Den har flere gange været årsag til klagesange ved middagsbordet, for knoldselleri er ikke kun en klassiker. Den er også kilde til frygt hos mange, som mener, smagen er alt for sær. En skam, synes jeg, for med den rigtige tilberedning er den lige så lækker, som mange andre af havens afgrøder.
Du kan derfor trygt lade den få plads i køkkenhaven, for selvom dyrkning af knoldselleri kan give kvaler, er jeg her for at hjælpe dig godt på vej. Min dyrkningsvejledning er let at gå til, så du kan godt begynde at glæde dig til at høste din egne selleri.
Frem med havehandskerne – vi må i gang nu!
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrk selleri i haven
Den vilde selleri, Apium graveolens, er forfader til den selleri, du dyrker i haven i dag. Knoldselleri, Apium graveolens var. rapaceum, er derfor en forædlet grønsag, som har en sød og kraftig duft.
Måske er det netop den kraftige duft, der har givet knoldselleri et dårligt ry på middagsbordet. Det er nemlig ikke mange år siden, at den kun blev dyrket i ganske få haver. Heldigvis er udviklingen vent, og selleri gør nu come back både i haverne og køkkenerne!
TIP Selleri har været dyrket i Italien og ved Middelhavet siden 1500-tallet, hvor den blandt andet blev brugt til medicinske formål. Faktisk skal vi helt op i 1700-tallet og et godt stykke ind i 1800-tallet også, før selleri i haven bliver udbredt til større dele af Europa.
Knoldselleri har et sjovt udseende. Filtrede rødder, et rundt hoved og en strittende, grøn top. Størrelserne er meget forskellige, så nogle gange kan du dyrke knoldselleri på størrelse med et mindre kålhoved, mens de andre gange kan ligge i en lille hånd.
Sprøde & orange rødder – Dyrkningsvejledning til gulerødder
Skrællen er brun, men når du krænger frakken af, finder du et hvidt, sprødt kød, som smager skønt – og især er de mindste knoldselleri dem, der smager af mest.
Knoldselleri hører til de skærmblomstrende planter, og det første år sætter den en stor knold. Året efter sætter den små, hvide blomster, som du selv kan høste frø fra.
I gang med dyrkning af knoldselleri
Dyrkning af knoldselleri kan være lidt af en udfordring. Det ved jeg, for det tog mig nogle år, før jeg knækkede koden. Til gengæld går det som en leg, når bare man ved, hvordan man skal håndtere planterne.
Den eneste rigtige placering af knoldselleri er i solen. Den er nemlig meget lyskrævende – stik modsat bladselleri, som faktisk trives fint med lidt skygge.
Dyrkning af knoldselleri begynder med forspring omkring 10 uger før udplantning. Planterne tåler ikke frost, så det er temmelig afgørende, at de ikke kommer ud under åben himmel, før du er helt sikker på, at kuldetiden er slut.
Derfor er det først i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, at udplantning af knoldselleri finder sted. Skulle det ske, at de bliver udsat for frost eller lave temperaturer, øger det risikoen for, at de løber i stok.
Planter du knoldselleri i haven vil du opdage, de er krævende. De har brug for gødning og vand gennem hele sommeren, og du skal også huske at fjerne sideskud. Napper du sideskud, får du flotte, glatte knolde, og fjerner du i slutningen af juli også et par af de nederste blade, fremmer det dannelsen af knolden.
Tid til såning af knoldselleri
Som så mange andre planter, begynder dyrkning af knoldselleri med forspiring. Det er en rigtig forårsbeskæftigelse at lægge frø i spirebakker og forventningsfuldt følge med i, hvordan planterne spirer frem.
Kom godt i gang med forspiring
Såning af knoldselleri begynder jeg med omkring 10 uger før, de skal plantes ud i haven. Frø fra selleri er meget små, så du skal holde tungen lige i munden, når du lægger dem i spirebakker med såjord.
TIP Frø fra selleri holder spireevnen i op til 4 år.
Frøene skal du så i fugtig jord, og sørg endelig for at trykke dem fast, så de har kontakt med jorden. Afslut med et meget let lag jord – faktisk bare et lille drys, som kanel strøet på en stor portion risengrød. Efter såning sætter du spirebakkerne i gennemsigtige plastikposer, puster dem op og lukker grundigt, så frøene står i en luftfugtighed på 100%.
TIP Hænger frøenes skaller fast på de små planter, kan du forstøve dem. Det burde afhjælpe problemet.
Forspiringen fortsætter i vindueskarmen, for nu placerer du din knoldselleri ved stuetemperatur på omkring 20 grader, og lader dem stå lyst uden, at de får direkte sol.
Når frøene spirer, tager du posen af, så planterne kan få luft.
Gode råd om forspiring af knoldselleri
Du er godt på vej, når frøene spirer, og kimbladene begynder at folde sig ud, men du er ikke helt i mål endnu. Ved forspiring af knoldselleri gælder det nemlig, at temperaturen efter spiring skal ligge på 15-18 grader, og jeg kan ikke understrege nok, at temperaturen ikke må komme under 8 grader.
5 krydderurter du kan overvintre
Hvis planterne mærker kulde i længere tid, tror de, det er vinter, og når temperaturen så stiger igen, går de i stok.
TIP Når planterne er priklet, kan du sætte dem i drivhus og dække dem med fiberdug. Dugen beskytter i de kølige nætter og giver skygge i dagtimerne, så planterne får optimale vækstbetingelser.
Bare et par enkelte dage, hvor temperaturen kommer under 10 grader, kan være nok. Det samme gælder, hvis temperaturen sniger sig under 15 grader i 2-5 uger. Derfor skal forspiring af knoldselleri gøres indendørs, og du skal ikke sætte dem i drivhus, før du er sikker på, det er varmt nok derude.
Husk at prikle planter
Dyrkning af knoldselleri tager tid, og i begyndelsen vokser de meget langsomt, så du skal væbne dig med tålmodig. Jeg har mange gange været ved at opgive håbet, men med ét får de fat og vokser. Du skal først plante selleri ud, når de har 2-3 rigtige blade. Det vil sige, at kimbladene – de første, små blade, der dukker op, når planterne spirer – skal have udviklet sig.
Omkring maj er det derfor tid til at prikle ud i potter på 6-7 centimeters højde. Sætter du flere småplanter i samme potte, skal de placeres med en planteafstand på 6 centimeter og i en dybde på minimum 8 centimeter.
Når du planter knoldselleri ud efter forspiring, er det vigtigt, du placerer planterne i samme dybde, som de har stået i spirebakkerne. Og her kommer et godt havetip, så du kan tjekke, om det er gjort rigtigt. Slænger planterne sig langs jorden, når de er omplantet, så er dybden rigtig, men står de stolt op, er de plantet for dybt.
TIP Husk at tilføre gødning til vandet de sidste uger inden udplantning på friland, hvis knoldsellerien ikke vokser optimalt.
Du skal ikke være nervøs over, at planterne ligger ned. De rejser sig op i løbet af de næste uger – og herfra skal de helst blive stående.
Vigtig viden om jord til knoldselleri
Vil du have store, flotte knoldselleri i haven kræver det god jord. Derfor begynder dyrkningen med at forberede jorden, så den er klar til at tage imod planterne. Jorden skal løsnes i dybden, så den er let og luftig, og det gør du ved at tilføre kompost.
Rækker med rødbeder – Sådan dyrker du dem
Er jorden i din have sandet, er det påkrævet at tilføre mere kompost, end hvis du har en helt, almindelig havejord. Den tunge lerjord, som jeg har i min have, må løsnes meget grundigt, og det kan også blive nødvendigt med øget jordforbedring.
TIP Må jeg anbefale dig noget? Forbered jorden i efteråret. Giv den gødning fra husdyr eller halvomsat kompost og slut af med et tykt vinterdække. Der er lang tid til maj, hvor planterne skal i jorden, så materialet når uden problemer at blive omsat inden, det er plantetid.
Hvis du ikke nåede at gøre bedet klar i efteråret, så fortvivl ej – foråret venter forude. Inden udplantning af knoldselleri lægger du en god mængde kompost i bedet. Tilfør ekstra kvælstof for at sætte fut i sagerne, hvis du bruger almindelig havekompost. Er komposten tilsat husdyrgødning, er der næring nok i den, så her er det ikke nødvendigt med ekstra tilskud.
Udplantning af knoldselleri
Det rigtige plantetidspunkt for knoldselleri varierer fra år til år, for det afhænger af, hvornår nattefrosten forsvinder. Som tidligere skrevet tåler planterne ikke kuldegrader, så derfor er det først mod slutningen af maj eller i begyndelsen af juni, du skal plante selleri ud. Et lille tip er, at selleri skal på friland samtidig med tomaterne, hvilket betyder: som noget af det sidste.
Foråret kommer – Tid til at afhærde planter
De forspirerede knoldselleri er nu ved at være kraftige planter med et godt rodnet, så de er klar til at komme videre. Før du planter selleri ud, skal du huske at afhærde dem i op til to uger. På den måde forbereder du planterne på deres nye liv under åben himmel med regn, sol og blæst.
TIP Knoldselleri kan plantes som anden afgrøde, for de kan fint stå i potter hele juni. Lad dem følge efter spinat, salat og det første hold kartofler, men lad mig lige huske at sige, at når du planter knoldselleri sent, bliver knoldene naturligvis mindre.
Vil du høste knoldselleri tidligt – allerede fra september – kan du plante dem ud i haven til 1. maj. Det kræver snilde fra din side, og mildhed fra vejrguderne, men det kan lykkes. Husk at dække planterne med to lag fiberdug, så de ikke får kulde om natten.
Sådan planter du knoldselleri
Dagen før du har planter om udplantning af knoldselleri, gennemvander du potterne med de forspirede planter. Det er nemlig optimalt for det kommende havearbejde i morgen, at jorden omkring roden er fugtig.
Guide til dyrkning af kartofler
Når du planter knoldselleri, er det helt afgørende, at planterne sættes i samme højde, som i potterne. Udplant dem hellere lidt for dybt, men vær varsom. Udplantes de for dybt, påvirker det plantens vækst.
Høst de skønneste bønner fra haven
Knoldselleri har brug for plads, og planteafstanden har stor betydning for deres trivsel. Du planter knoldselleri med en rækkeafstand på 50 centimeter og med en planteafstand på minimum 35 centimeter.
Du får større knolde, jo større plantestand du holder, men i dyrkningsvejledninger til knoldselleri kan du også læse, at uvanen med hule knolde øges i takt med planteafstanden. Derfor er risikoen for huller størst i de store knolde.
Afslutning det hele med grundig vanding.
Alt du skal vide om gødning & vanding af knoldselleri
Selleri har brug for meget gødning for at danne store, kraftige knolde. Derfor er det fast arbejde sommeren igennem at give dem næring. Du skal gøde planterne til september, og brændenældegødning eller halvomsat kompost er perfekt til formålet.
Knoldselleri vokser helt indtil, vinteren for alvor begynder, og det er grunden til, at du må gøde afgrøderne gennem hele sæsonen.
Sådan laver du din egen brændenældegødning
På samme måde som gødning er afgørende for at få store, flotte selleri, er vanding også en vigtig del af havearbejdet. Du får det bedste resultat, hvis de får vand nok.
Sprød spinat – Sådan dyrker du det
De tåler ikke udtørring, så vanding af knoldselleri er en vigtig del af rutinen hele sommeren. Knoldselleris rod står kun i 20 centimeters dybe i den første tid, så de tørrer let ud. Det er først efter midten af august, at rødderne arbejder sig ned i 40 centimeters dybde. Vanding er derfor vejen frem.
Høst & opbevaring af knoldselleri
Selvom de smager allerbedst, når de lige er høstet, kan knoldselleri opbevares helt til foråret. Du behøver ikke høste knoldselleri tidligt, for planterne vokser langt ind i efteråret, så vil du spise sprøde selleri, skal du vente med at hente dem ind.
Knoldselleri tåler ikke hård frost, selvom de er udvoksede, men let nattefrost med et par minusgraders kulde, klarer de fint. Alligevel er det en god idé at dække dem med halm eller blade, før frosten tager fat.
De fleste år står den grønne top fra knoldselleri flot i haven gennem vinteren, og det er nu en gang dejligt med lidt farve i haven på de kolde dage.
Høst & opbevaring af æbler gennem vinteren
Husk, at selleriknolde står over jordniveau, så der er risiko for, at de fryser og bliver dårlige, hvis frosten fortsætter. Det er kun i de milde vintre, at afgrøderne kan stå ude i længere tid, hvis de får vinterdække og fiberdug over sig.
Frostfri opbevaring er vigtigt
Høster du knoldselleri sammen med de andre rodfrugter fra haven, skal de opbevares på præcis samme måde. Et køligt, frostfrit sted er optimalt. Jeg lægger knoldselleri i kasser med fugtigt sand, for så kan de holde sig helt til foråret.
TIP I køleskab holder knoldselleri sig frisk i op til 4 måneder.
Vil du forlænge holdbarheden, kan jeg anbefale, at du høster knoldselleri på en tørvejrsdag. Fjern også den grønne top, før du lægger dem i kasser til opbevaring.
Kendte sygdomme & skadedyr
Sygdomme og skadedyr rammer de fleste afgrøderm og knoldselleri er naturligvis ikke nogen undtagelse. Den bedste måde at undgå angreb på er ved at have en høj biodiversitet og et stabilt sædskifte. Selleri kan fint indgå i sædskifte med dild, persille og gulerødder, og de er oplagte naboplanter til bønner, kål og porrer.
Sådan skaber du god biodiversitet i haven
Alligevel kan du aldrig sikre, at dine afgrøder går fri, så herunder kan du læse mere om de forskellige sygdomme og skadedyr, som rammer knoldselleri.
Selleribladplet
Bladlus kan nogle år ses i planterne, men det er kun sjældent, det giver problemer. Selleribladplet er derimod langt værre at støde på. Det er en svamp, som spreder sig hurtigt og særligt, hvis vejret er fugtigt.
Sygdommen viser sig ved at bladene bliver gule og visner, så du skal fjerne dem med det samme, hvis du vil mindske angrebet.
Gulerodsfluer & sellerifluer
Gulerodsfluens larver spørger også i din selleri, men heldigvis er det kun i overfladen, de gnaver gange. Du mindsker angreb ved at dække planterne med net.
Sellerifluen er også en slambert, for dens larver minerer bladene. Det er naturligvis mest et problem for bladselleri, selvom det kan sætte knoldselleri tilbage.
Første generation kommer forbi ved udplantning i maj og juni, mens næste hold sætter ind i juli og august. Du skal fjerne de angrebne blade, så snart du ser dem for at mindske angrebet. Sørg også for et godt sædskifte, for skadedyrene overvintrer i jorden.
Er angrebet massivt, kan det blive nødvendigt at fjerne hele planten.
Selleriskurv
Du har måske hørt om sellerirust, som er det, nogle også kalder selleriskurv. Selleriskurv viser sig som revner og brune pletter på knolden, og selvom det kan se voldsomt ud, skærer du blot de brune pletter væk, inden du tilbereder den.
Farveændringer
Det kan ske, at der optræder lilla nuancer i selleriens knold, men det har ikke nogen betydning for, om du kan bruge afgrøden. I nogle tilfælde kan den have en mere bitter smag, men den kan bestemt spises.
TIP Vil du have hvide, lyse knoldselleri? Læg halm helt tæt omkring planterne i september, så undgår du, at knoldene bliver grønne. Modsat kartofler er grønne selleri ikke giftige og kan sagtens spises.
Man kender ikke årsagen til de lilla tegninger, men det skyldes jo nok, at afgrøden ikke har haft de bedste vækstbetingelser.
Nogle gange kan du også opleve, at knoldene bliver mørke, når du koger dem. Det har imidlertid heller ikke nogen betydning for smagen.
Find de rigtige sorter af knoldselleri
Du kan selv høste frø fra selleri, og har overvintringen været en succes, samler du frøene på andet år. De er ikke svære at høste, men de krydsbestøver, så vil du dyrke knoldselleri, hvor du er sikker på sorten, må du købe frøene.
Spiretest dine egne frø før udplantning
Der findes et stort udvalg af forskellige sorter af knoldselleri, som er perfekte til økologisk dyrkning. I mange år har jeg dyrket Monarch, som har vist sig at være en sund og stærk afgrøde med en dejlig sellerismag.
Ibis er også en populær sort, som efter sigende skulle være temmelig resistent over for selleribladplet. Det samme gælder Bergers Weisse Kugel.
Andre sorter af knoldselleri kan jeg nævne Mentor, Balder, Cesar, Snehvide, Alabaster, Prager Riesen og Roem van Zwijndrecht.
Lækre opskrifter med knoldselleri
Knoldselleri er i sæson fra september til februar, så det er en rigtig efterårs- og vintergrøntsag. Konsistensen minder om kartofler, men smagen er noget ganske særligt, og det er netop den, der deler vandene. Enten elsker man eller også hader man selleri.
Jeg elsker den, og har mange gode opskrifter med knoldselleri, som er på repertoiret gennem vinteren.
TIP I mange vegetariske opskrifter er knoldselleri en kending på grund af sin faste konsistens og fyldige smag. Smagen er sød, fyldig og fuld af umami, når grønsagen koges, bages eller steges, mens den i utilberedt form har en skarp smag, som er meget gennemtrængende.
Kogt knoldselleri er skønt i mos, og jeg bruger den gerne sammen med andre rodfrugter som gulerødder eller kartofler. I supper er den også helt undværlig, for den tilføjer dybe og fylde, som løfter retter til et nyt niveau. Jeg bruger også kogt knoldselleri til sellerihumus, for mødet med kikærter og krydderier er lækkert som dip eller på brød.
Opskrift på sprøde & sunde grønkålschips
De grønne glade fra knoldselleri bruger jeg som suppevisk sammen med andre urter, men efter kogning kasserer jeg dem. Toppen skal nemlig ikke spises, men der sidder masser af saft og kraft i den, som kan udnyttes.
Tilberedning af knoldselleri i køkkenet
Tilberedning af knoldselleri i ovn er også en mulighed. Saltbagt selleri eller skåret i tern som en del af et rodfrugtfad er skønne opskrifter, og faktisk kan du marinere grønsagen, hvis det skal være ekstra lækkert. Jeg BBQ-marinerer den gerne, og tro mig, det kan få selv en indædt hader af grønsagen til at spise op.
Til gengæld skal du være virkelig begejstret for den særlige smag, hvis du spiser knolden rå. Skåret i tynde strimler på et mandolinjern, kan du bruge den i salater eller som fyld på pizza. Vælger du at tilberede knoldselleri på den måde, synes jeg, du skal råmarinere den først, så smagen er knap så gennemtrængende.
TIP Knoldselleri er sund og nærende, men det er kun det hvide kød, du kan spise. Du må derfor skrælle den inden tilberedning.
Du kan også stege knoldselleri, panere den eller bruge den i bagning, hvor den tilføjer en svampet konsistens til boller og brød.
Syltede rødløg – Opskrift på det perfekte, pink tilbehør
De klassiske opskrifter med knoldselleri må vi heller ikke glemme. Boller i selleri og selleribøf er jo gamle kendinge, som de fleste på et eller andet tidspunkt har fået serveret.
Der er altså mange gode grunde til at gå i køkkenet og sætte selleri på menuen, og er du stadig skeptisk efter endt læsning, synes jeg, at du skal lade tvivlen komme den runde knold til gode. Jeg lover, den er lækker.
Skriv et svar