De syrlige, røde ribs er et hit i min have om sommeren. Flere gange om dagen skal jeg lige forbi ribsbuskene for at plukke et par klaser, som jeg kan tage med på min vej. De røde ribs er på én gang både søde og syrlige, og det er den dobbelthed, der gør dem til noget særligt i mine øjne.
Men smagen er ikke det eneste gode ved ribs. Buskene kan nemlig stå og hygge sig på solrige pletter i haven uden, at du behøver nusse omkring dem i tide og utide. Har du købt ribs, der skal sættes et godt sted? Så grib fat i spaden for nu skal vi i haven for at plante ribsbuske.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få ribs i haven
Det er ikke så mærkeligt, at ribs, Ribes rubrum, er en af de mest populære bærbuske. De syrlige bær er nemlig lækre at spise rå, men er endnu mere fortryllende i kager, desserter, saft og syltetøj. Hvem kan næsten sige nej til en lun pandekage med ribssyltetøj?
TIP Bladene på en ribsbusk dufter ikke. Det gør de til gengæld på solbær.
Ribs får en højde på mellem en og to meter, og den løvfældende busk bliver næsten lige så bred. Den er en af de nemmeste frugtbuske, du kan plante, og præcis derfor har den en særlig plads i både hjerter, maver og haver rundt omkring i landet.
Plant de sommersøde solbær i haven
Det rigtige sted at plante en ribsbusk
Dyrkningen er ikke svær, for så længe du planter ribs et sted, hvor de ikke sopper i vand, kan de plantes i alt slags jord. Ribs kan ikke lide at få våde rødder i alt for lang tid ad gangen, og derfor skal du kun udplante buskene i veldrænet havejord.
Samtidig kan jeg også kun anbefale, at du planter ribsbuske et sted i haven, hvor de ikke bliver udsat for hård blæst. Det bryder de sig nemlig heller ikke om. Men bortset fra det er der ikke flere krav, du skal opfylde for at gøre ribsbuske glade. De kan endda vokse i skygge, selvom høsten så ikke bliver helt så stor, som hvis du placerer dem et sted, hvor de får fuld sol dagen lang.
TIP Vil du slippe for at luge under dine ribsbuske? Du kan lægge halm eller barkflis under buskene, hvis du vil holde ukrudt nede. Du kan også plante skovjordbær som bunddække, for de vil på samme måde som halmen og barkflisen holde ukrudt væk.
Når du skal plante ribsbuske, skal du give dem en planteafstand på 2 meter, for buskene bliver store. Vælger du at udplante dem som hæk, skal afstanden naturligvis være mindre, så buskene kan vokse tæt sammen.
Du kan købe ribsbuske til udplantning her (reklamelink)
Hvornår skal jeg plante ribs?
Du vil du sikkert gerne vide, hvornår du kan plante ribs. Er du ny haveejer? Mange tror, at foråret er det bedste tidspunkt at plante ribsbuske, for det er jo her, alting begynder at spire igen. Det er også rigtigt nok, at alting skyder i vejret, når det bliver forår, og i princippet kan du godt plante ribs der.
Plant dejlige stikkelsbær i haven
Det bedste er dog at plante ribs i efteråret. Her har busken smidt sine blade og bruger krudtet på at danne rødder i stedet for at udvikle blade og bær.
Plant buskene som hæk
Har du brug for en hæk, du kan spise af? Du kan bruge frugtbuske som hække og lade dem være rumdelere, som skaber overgange mellem forskellige sektioner i din have.
Du kan plante ribs som en spiselig hæk – det er både hyggeligt, pænt og praktisk. Brug eventuelt buskene til at markere overgange mellem køkkenhave, frugthave eller blomsterhave eller plant dem tæt ved terrassen.
Kom godt i gang med frugthaven
Vil du plante ribsbuske som hæk? Du skal plante med kort afstand, når du bruger planterne som hæk. Det går jo ikke, at der kommer store huller i hækken.
Pasning af ribsbuske
Sol, vand og gødning er det, der skal til, når du dyrker ribs. Pasning er derfor ikke det, du kommer til at bruge mest tid på, når du planter frugtbuskene i din have. Det er en god idé at tilføje næring til jorden i form af møg eller kompost hvert år, hvis du vil høste store, flotte ribs.
Haven i juni – 10 ting du kan gøre
Er sommeren varm? Vanding af ribsbuske hører med til de daglige pligter, hvis sommeren er varm og tør i længere tid. Buskene må ikke tørre ud, for det vil gå ud over bærsætningen.
Beskæring hører også med til den almindelige pasning af ribs. Du kan læse mere om, hvordan du griber det an herunder.
Beskæring af ribsbuske
Ribsbuskes højde varierer efter, hvilken sort du har plantet, men de kan blive temmelig høje, hvis ikke du beskærer dem. Når du har købt ribs, og de har etableret sig solidt i din havejord efter nogle år, kan det derfor blive nødvendigt med en beskæring.
10 ting ud kan lave i haven til maj
Vil du høste store bær? Når en ribsbusk får lov til at vokse, som den vil, bliver den meget tæt, og du vil kunne høste mange klaser med små bær. Vælger du at beskære ribsbusken, får du færre ribsklaser, men til gengæld er bærrene større. Du kan derfor gennem beskæring påvirke, hvor store eller små ribs du vil høste.
Sådan beskærer du
Har du ikke plads til, at dine ribsbuske skyder i vejret? Når pladsen bliver trang, kan det være en fordel at beskære buskene. Når jeg beskærer ribsbuske, fjerner jeg både døde grene, og grene jeg ikke synes bar ribs, som var store nok.
Du kan vælge at gå hårdt til busken og gennem beskæring forme ribsbusken, men i min have er beskæring kun nødvendigt for at holde busken sund og få store ribs.
TIP Unge grene er glatte og lyse i barken, hvorimod de ældre grene er mørke med en bark, der skæller.
En ribsbusk sætter først frugt på grenene på andet år, og de næste par år bærer grenene – om alt går efter planen – store, flotte klaser med røde ribs. Jeg lærte af en gartner, at det er en fordel at beskære ribsbusken i forbindelse med, at ribsene høstes.
De grene du ikke synes, har lavet bær i høj nok kvalitet, dem fjerner du. På den måde kan du holde styr på, hvilke grene, der er bedst. Desuden er det også nemmere at plukke ribs af de afskårne grene.
Formering af ribsbuske
Vil du have mange ribs i din have? Har du ikke lyst til at få den store pung op af lommen og købe ribsbuske til udplantning? Så kan du selv formere dine buske. Ribsbuske kan formeres gennem stiklinger, der laves i efteråret, men der findes også en langt nemmere måde at gøre det på.
Når jeg formerer ribsbuske, tager jeg en gren, bøjer den ned til jorden og lægger en sten oven på grenen. Det kan jeg i princippet gøre hele sommeren, men jeg venter altid med at gøre det til, jeg har høstet ribs på busken.
Et år senere har grenen sat rødder. Så det er her, jeg klipper grenen til ”moderbusken” over, graver den lille, nye ribsbusk op og planter den ud et nyt sted i haven.
Vælg den rigtige sort
Der findes mange forskellige sorter af ribs. Nogle sorter sætter ribs tidligt, andre sætter ribs sent. Planter du flere sorter i din have får du en lang ribssæson, hvor du kan plukke med med stor variation i både smag og udseende.
Plant et blommetræ & smag forskellen
Det kan være en fordel, hvis du vil lave marmelade og saft. Ved at blande flere sorter af ribs med hver deres kvalitet i smag, kan du opnå en helt anden dybde i dine kokkerier, end hvis du blot har en enkelt sort til rådighed.
Der findes sorter af ribs, som ikke sætter de klassiske, røde bær. Har du hørt og hvide ribs? Hvide ribs er en smule sødere end røde ribs, og så er de et sjovt alternativ til de røde, vi alle sammen kender. Herunder kan du læse mere om de forskellige ribssorter.
Stanza
Vil du have ribs med en syrlig, frisk smag? Stanza sætter mørke bær, du kan høste i juli. Busken er en af de mest hårdføre sorter, og derfor er den særligt populær til økologisk dyrkning, da den sjældent angribes af sygdomme og skadedyr.
Stanza kan købes her (reklamelink)
Hvid hollandsk
Der findes sorter af ribs, som ikke er røde, og Hvid hollandsk er en af dem. Som navnet afslører, kan du høste hvide ribs af denne busk, og smagen er både sød og knap så syrlig som ved andre ribssorter. Du kan høste bærrene fra juli, og selvom det ikke er en højtydende busk, skal du nok få mange bær alligevel.
Hvid hollandsk kan købes her (reklamelink)
Rovada
Når du planter Rovada i din have, kan du høste store ribs med en syrlig smag i juli. Det særlige ved denne sort er, at den sætter meget store klaser og generelt yder højt.
Rovada kan købes her (reklamelink)
Bestøvning af ribs
Mange frugtbuske har brug for fremmedbestøvning for at kunne bære frugt, men sådan er det ikke med ribs. De er selvbestøvende, så derfor behøver du ikke at plante flere ribsbuske i haven for at få frugter.
Skønne æbletræer til alle haver
Alligevel er der flere fordele ved at vælge at plante mere end blot en enkelt busk. Du får nemlig en bedre høst, hvis du lader to forskellige ribssorter bestøve hinanden.
Overvejer du at købe to forskellige sorter? Det vil give dig en større variation i høstudbyttet at plante flere buske, og blander du de forskellige bær i saft eller grød, vil du få en skøn, intens bærsmag.
Når ribsbusken bliver syg
Når du opdager sygdomme i dine ribs, er det vigtigt, at du med det samme tager hånd om problemet for at undgå at smitte andre ribs- eller frugtbuske i din have. Jeg har heldigvis ikke selv oplevet problemer med sygdomme i ribs. Dog ved jeg fra andre haveejere, at skivesvamp og ribsskeblad er sygdomme, der rammer ribs.
TIP Fugle elsker ribs, og mange haveejere anser dem som skadedyr, der angriber buskene. Har du problemer med, at fuglene spiser dine ribs? Så kan du lægge net over buskene, så du selv kan få lov at spise bærrene.
Opdager du ribsskeblad, skal du fjerne ribsbusken hurtigst muligt, hvorimod du ved skivesvamp kan nøjes med at fjerne de blade, der falder af busken. Ved skivesvamp udvikler bladene på ribsbusken nemlig brune og røde pletter, hvorefter de falder af.
Brug ribs i madlavningen
Jeg ved det. Det er et luksusproblem, at jeg hvert år får så mange ribs, at jeg ikke kan nå at spise dem alle sammen direkte fra buskene. Jeg forsøger ellers. Bruger dem på min morgenmad. Sætter en skål med rysteribs på bordet til aftensmaden. Lader ribsene mødes med andre sommerbær i kager, desserter og grød.
TIP Du kan både spise ribs rå eller tilberede dem. Bærrene har et højt indhold af både vitamin A og C, og det høje indhold af pektin gør dem fremragende til at lave marmelade af.
Selvom jeg gør et ihærdigt forsøg, må jeg alligevel ud med det store lerfad og plukke de sidste bær, når sæsonen lakker mod enden.
Tid til saftkogning & syltning
De ribs jeg vil bruge til saft, koger jeg med stilk, men dem jeg vil lave syltetøj af, må jeg sidde og ribbe, klase efter klase. Det giver røde fingre, men skidt pyt. For når en stor portion friske ribs mødes med sukker og vanilje i gryden for at blive til den gode, gamle klassiker ribssyltetøj, er det alt pillearbejdet værd.
Sød & syrlig – Sådan laver du din egen hyldeblomstsaft
Saftkogning og syltning er i det hele taget en stor ting i min husholdning. For når min have nu har brugt energi på at give mig så mange, lækre ting, er det mindste jeg kan gøre at plukke afgrøderne. Tage dem ind i køkkenet. Omdanne dem til mad på glas. Så kan ribs på en iskold vinterdag varme selv den hårdeste vestenvind på flugt med sin sommersmag.
Søren Arildsen
Hej – har du et godt råd til, hvad man kan plante under/ved ribsbuske. Jeg har 7-8 buske samlet i et bed – hver busk er 1-1,5 meter høje – men mellem buskene er der masser af brun jord, som kræver en del knofedt at holde fri for ukrudt.
Kunne jeg plante rabarber – som jeg ikke har i haven?
Mvh Søren
hverdagshaven
Hej Søren.
Jeg har selv plantet skovjordbær under nogle af mine ribsbuske – og frugtbuske i det hele taget. De dækker jorden uden at beskadige buskene, tiltrækker bier og giver et fint udbytte af bær, så det vil jeg helt sikkert anbefale.
Rabarber bliver meget store, så dem ville jeg ikke plante ved ribsbuske. Jeg har skrevet om dyrkning af rabarber her, hvis du vil læse mere om dem.
Du kan også vælge at dække jorden omkring dine buske med halm eller barkflis, hvis du ikke vil bruge tid på at holde jorden ren.
Hilsner Christine.
Søren Arildsen
Tak for svaret – jeg vil overveje skovjordbær og så finde et andet sted til rabarberne.
Søren Tafdrup
Hej, – en lille succeshistorie: Jeg købte for 3½ år siden en tutti-frutti saftkoger og gik igang med at lave saft af hyldebær + nogle sure æbler. Det var rigtig sjovt og populært i familien. Men saften skulle tilsættes citron for at blive rigtig god. Så hvor kan jeg få mere syre fra? tænke jeg. Jo, fra ribs! Så næste år fik jeg lov til at høste ribs hos en bekendt. Det blev til hyldebær-ribs saft (ca. ½ kg ribs og resten hyldebær pr. fuld tutti-frutti). Det virkede! Man kan ikke smage, at det er ribs, der er kommet i – men det smager bedre. Sidste år gik jeg et skridt videre og tilsatte også stikkelsbær. Det er også godt, men det er nok ribsene, der giver mest. Så hvis man har mange ribs – og vil lave hyldebærsaft, så er det oplagt at kombinere det 🙂
Mvh Søren
hverdagshaven
Hej Søren.
Det lyder da godt nok lækkert! Dejligt, du deler din historie. Det må jeg helt sikkert prøve, når det bliver sæson igen 🙂
Mange hilsner
Christine.