Løvstikke er måske ikke en af de allermest kendte krydderurter. Til gengæld er den helt uundværlig i alt fra supper og sovser til urtesalt, kartoffelkogning, kød, fisk – ja egentlig til det meste!
Det er nemt at dyrke løvstikke, så længe du sørger for, den får plads at vokse på. Det får den nemlig brug for, da den vokser, vokser og vokser.
Er du klar til en krydderurt med masser af smag? Nu skal du høre, hvordan du dyrker den i haven.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvad er løvstikke?
Ja, hvilken plante er løvstikke egentlig? På latin kaldes den Levisticum officinale, men du kan også se den omtalt som maggi-urt. Det er en flerårig plante, som tilhører slægten af skærmplanter og løvstikke bliver nemt over 2 meter høj, hvis den dyrkes et sted med god plads. Bladene er takkede, grønne, og ligner faktisk selleris blade til forveksling. Det afslører duften, at det ikke er selleri, for løvstikke har en meget særlig duft, som gør den nem at genkende.
Man har dyrket løvstikke i mange hundrede år, og i middelalderen var krydderurten en del af munkenes klosterhaver. Her blev den dyrket for sine medicinske egenskaber, for løvstikke er oprindeligt en lægeplante.
I dag dyrker man løvstikke for smagens skyld, for der er simpelthen ikke noget mere fantastisk end at smide en buket løvstikke i maden. Det giver en dybde som man, når man først har smagt det, ikke vil bytte med noget. Timian, salvie, basilikum er også dejlige urter, men de giver ikke den bund i maden, som løvstikken tilfører.
Dyrkning af løvstikke
Dyrkning af løvstikke skal foregå på et sted i din have, hvor den kan få lov til at folde sig ud både i højden og i bredden. Du kan godt skære den tilbage, hvis den bliver for stor, men du kan lige så godt give den god plads fra begyndelsen. Det vil nemlig blive nødvendigt med beskæring på et stedpunkt, men du kan forebygge det ved at give den godt med plads.
På grund af størrelsen er en løvstikke heller ikke en krydderurt, du dyrker flere steder i haven. Én plante er mere end rigeligt til en hel familie, og så længe du sørger for at bruge af den jævnligt, så den hele tiden laver nye blade, kommer du ikke til at mangle løvstikke. Der er alligevel grænser for, hvor meget løvstikke man kan konsumere…
Vil du i gang med at dyrke løvstikke i haven? Det bedste sted, du kan plante løvstikke er i halvskygge, men den tåler også fuld sol. Efter udplantningen skal du sørge for, at planten ikke tørrer ud, for til forskel fra mange andre krydderurter, vil løvstikke gerne have vand.
I efteråret visner den ned, når vinteren og frosten kommer krybende, men så snart foråret findes frem, begynder den at skyde. Du kan derfor godt regne med, at du kan høste løvstikke samtidig med, at du graver de første, nye kartofler op i begyndelsen af juni – en helt perfekt smagskombination forresten.
Kan jeg plante løvstikke i krukke?
Du skal ikke plante løvstikke i krukke, for den bliver stor. Rigtig stor. Første gang, jeg så en rigtig stor løvstikke, blev jeg helt i tvivl om, hvorvidt det faktisk var en løvstikke, jeg stod overfor. Men duften afslørede den. Den var god nok. Den over 2 meter høje og brede plante foran mig var en løvstikke.
Vil du alligevel dyrke løvstikke i krukke, skal du vælge en krukke, der er stor nok til, at planten kan vokse til. Beskæring vil også blive aktuelt.
Løvstikke fra frø & stikling
Du kan starte dyrkningen af løvstikke fra frø eller fra stikling. Vil du begynde med frøene, skal du så dem i foråret og plante dem ud i løbet af sommeren eller efteråret, når krydderurten er vokset til.
Kom godt i gang med forspiring
Imidlertid er dyrkning fra frø er ikke den nemmeste og hurtigste måde at gøre det på. Det er meget lettere at dele løvstikke, når planten er udvokset. Den kan deles i efteråret og skal plantes ud lige efter.
Kender du en, der har løvstikke i haven, og som gerne vil give dig en stikling? Så sig endelig ja tak. Der er nemlig noget hyggeligt over at vide, at løvstikken kommer fra den eller den have – at den har en historie med sig.
Formering – Sådan deler du løvstikke
Du deler løvstikke ved at grave et stykke af den af. Det kan lyde voldsomt, men planten kan sagtens tåle det. Det stykke du graver af, skal både have top og rodnet, den kan vokse ud fra.
Det er ud fra denne metode, at de fleste af havens krydderurter og stauder formeres, og det er meget sjældent, at planterne ikke vokser videre efter delingen. Du kan også formere urten ved at købe en lille løvstikke i krukke, som du deler til flere planter.
Gode råd om jord, vanding & gødning
Løvstikke kan vokse i alt slags jord, der er den ikke så kræsen, selvom den foretrækker en let og porøs jord. Til gengæld vil urten gerne have godt med næring, for det er jo en stor plante. Derfor skal du nogle gange i løbet af sommeren give din løvstikke gødning.
Husdyrgødning er ikke optimalt at bruge, men til gengæld er plantegødning rigtig godt. Du kan give din løvstikke flydende gødning, når du vander den, og særligt er brændenældegødning en fin kilde til næring.
Lav din egen brændenældegødning
I tørre tider er det vigtigt med vanding af løvstikke, for den har det bedst i fugtig jord. Du må derfor ofte forbi med vandkanden, når sommeren er meget varm. Har du placeret din løvstikke i fuld sol, er der stor risiko for, at den tørrer ud, så derfor må du være ekstra opmærksom på, at den får vand nok. Bliver bladene gule og brune, er det et tegn på, at den ikke har fået vand nok.
Blomstring & beskæring
Nogle gange bliver løvstikke gul og trist at se på, selvom den egentlig har det som blommen i et æg. Når det sker, kan du beskære den kraftig. Så begynder den nemlig at skyde grønt og fint igen.
5 nemme krydderurter der kan overvintre
Det samme kan du også gøre, hvis du vil undgå, at din løvstikke går i blomst. Når en løvstikke går i blomst, sender den en lang, stiv stilk i vejret, hvor der sidder en blomsterstand på. Du kan undgå blomstringen ved at beskære løvstikken, og det kan der være en fordel ved at gøre. Beskæringen vil nemlig sætte planten til at lave friske, grønne blade i stedet for at bruge krudtet på blomstringen.
Høst & opbevaring
Du kan høste løvstikke fra slutningen af maj og helt indtil de kolde temperatuer for alvor sætter sine spor i haven. I løbet af sæsonen kan du høste store buketter, og du skal endelig sørge for at plukke af den jævnligt. Det vil nemlig få planten til at sætte flere grønne blade.
Løvstikke kan opbevares i køleskabet 2-4 dage efter, du har høstet. Du kan også sætte de grønne stængler i et glas med vand som en lille buket. Her vil den også kunne holde sig nogle dage. Du behøver derfor ikke at bruge alt det, du høster med det samme.
Smagen af løvstikke
Smagen af løvstikke er helt speciel. Den er virkelig kraftig, og kan let erstatte både selleri og porrer i en suppe. Du kan bruge løvstikke i mange opskrifter, for det er ikke kun i suppe, den er en god ven.
TIP Hvad smager løvstikke af? Løvstikke har en sammensat smag, der minder om porre, persillerod og selleri på samme tid. Samtidig indeholder den både C-vitamin og en masse mineraler.
Smid en løvstikke i tomatsovs – prøv det, og det vil aldrig være det samme for dig at spise tomatsovs uden igen, nu er du advaret! Men den er også skøn til kød, til krydderurtesalt eller når du koger kartofler. Nyopgravede kartofler med løvstikke er endnu en ting, der står højt på listen over lækre sommerretter. Måske endda med en lille smørklat til – ej, så behøver du ikke andet!
En snak om anvendelse af løvstikke
Løvstikkes anvendelse som suppevisk eller bouillon er virkelig god, netop fordi løvstikke kan være et alternativ til suppeurter. Det betyder, at du sagtens kan koge en god suppe, selvom du lige mangler en porretop eller en stump selleri, for løvstikke giver den smag. Urten er desuden også virkelig god i hjemmelavet kryddersmør.
Opskrift på kryddersmør med urter fra haven
Løvstikkes muligheder for anvendelse er næsten lige så stor som planten. For alt undtagen rødderne kan spises. Det gælder både løvstikkes frø, stængler og blade – og der er smæk på smagen i det hele. Så pluk, spis, duft og glæd dig over at have en stor og gavmild plante i din have.
Drude Aviaja Becky Larsen
Tak for de gode råd og den store viden. Kan I mon også fortælle mig hvordan spiren ser ud? Jeg har lige plantet frø, nemlig. Venligst Drude
hverdagshaven
Hej Drude.
Velbekomme, dejligt du kunne bruge artiklen.
Det er meget svært at forklare, hvordan de ser ud, men de kan bedst beskrives som små, grønne skud. De ligner mange andre spirer; først kommer kimbladene, og derefter udvikler de karakteristiske løvstikkeblade sig.
Mange hilsner
Christine.
Tine Poulsen
Kan man bruge blomsten til at lave krydder eddike mad .
hverdagshaven
Hej Tine.
Krydderurter er gode smagsgivere til eddike, og løvstikke er ikke en undtagelse, så den kan du sagtens bruge.
Mange hilsner
Christine.