Hvert år bliver æbletræernes grene tunge af frugter, og jeg må hente stigen i skuret for at få høsten sikkert ned. Æblerne sidder højt, så jeg kan ikke nå dem fra jorden uden hjælp. Træer kræver meget plads, som jeg er heldig at kunne give dem, men har du en lille have eller bor du i byen, kan det være umuligt at tilbyde de rette vækstbetingelser.
Heldigvis kan du dyrke æbletræer i en krukke på altanen eller terrassen, så du kan godt begynde at glæde dig til at plukke røde æbler i sensommeren og efteråret.
Hvordan du planter, passer og beskærer krukketræer, ser vi nærmere på nu.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Kan man plante et æbletræ i en krukke?
Uanset om du planter et frugttræ på altanen i en krukke eller slipper rødderne fri i haven, er det vigtigste, at træet får plads nok. På friland bliver det sjældent et problem, for her kan træet vokse uhæmmet, så længde der råderum omkring det. Til gengæld kan en lille potte hurtigt sætte en stopper for træets trivsel.
Derfor skal du helt fra begyndelsen plante dit æbletræ i en krukke, der er stor nok. Potten skal have en dybde og en diameter på minimum 45 centimeter, men kan du finde en beholder, der er større, er det endnu bedre.
Skønne æbletræer til alle haver
Størrelse er ikke det eneste, du skal tage i betragtning. Det er nemlig lige så afgørende, at der er hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe væk i stedet for at samle sig omkring plantens rodnet.
Bliver vandet ikke ledt væk, står æbletræet snart i en lille sø, og det får rødderne til at rådne.
Kom godt i gang med frugthaven
Hvis ikke der er et eller flere drænhuller i krukken, anbefaler jeg, at du selv laver et. Er ikke det en mulighed, må du skabe et godt dræn ved at fylde leca, grus eller småsten i den nederste del af potten. Vandet siver gennem drænlaget og bliver på den måde holdt væk fra rødderne.
Guide til gode æbletræer at dyrke i krukker
Jo flere kvadratmeter du har til rådighed, jo større bliver udvalget på planteskolen. Det er nemlig pladsen på altanen, der bestemmer, hvilke æbletræer du kan dyrke i krukker.
Hvis du ikke har meget uderum at slå dig løs på, skal du vælge små frugttræer, som ikke kræver plads hverken i højden eller bredden, og som derfor ikke skal beskæres meget. Det kan være et opstammet æbletræ, dværgæbletræer eller søjleæbletræer, som er perfekte frugttræer til krukker.
Nu skal du høre, hvorfor.
Til krukker og potter er det bedst at vælge et æbletræ, der er podet på en mindre, langsomt voksende grundstamme. Det er nemlig den, der afgør, hvor hurtigt et træ vokser og hvor stort det bliver. Et godt eksempel er de smalle søjletræer.
De er som regel forædlet ud fra grundstammer og sorter, som giver mindre træer, der ikke har behov for kraftig beskæring. Det er en fordel, når du dyrker på altanen, for selvom træet får en fin højde, fylder den kompakte grenvækst ikke meget i bredden.
Opskrift: Sprøde, tørrede æbleringe
Dværgtræer er også en god mulighed til dyrkning i potter, da de kun bliver 1,5-2 meter høje. Samtidig vokser de langsomt, hvilket gør dem lette at beskære, og modsat søjleæbletræet – eller spindeltræet, som det også kaldes – får du her et lavt, tætvoksende træ. Grunden til, at dværgæbletræer er lang tid om at vokse sig store, skyldes at de er podet på en stamme med svag vækst.
Gode æblesorter til dyrkning i krukker & potter
Et paradisæbletræ står smukt i efteråret med sine lysende, røde æbler. Træet bliver mellem 3-6 meter højt og 2-4 meter bredt, hvilket er en ideel størrelse i langt de fleste haver. På altanen kan du også sagtens dyrke et almindeligt æbletræ i krukke, så længe det er podet på en svag stamme, så det ikke vokser sig voldsomt stort.
Herunder kan du se, hvilke æblesorter der er særligt velegnede til dyrkning i krukker på altanen.
Søljeæbletræer
- Flamingo
- Freja
- Goldcats
- Starcats
- Rondo
Dværgæbletræ
- Aroma
- Discovery
- Rød Ananas
Almindelige æbletræer
- Lord Lambourne
- Rød Ananas
TIP Det er ikke kun for frugtens skyld, du skal plante krukketræer. I foråret sætter de smukke gule, hvide og lyserøde blomster, som bierne flokkes omkring. Det sikrer bestøvningen, men skaber også liv både i byen og haven.
Sådan sikrer du en optimal bestøvning
Der skal to til tango og to træer til bestøvning. Vokser der æbletræer tæt på dig, sker bestøvningen naturligt: Bierne summer rundt, sætter sig først i det ene træ, så det andet og på den måde bliver blomsterne bestøvet automatisk. Er der langt mellem frugttræerne, må du selv lege bi ved at børste blomstermidterne med en pensel: Først den ene, så den anden og så videre.
Uhm – Lav bagte æbler over bål
Det kan være lidt omstændigt, og det er langt fra sikkert, at bestøvningen bliver optimal. Derfor er det langt bedre, hvis du har flere æbletræer på altanen, som bestøver hinanden. Vælger du forskellige sorter, spredes sæsonen, så du kan høste æbler over en længere periode, men du får også mulighed for at plukke frugt, der ikke smager ens. Sådan kan du både dyrke søde og syrlige æbler, og samtidig sikre, at bestøvningen bliver ideel.
10 skønne planter til din altan
Har du en mindre altan, er det ikke sikkert, der er plads til flere frugttræer, men opgiv endelig ikke tanken om den store æblehøst til efteråret. Et familietræ er løsningen. Det er selvbestøvende træer, hvor flere æblesorter er podet på samme grundstamme.
De forskellige sorter bestøver hinanden, og netop fordi de er forskellige, kan du høste flere slags æbler fra det samme krukketræ. Det er smart, hvis du ikke har meget plads, men gerne vil dyrke mere end én sort, for med familietræet kan du både høste røde og gule æbler fra de samme grene.
Frisk jord, gødning og vand gør underværker
I haven strækker planterne rødder dybt i jorden, og suger præcis den mængde næring og vand, de har brug for til at vokse sig store og stærke. Så fine forhold er der ikke i krukkerne. Derfor må du, som den gode gartner, servicere dem med opkvikkende forfriskninger.
Udover at plante i god pottemuld, må du løbende tilføre gødning gennem sæsonen. Den næring, der er i jorden ved udplantning, bruger æbletræet hurtigt, så for at sikre frugtsætningen, skal du give tilføre ny energi hver anden uge.
TIP I vækstperioden, som løber fra marts til oktober, kan du fylde selvvandende krukker, så du slipper for at slæbe tunge vandkander dagligt. Bare husk at tømme dem, før det bliver frost.
Jeg giver flydende gødning i forbindelse med vanding, men du kan også lægge gødningspiller i krukken. De opløses langsomt over en længere periode, og det er ideelt for os, der ikke husker at gøde kontinuerligt.
Vigtigt at vide om vanding af et æbletræ i krukke
Når det handler om vand, gør træet det samme, som når det har brug for gødning. I haven sender det rødderne langt ned, når det bliver tørke, og drikker det, der er brug for. Den mulighed har æbletræer i krukker ikke, og derfor må du hjælpe dem.
På altanen kan det hurtigt blive hedt, så når du dyrker her, skal du være flittig med vandkanden. Hvis ikke træet skal tørste, må du vande minimum hver anden dag, men allerhelst dagligt. Det gælder i særlig grad for krukketræer, der er placeret solrigt, eller som står på overdækkede altaner.
I perioder med tørke er det virkelig vigtigt, jorden hele tiden er fugtig, men selv efter dage med regn, slipper du ikke for at vande. Dråberne er nemlig langt fra nok til at opfylde æbletræets behov for væske, og ofte fungerer bladene som små paraplyer, der afviser vandet.
TIP Til vinter går æbletræet i dvale, og har derfor ikke behov for meget vand. Nu skal det ikke bruge energi på at udvikle sig, og står det ikke overdækket, vil regnvandet være rigeligt til at opretholde væskebalancen.
Efter blomstring dannes frugterne, og mens de modner gennem sommeren, er vanding helt afgørende for, at resultatet bliver søde og saftige æbler. Hvis de skal udvikle sig med succes, bliver der brug for meget vand.
Trin for trin til udplantning af æbletræ i krukke
Det bedste er, at du planter dit æbletræ i en krukke med dræn, så vand kan løbe væk fra rødderne.
TIP Pas på vinden, når du planter, for store træer vælter nemt, når det blæser. For at undgå, at dit nyplantede frugttræ bliver blæst omkuld, kan du lægge en flise eller sten i bunden af krukken for at skabe ekstra vægt.
Start derfor udplantningen med at sætte træet i en spand med vand, så det kan suge væske til sig, men du gør krukken klar.
Sådan planter du et æbletræ i krukke:
- I bunden af potten laver du et drænlag af lecakugler, småsten, potteskår eller grus, som du dækker med fiberdug, før jorden følger efter.
- Bland gerne jorden med lergranulat eller groft sand, der er med til at holde på fugten, så jorden ikke alt for hurtigt tørrer ud.
- Placer æbletræet i midten af krukken.
- Lad det stå i samme dybe, som i potten, det blev købt i, og vær omhyggelig, så træet ikke hælder, men står stabilt og lige.
- Fyld nu jord omkring rødderne og vand grundigt.
- Til sidst kan du eventuelt dække jorden med barkflis for at holde på fugten eller plante skovjordbær og timian som levende bunddække.
I den første tid efter udplantning kan det være en god idé at give træet en plantepind som støtte.
Det skal du vide om pasning af træer i krukker
Små frugttræer bliver store med tiden, og du kan derfor ikke bare lade dit æbletræ stå i den samme potte livet igennem. På et tidspunkt bliver krukken for lille, og som en del af pasningen må du give den en større beholder at vokse i. På den måde skaber du gode vækstbetingelser, og træet takker med en skøn æblehøst.
I takt med at tiden går, vokser træet sig større, så hvert 3. eller 4. år, skal det omplantes til en ny potte. De større, tykke rødder kan du skære væk, før du genplanter. Det kan virke voldsomt, men det er en fordel at beskære roden, så den ikke bliver for stor eller kompakt. Indgrebet gør, at træet fortsat vil trives i krukken, også selvom det bliver ældre.
Efter beskæringen udskifter du alt jorden, så æbletræet omplantes i en frisk, næringsrig jord.
Få et flot udseende med den rigtige beskæring
Det er ikke kun for at få lækre æbler i sæson, du skal studse krukketræet. Ved beskæring af et æbletræ i krukke får du mulighed for at forme træets udseende, så det passer ind i de omgivelser, det vokser under. Samtidig sikrer du også, at træet ikke bliver for stort til at trives i potten.
Du kan beskære til og med august, men derefter må du vente, til det bliver løvfald.
På friland giver det sjældent problemer, at æbletræet vokser sig stort, men på altanen er det en anden sag. Her kan det især give udfordringer, hvis pladsen i forvejen er trang. Derfor kan du i vækstsæsonen løbende knibe sideskud og nye grene af, så æbletræet hverken bliver for bredt eller højt.
Udtynding kan også blive aktuelt. Det gør du ved at beskære problematiske sidegrene, der skæmmer, stikker markant ud eller snor sig mellem andre grene og dermed hæmmer træets udseende eller trivsel. Sørg for at holde træets form, når du udtynder, så det står smukt efter frisørbesøget.
Få succes med dyrkning af solbær
Ikke alle frugttræer har brug for meget beskæring. Det gælder blandt andet søjleæbletræer, som kun skal beskæres ind til 5 centimeter fra hovedstammen for at holde søjleformen, så det ikke optager plads i bredden.
Nyplantede træer skal også kun have fjernet de tynde, lange grene, der eventuelt skyder frem.
Undgå sygdomme & skadedyr
Der er ingen garanti for, at du helt kan undgå problemer, men du kan tage dine forholdsregler. Hvis du dyrker æbletræet i omgivelser med masser af sol, varme og lys, får du smagfulde frugter, og samtidig medvirker placeringen til at sende sygdomme og skadedyr på flugt.
Larver og orm er de mest almindelige skadevoldere, men heldigvis kan angreb forebygges. Når du spotter en vrikkende orm i æblet, er det æblevikleren, der har været på spil. Den lægger æg i frugten, og når de klækker, kryber larverne ud og mæsker sig. Ikke lækkert, men heldigvis kan du undgå at få besøg af skadedyret, hvis du hænger en æbleviklerfælde op.
Foruden æblevikleren kan æbletræer rammes af følgende udfordringer:
- Frugttræskræft
- Grå monilia
- Gul monilia
- Æblebladhveps
- Æblebladlus
- Æblemeldug
- Æbleskurv
- Æblespindemøl
De forskellige sygdomme og skadedyr har naturligvis ikke den samme skadelige indvirkning på træet og frugterne, og skal derfor heller ikke behandles på samme måde. Langt de fleste udfordringer kan forebygges gennem vanding, beskæring og kærlig pasning, som sikrer de bedste forudsætninger for træets trivsel.
Sådan gør du klar til overvintring af æbletræer i krukker
Når kulden banker på døren, skal planterne beskyttes, men hvad gør man egentlig med et æbletræ i krukke, når det er vinter? Du kan enten tage det ind til overvintring eller lade det stå ude i de kolde måneder.
Det skal bare klædes godt på først, så lad os nu se nærmere på vintergarderoben.
5 krydderurter der overvintrer
Dyrker du æbler i en frostsikker krukke, kan du uden tøven lade træet stå udenfor, selvom temperaturen daler, for de frostsprænger ikke.
Er planten derimod placeret i en potte, der ikke modstår minusgrader, skal den pakkes ind i et tæppe eller bobleplast. Uanset, hvilken beholder du har, skal underskålen altid fjernes eller tømmes, så vand ikke fryser til is omkring bunden. Ligeledes skal selvvandende krukker også tømmes, før Kong Vinter melder sin ankomst.
Ved overvintring udendørs rykker du træet helt ind til muren, hvor det kan stå beskyttet med sne, blæst og regn. Til foråret pakker du det ud af vintertøjet, trækker det frem i solen, omplanter og gøder. Så er det klar til en ny sæson.
Skriv et svar