Benjamin Nielsen
Er dræbersnegle et skadedyr i artiskok? Det bedste middel mod snegle er at dyrke noget, sneglene ikke spiser, fx kartofler, jordskok. Kan artiskok bruges?
hverdagshaven
Hej Benjamin.
Du har ret, det er et stensikkert middel mod snegle at dyrke noget, de ikke kan lide. Jeg kan desværre ikke svare på, om snegle spiser artiskokker. Det er nemlig lidt forskelligt afhængig af, hvilken haveejer man taler med, men som udgangspunkt spiser de artiskokker. Nogle haveejere har dog ikke problemer med snegle i lige netop artiskokker, så måske bliver du en af de heldige.
Held og lykke med dyrkningen!
Mange hilsner
Christine.