Der er nogle afgrøder, som er nemmere at dyrke i køkkenhaven end andre. Selvom jeg efterhånden har haft køkkenhave i lang tid, er der stadig nogle klassikere, jeg planter hvert år, fordi jeg bare ved, de altid lykkes.
Jeg har samlet 10 nemme afgrøder til køkkenhaven, så du kan få inspiration til, hvad du skal plante i din køkkenhave i år. Til sidst i indlægget har jeg også skrevet et par tips til dig, der lige har fået din første have.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Det behøver ikke være svært at dyrke en køkkenhave. Derfor er de 10 afgrøder, du kan læse mere om herunder nemme at få succes med, – og så smager de oven i købet godt.
Lad os se på det. Her får du 10 nemme til køkkenhaven.
1. Kartofler
De første nye kartofler man graver op af jorden i sin egen have, det er de bedste! Også selvom det er på 10. år, man graver nye kartofler op.
Du har måske hørt, at kartofler skal hyppes, og det er også rigtigt nok – det kan man nemlig gøre. Men det er også en mulighed at dække med halm i stedet for at hyppe. Gør du det, skal du faktisk ikke gøre noget, fra du lægger kartoflerne i jorden, til du høster dem. Nemmere bliver det vist ikke.
2. Gulerødder
Gulerødder er knasende sprøde, dejligt søde og på mange måder en perfekt snack i løbet af dagen. Præcis derfor dyrker jeg dem altid i min køkkenhave.
Det sjove ved at dyrke sine egne gulerødder er, at du ikke behøver at plante de klassiske, orange rødder. Du kan nemlig vælge at plante gule, hvide, røde eller endda nogle lilla og på den måde sætte lidt farvespræl på maden.
Én ting er, at de smager godt, noget helt andet er, at gulerødder også er nemme i køkkenhaven. De er derfor helt perfekte at plante og afhængig af, om du vælger sommergulerødder eller vintergulerødder, kan du høste af dem næsten hele året.
3. Radiser
Radiserne er én af de første ting, jeg kommer i jorden, når foråret nærmer sig. De første rækker sætter jeg i drivhuset i begyndelsen af marts, og når det bliver varmere udenfor, gør jeg plads til dem i køkkenhaven.
Du kan også plante dem i krukker eller dyrke dem på din altan, for radiser kan vokse på meget lidt plads. Det er derfor, jeg har valgt at fremhæve dem, som en af de nemme afgrøder, der altid lykkes.
Jeg planter radiser hver 14. dag, for længere tid er de nemlig ikke om at spire, og så kan jeg høste friske radiser til frokosten hver dag.
4. Salat
Rød eller grøn salat? Ja, salat findes ikke kun i de grønne nuancer, men selvom du ikke vælger de klassiske farver, dyrkes de på samme måde.
Salat vokser relativt hurtigt, og sørger du for at vande flittigt med vandkanden, så salaten ikke tørster, kan du se frem til at høste sprøde blade til salatskålen med jævne mellemrum.
Der er kun én ting, der kan være en udfordring med salat, men den overvinder du nemt. Salat spirer nemlig ikke ved temperaturer over 20 grader, og det er derfor en perfekt afgrøde i forsommeren. Vil du høste de grønne blade i din sommerferie, når solen bager? Så skal du forspire planterne skyggefuldt, og på den måde kan du sagtens lykkes med at få fine salathoveder til maden.
5. Squash
En enkelt squashplante giver mad nok til en hel familie, og hele sommeren kan du næsten dagligt gå en tur ned i køkkenhaven for at høste squash.
Jeg bruger dem til mange ting, men særligt er det et hit, hvis de lige kommer en tur på grillen inden servering. Sæt dem på bordet med en skål pesto lavet af basilikum fra drivhuset, så er sommermenuen sikret.
Når det gælder dyrkningen, skal du forspire planterne i april, og når varmen sætter ind til maj, kan du plante dem ud i køkkenhaven. De vokser hurtigt til, hvis du sørger for, at planterne ikke tørrer ud – så af sted med vandkanden i tørre tider. Bortset fra vandingen er der ikke meget, du skal gøre, og derfor er squash en af de nemme til køkkenhaven.
6. Løg
Løg er en nem afgrøde at dyrke i køkkenhaven, og får du ikke spist dem alle sammen i løbet af sæsonen, kan de gemmes hele vinteren.
Om sommeren er der altid så mange lækre ting at hente i køkkenhaven, men om vinteren ser det helt anderledes ud. Derfor er det rart at vide, at man har et lille lager af egne grøntsager, man kan dykke ned i, når foråret synes langt væk. Til det formål er løg gode.
Vil du have løg i din køkkenhave? Du kan både dyrke dem fra frø eller sætte dem som stikløg. Det nemmeste er at sætte stikløg, som i løbet af sommeren udvikler sig til store, spiseklare løg. De passer sig selv hele sæsonen, så det er først, når de skal høstes, du skal have hænderne op af lommen. Nemmere bliver det vist ikke.
7. Ærter
Det er først rigtigt blevet sommer, synes jeg, når jeg plukker en stor skål med ærter, som jeg kan sidde og bælge.
Ærter er nemme at dyrke, og husker du at dække dem med fiberdug, indtil de er spiret, burde der også være garanti for, at det ikke bliver fuglene, der høster ærterne først.
Ærter kan lide at kravle og sno sig, så du skal sætte et hegn op, som de kan gribe fat i. Hurtigt vil de vikle deres lange tråde omkring hegnet, og meget målrettet klatre mod himlen. Nogle sorter kan blive meget høje, men du kan også plante lave sorter, så du ikke skal opsætte meterhøje hegn. Begge typer er sjove og nemme at dyrke, så længe du husker at vande grundigt. Udtørring tåler ærter nemlig ikke.
8. Morgenfruer
Jeg har aldrig haft en have, hvor jeg ikke har plantet morgenfruer. De skal bare være der. Jeg har morgenfruer mange steder i haven, men de er altså særligt gode i køkkenhaven, hvor de lokker bierne til og øger min haves biodiversitet.
Sådan får du en stor biodiversitet i haven
Samtidig giver det mig også mulighed for at plukke en buket, når jeg alligevel er nede i køkkenhaven for at hente grønt til aftensmaden. Får jeg lyst, kan jeg endda drysse morgenfruer på maden, for blomsterne kan faktisk spises. Der er altså mange muligheder med morgenfruer, som også kan bruges i te. Flotte er de i hvert fald både i buketter og som pynt i salater og på kager.
Jeg planter frøene direkte på friland i løbet af maj, og snart vil de spire og sprede deres grønne blade ud og sætte orange eller gule blomster. Du skal plukke af morgenfruerne jævnligt, hvis du vil have en lang blomstring, men ellers kræver de ingen pasning. Derfor er de en super nem afgrøde til køkkenhaven.
9. Rødbeder
Rødbeder kan gemmes hele vinteren, så de er også en af de nemme til køkkenhaven. Samtidig er det en af de sjove afgrøder, som kan dyrkes i mange former og farver. Vil du have farver i din mad? Så skal du plante et par rækker med stribede beder, med gule beder og med de røde.
Jeg planter altid nogle forskellige sorter, så der er lidt variation. Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilke du planter, og synes du, at de røde er flottest – og bedst at sylte – så er det da dem, du skal plante.
En klassiker – Få min opskrift på syltede rødbeder
Det er ikke kun, fordi de kan gemmes til vinter, rødbeder hører til blandt de lette afgrøder i køkkenhaven. Nej, det skyldes også, at det er en robust plante, som er meget modstandsdygtig over for sygdomme, skadedyr, vind og vejr. Derfor tør jeg (næsten) godt garantere, at du altid får succes med at plante rødbeder.
10. Krydderurter
Duften af krydderurter, der sendes rundt i luften på en varm sommerdag, det er altså bare herligt! Selvom nogle krydderurter er nemmere at have med at gøre end andre, så kan du næsten ikke gøre noget forkert.
De fleste krydderurter passer nemlig sig selv, så det eneste du skal gøre, er at plukke store buketter, som du enten kan spise eller give til andre.
Er du på udkig efter lette afgrøder til køkkenhaven? Krydderurter er et oplagt valg, hvis du vil have et stort udbytte uden at bruge meget tid på dyrkningen. Du kan endda plante dem i havens krukker eller i altankassen, hvor de også vil vokse fint. Glemmer du at vande dem, overlever de fleste krydderurter uden problemer, for mange af dem har deres oprindelse under noget varmere himmelstrøg end de nordiske.
Den første have
Jeg kan stadig huske, hvordan jeg havde det, da jeg fik min første rigtige have. Det var en blanding af glæde over alt det potentiale, der lå i jorden på den ene side og nervøsiteten over, hvor jeg skulle gå i gang på den anden side.
Rigtig mange gange hørte jeg, at det første år man har en ny have, der skal man ikke gøre noget. Der skal man se, hvordan den opfører sig; hvor er der sol og skygge. Hvilke planter er der allerede. Hvor står grundvandet måske ekstra højt. Det første år skal man simplethen bare følge årets gang.
Men det kræver tålmodighed.
Set i bagklogskabens lys er det egentlig et meget godt råd, men det kan være svært at vente med at få fingrene i jorden. Plante, grave, flytte ting, indrette helt som man gerne vil.
Jeg lyttede ikke til det råd, men gik straks i gang med at plante. Det var en sommer, hvor der kom rigtig meget vand fra oven, og det endte med, at det meste af min køkkenhave stod under vand… Fordi jeg ikke vidste, at lige der, hvor jeg havde anlagt køkkenhave, der stod grundvandet meget højt.
Så det kan altså være en god idé at vente. Lære haven at kende det første år og vente med at gå rigtigt i gang til foråret efter.
Vælg de rigtige afgrøder
Jeg synes stadig, at det kan være svært at vælge, hvilke ting jeg skal dyrke i min køkkenhave. Med tiden har jeg dog fundet ud af, at det handler om at dyrke noget, som jeg synes smager godt, og som jeg ved, at jeg enten får brugt i løbet af sommeren eller kan gemme til vinter.
Når du skal vælge afgrøder til køkkenhaven, handler det om at prøve sig frem og finde ud af, hvilke frugter og grøntsager, der passer til din have. Derefter, når du har styr på det, kan du begynde at eksperimentere med afgrøder, der kræver lidt mere eller som bare lyder spændende.
Kom godt i gang med frugthaven
Med til det at dyrke en køkkenhave hører jo også, at nogle ting lykkes, mens andre ting bestemt ikke lykkes… Jeg har da lidt nogle nederlag i haven, men i stedet for at overgive mig, forsøger jeg med et comeback året efter – stærkt indstillet på sejr!
På den måde plejer det at gå, men fejler alt, har jeg heldigvis listen her med 10 nemme til køkkenhaven. De er nemlig helt basic og et godt udgangspunkt, for de lykkes altid.
Skriv et svar