Den nemmeste måde at få nye planter på er ved at lave stiklinger. Det er også den billigste måde at få nye planter på, og det er bare to af grundene til, at jeg laver stiklinger af alt fra stueplanter til stauder, buske og træer.
Med tiden er det blevet en hyggelig havebeskæftigelse for mig at lave nye planter af mine favoritter. Nogle beholder jeg selv, andre giver jeg væk og en gang imellem får jeg nye stiklinger retur, som jeg kan plante ud i min egen have eller vindueskarm.
Vil du lære, hvordan man laver stiklinger? Det er ikke spor svært, og nu viser jeg dig, hvordan du gør.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvordan laver man stiklinger?
Hvordan laver man stiklinger? Det er ikke den store kunst at lære, hvordan man laver stiklinger. Når du tager en stikling fra en plante, laver du en nøjagtig kopi af den plante, stiklingen kommer fra.
Haven i marts – 10 ting du kan lave
Derfor er stiklingeformering en meget sikker måde at lave nye planter på, for du ved med garanti, hvilken plante du får ud af det til sidst. Det kan du ikke altid være sikker på, når du frøformerer.
TIP Har du brug for aflæggere? En stikling kaldes også en aflægger, og på havesprog siger man, at den udvikler adventive rødder. Det betyder, at rødderne kommer fra en stængel i stedet for et rodnet.
Netop fordi du kopierer en plante, når du laver stiklinger, skal du vælge en sund, rask og stærk plante. Så er du nemlig sikker på, at du formerer plantens gode egenskaber og genetik videre.
Sådan tager du stiklinger
Har du en plante, du gerne vil formere? Der er to forskellige måder, du kan tage stiklinger på.
Du kan lave
- Stiklinger i vand
- Stiklinger i jord
I udgangspunktet er det samme output, du får: nye planter. Det er bare måden, du vælger at formere på, der er forskellig. Forskellen er, at når du vælger at tage stiklinger i vand, sætter du den afklippede gren/stilk/skud i vand i stedet for jord.
Det skal du bruge til at lave stiklinger
Har du udset dig en plante, du vil stiklingeformere? Så har du faktisk alt det, du skal bruge. Groft sagt. For jeg plejer nu også at alliere mig med et par ekstra ting. Som du kan se på listen herunder, er det ting, du nok allerede har derhjemme, for det kræver ikke meget at tage stiklinger.
Det skal du bruge til at lave stiklinger med
- Moderplante (til at tage stiklinger fra)
- Saks
- Potter
- Jord
- Vand
Nu er tingene fundet frem, så lad os komme i gang med at få lavet nogle aflæggere.
Lav stiklinger i jord
Stiklinger er nemme at lave, og langt de fleste af dem slår rødder og bliver til nye planter. Alligevel laver jeg altid mange, når jeg er i gang, for så er jeg sikker på, at der i hvert fald er én, der bliver til noget.
Om jeg laver 10 stiklinger eller nøjes med en enkelt gør ingen forskel. Der kan sagtens være flere stiklinger i samme potte, for jeg sætter dem bare rundt langs kanten. Når de er store nok, skiller jeg dem forsigtigt ad og planter dem ud i deres egne potter. Det kaldes prikling.
Du kan både lave stiklinger af dine haveplanter, stueplanter, buske og krydderurter. Nogle planter er dog nemmest at formere, hvis du laver stiklinger i jord.
Gode planter til stiklinger i jord
Har du en af planterne på listen? Herunder viser jeg dig, hvordan du skal gribe det an, når du skal lave stiklinger i jord.
Sådan laver du stiklinger i jord
En stikling skal være mellem 10-20 centimeter lang, og derfor kan du sagtens lave flere stiklinger af den samme gren. Når jeg gør det, skærer jeg altid et skråt snit i bunden af grenen og et lige i toppen for at give et hint om, hvilken vej stiklingen skal sætte rødder.
Sådan laver du stiklinger
- Vælg den plante, du gerne vil stiklingeformere.
- Udse dig så et skud, der ser sundt ud og som strutter af livskraft med blade og god vækst.
- Klip eller bræk skuddet af lige over et bladpar.
- Fjern blomster og de nederste blade så det kun er den bare stilk, du sætter i jorden om lidt. Når du fjerner blomster og blade, vil stiklingen bruge kræfter på at sætte rødder i stedet for på at blomstre eller holde liv i løvet.
- Sæt stiklingen i jord og plant den gerne dybt.
- Pres jorden let sammen omkring stiklingen og vand den.
- Stiklinger skal have lys og varme for at kunne vokse, men direkte sol tåler de ikke. Derfor er det bedst, hvis du sætter dem et sted med halvskygge. Har du stiklinger i drivhus, skal du huske at lufte godt ud, når det bliver varmt, så de ikke dør af hedeslag.
- Udplant dine stiklinger, når der er godt gang i væksten. De er klar til at få en ny potte, når rødderne møder pottens bund.
Sørg altid for, at den jord du planter stiklinger i, er luftig. Det er vigtigt, at de nye planter hverken udtørrer eller overvandes, og jorden må ikke være tung eller klaske sammen. Der er brug for luft, så rødderne kan udvikle sig.
Haven i april – 10 ting du kan gøre
Når du laver stiklinger i jord, skal du ikke bruge kompost, for det vil slå de nye planter helt omkuld. Selvom de har brug for næring, skal stiklinger ikke have gødning og kraftig kompost, før de er større. Brug i stedet en god pottemuld.
Lav stiklinger i vand
Når du skal lave stiklinger i vand, vil du hurtigt opdage, at fremgangsmåden er den samme, som når du formerer i jord. I stedet for at sætte et skud i jorden, sætter du det i et glas med vand og efter et par uger, vil små, hvide stængler spire frem – det er plantens nye rødder.
Den største forskel ved at lave stiklinger i vand i stedet for jord er, at du i glasset med vand, kan følge med i, hvordan rødderne udvikler sig. Det kan være en sjov fornøjelse at se, hvordan glasset langsomt fyldes med hvide snirkler.
10 ting du kan lave i haven i maj
Når du tager stiklinger på denne måde, er der nogle planter, som er bedre egnet til metoden end andre. Herunder kan du se, hvilke planter du kan sætte i vand.
Gode planter til stiklinger i vand
Er du klar til at gå i gang? Herunder kan du trin for trin læse, hvordan du laver stiklinger i vand.
Sådan laver du stiklinger i vand
Vil du lave stiklinger i vand? Det vigtigste er, at du husker at skifte vandet en gang imellem, så stiklingen ikke står og rådner. Gør du det, vil du se, hvordan skuddet stille og roligt begynde at slå rødder. Når rødderne har en god størrelse, plantes stiklingen ud i en potte med jord, hvorfra den så får lov til at vokse videre.
Herunder kan du trin for trin læse, hvordan du skal gøre.
Sådan laver du stiklinger
- Knæk et saftigt, sundt og stærkt skud af den plante, du vil formere.
- Fjern de nederste blade, så de ikke rådner i vandet.
- Fyld et glas med vand og sæt skuddet i. Sørg for, at stedet, hvor du har fjernet blade, er dækket af vand.
- Skift vandet op til to gange i ugen.
- Sker der noget? Efter et par uger begynder nye rødder at spire frem, og når de har fået en pæn størrelse, er det tid til at plante stiklingen i jord.
- Tag en potte og fyld den med god pottemuld – ikke kompost! Brug i stedet så- eller priklemuld.
- Placer stiklingen i potten, dæk rødderne med jord og tryk den fast i potten. Du kan godt sætte flere stiklinger i den samme potte.
- Vand grundigt, så vil stiklingerne snart begynde at vokse sig store.
Hvornår skal man lave stiklinger?
Når man laver stiklinger, betyder det, at man klipper noget af en plante, som man derefter sætter i vand eller jord og på den måde giver nyt liv. Det er meget simpelt, og stiklinger er nemme at få succes med. Især, hvis de laves på den rigtige tid af året. Det er nemlig ikke lige meget, hvornår du laver stiklinger.
10 skønne blomster til altanen
Vinteren er ikke det bedste tidspunkt at lave stiklinger på for på den tid af året, er planterne gået i dvale, og de har sjældent kræfter nok til at kunne etablere nye rødder. Derfor skal du først lave stiklinger fra marts.
Du kan dog sagtens gøre det indtil efteråret. hvor du kan rykke de nye planter ind i drivhuset, så de får den sidste varme. Personligt stopper jeg med at stiklingeformere i løbet af september.
TIP Lav stiklinger i forbindelse med, at du beskærer. Mange af de skud og grene, der klippes af, kan sagtens blive til nye planter.
Jeg laver også stiklinger om sommeren, men så er jeg til gengæld ekstra opmærksom på, at de ikke får direkte sollys eller tørrer ud.
Fordele ved stiklingeformering
Rigtig mange planter kan formeres ved stiklinger lige fra stueplanter til stauder, og det er en af de nemmeste måder, du kan få flere planter på. En af fordelene ved at lave stiklinger selv er, at du altid kan være helt sikker på, hvilken plante du får til sidst. Ved stiklingeformering overføres ’moderplantens’ egenskaber nemlig direkte, så de stiklinger man planter, bliver genetisk ens med moderplanten.
Du kan ikke altid være sikker på, at det samme er tilfældet ved frøformering, for det indebærer altid en risiko for krydsning, som så i sidste ende giver dig to forskellige planter. Stiklinger er derimod en sikker vinder.
En anden fordel ved stiklingeformering er, at du kan ”hoppe over, hvor gærdet er lavest”. Nogle planter er meget langsomme at opformere fra frø, men laver du dem fra stiklinger i stedet, kan du fremskynde processen. Jeg har selv gjort det med forsythia, vindrue, figen og kaprifolie.
Nemme stiklinger
Det er selvfølgelig ikke alle planter, der kan formeres uden problemer, men langt de fleste giver nemme stiklinger. Stueplanter er lette at formere, og særligt er pilea villig til at gro, ligesom det også er nemt at lave stiklinger af pelargonier og duftgeranier. De sætter gerne rødder og vokser sig store på kort tid.
Jeg laver mange stiklinger om sommeren, som jeg planter ud rundt omkring i haven eller giver væk til dem, der har brug for nye planter. Særligt er krydderurter som rosmarin, timian og mynte populære at lave stiklinger af og forære væk til familie og venner, der mangler en ny sort i samlingen eller som har en tom plads i krydderurtebedet.
Planter du kan lave nemme stiklinger af
Stiklinger er nemme at lave, men jeg må advare dig: du kan godt blive afhængig af det. Det er nemlig virkelig sjovt og hyggeligt at formere sine planter, og før man får set sig om, står der små, nye planter over det hele. Heldigvis er det jo ikke den værste risiko, man kan løbe. Men alligevel. Nu har jeg sagt det.
Ingrid Andersen
Hejsa
Formering af båndpil
Vand eller jord
Hvad er bedst
Vh
Ingrid Andersen
hverdagshaven
Hej Ingrid.
Du kan gøre begge dele, men jeg vil anbefale dig at gøre det i jord. Du kan eventuelt starte formeringen i et glas vand, og så plante over i jord efterfølgende og lade pilen vokse sig stor derfra.
Mange hilsner
Christine.
Per
Kan man formere marehalm ? Og hvordan
hverdagshaven
Hej Per.
Du kan formere marehalm ved at dele en plante ved rødderne i foråret. Grav marehalmen op og del den med hænderne eller en spade, før du planter den ud igen.
Mange hilsner
Christine.
Sannie
Hej
Hvor er bedst at opbevare stiklingerne om vinteren. Hvis det først må komme i jorden i foråret?
Mvh Sannie
hverdagshaven
Hej Sannie.
Det kan være en udfordring at finde et godt sted, hvor stiklingerne kan stå, når det bliver vinter. Det vigtigste er, at du placerer dem et sted, hvor de kan stå frostfrit. Måske har du en udestue, et koldt bryggers eller et uopvarmet rum i dit hus, hvor de kan stå? Hvis det ikke er en mulighed, kan de godt klare en vinter ved stuetemperatur, så ryk dem ind i en vindueskarm, men gerne en uden radiator under, så stiklingerne ikke får direkte varme.
Mange hilsner
Christine.
Karoline
Hejsa:) super fin artikel – bedste jeg har fundet om emnet endnu!
Jeg har forsøgt mig med et par stiklinge, der lige så stille er begyndt at udvikle rødder. Du skriver at de blot skal sættes i jord når rødderne når en ‘god størrelse’ – har du en mere præcis beskrivelse af det? Snakker vi en halv centimeter eller fem?
Jeg oplever også at nogle af de stiklinge jeg er i gang med blot bliver sorte i enden i stedet for at udvikle rødder – ved du hvad jeg kan gøre for at undgå det?
hverdagshaven
Hej Karoline.
Tusind tak! Jeg er virkeligglad for at høre, at du kan lide artiklen 🙂
Det kan være lidt vanskeligt at svare helt præcist på, hvornår rødderne “har en god størrelse”. Det kommer også meget an på, hvilken plante du har taget stiklinger af. Fx har sankthansurt ikke brug for et stort rodnet for at få ordentligt fat i jorden, mens pelargonier har brug for rødder med mere længde.
I stedet for at se på, hvor mange centimeter rødderne er, kan du i stedet vurdere, om rodnettet ser stærkt og sundt ud. Rødderne må gerne have lidt længde og forgrene sig, hvis du vil være på den sikre side og give planten de bedste betingelser for at etablere sig.
Der er desværre – mig bekendt – ikke noget, du kan gøre for at undgå, at stiklingerne blive sorte og går ud. Der vil altid være nogle stiklinger, som ikke klarer den. Derfor er det altid en god idé at tage flere stiklinger af den samme plante.
Mange hilsner
Christine.
Helle
Hej Er det muligt at lave stiklinger af kirselauerbær busk.
Er det bedst i jord eller vand ?
Tak for virkelig gode råd
Hilsen Helle
hverdagshaven
Hej Helle.
Det er helt sikkert muligt. Jeg ville lave stiklingerne i jord, men vil du gøre det i år, skal det være snart, så planterne kan nå at danne rod, inden det bliver for koldt.
Mange hilsner
Christine.
Susanne Olsen
Har jeg lavet en del af ved at sætte dem i vand. Fungerer fint 🙂 Selvfølgelig også en del der ikke bliver til noget.
hverdagshaven
Hej Susanne.
Dejligt, du har succes med stiklingerne 🙂 Der er altid nogle, der ikke bliver til noget, så et lille “spild” er der jo, men heldigvis lykkes det jo de fleste gange.
Mange hilsner
Christine.
Ann Winther
Tak for din gode vejledning:-)
Jeg har nogle (købte i juni) små Pelargonier fra stiklinger, som stadig er ret små og noget ranglede. Vil de altid være så små, og nærmest kun en gren det første År?
hverdagshaven
Hej Ann.
Dejligt at høre, du kan bruge mine råd. Det er jeg virkelig glad for 🙂
Det er meget forskelligt, hvor hurtigt de individuelle planter vokser. Min erfaring er dog, at stiklinger fra pelargonier vokser rimeligt hurtigt og især i løbet af sommeren. Du kan derimod ikke forvente, at pelargonier skyder i vejret og bliver “fuldvoksne” planter på kun én sæson. Det tager som regel et års tid, før de når en mere imponerende størrelse.
Jeg har skrevet om pelargonier her i artiklen, hvis du vil vide mere om, hvordan du giver planterne de bedste vækstbetingelser.
Mange hilsner
Christine.
Lise Maria Leer
Hej.
Hvordan laver jeg stiklinger af kaprifolier?
Tak for en god artikel og e-bog.
Mvh
hverdagshaven
Hej Lise.
Tak skal du have. Jeg er meget glad for at høre, at du har fornøjelse af både bogen og artiklen.
Stiklinger fra kaprifolier laves ved at klippe en gren på ca. 10-15 cm. af kaprifolien. Husk, at der skal være et bladpar på grenen. Sæt stiklingen i en potte med jord og hold den fugtig til næste år, hvor den skulle have dannet et solidt rodnet, så den kan plantes ud. Jeg har også skrevet en artikel om kaprifolie her, hvor du kan læse mere.
Held og lykke med det.
Mange hilsner
Christine.
Jørn
Hvordan redder jeg en stor fukciagren der er knægget i blæsten
hverdagshaven
Hej Jørn.
Du kan enten sætte grenen i vand til den slår rødder, hvorefter du planter den i en potte med jord, eller du kan allerede nu plante den i fugtig jord. Husk, at der aldrig er nogen garanti for, at grenen slår rødder.
Jeg håber, at det lykkes.
Mange hilsner
Christine.
Sara Sørensen
Hej
Jeg søger svar på hvordan jeg nemmest laver nye laurbær kirsebær buske og hvordan gør jeg?
Vh. Sara
hverdagshaven
Hej Sara.
Du laver nye kirsebærlaurbær ved at tage grene af busken til stiklinger, som du sætter dybt i fugtig jord, indtil de slår rødder. Herefter kan du plante dem ud i din have. Jeg har skrevet mere om, hvordan du laver stiklinger i denne artikel.
Mange hilsner
Christine.
Winnie
Hej
Jeg er igang med at lave stiklinger af stueplanter og blev i tvivl om hvor det er bedst at placerer dem.
Jeg har sommeren over haft dem i udestuen, men er i tvivl om det er for koldt nu.
På forhånd tak
Vh Winnie
hverdagshaven
Hej Winnie.
Det kommer jo helt an på, hvor koldt der er i udestuen. Jeg har selv stiklinger i både drivhus og orangeri lige nu, så jeg vil mene, at du sagtens kan have dem stående der. Det skal være lunt og lyst, hvor du placerer dem, og luftfugtigheden skal ikke være tårnhøj. God cirkulation er derfor en fin idé.
Mange hilsner
Christine.
Susanne Thygesen Nors
Hej,
Har du prøvet at lave stiklinger af Lindetræ?
Vi har købt en gård med en gl. lindeallé, hvor blot et enkelt træ er gået ud. Så jeg vil meget gerne lave et nyt træ nøjagtig magen til de andre i alléen.
Mon ikke det kan lade sig gøre?
Mvh sus
hverdagshaven
Hej Sus.
Jeg har ikke erfaring med at lave stiklinger af lindetræer, så jeg kan desværre ikke hjælpe dig.
Muligvis kan Claudes Planteskole på Djursland give dig svar? Jeg ved, at de har stor erfaring med podning og stiklinger.
Mange hilsner
Christine.
Natasja
Hej. Tak for en fin how to. Jeg skal til at lave stiklinger fra min bananpalme. Hvordan ville du gøre det 🙂
Hilsner
natasja 🙂
hverdagshaven
Hej Natasja.
Velbekomme, super dejligt, du kunne bruge guiden 🙂
Bananpalmer formerer sig via rodskud, som dukker op helt inde ved moderplanten. De viser sig som små, nye, grønne planter. Hvis du løsner dem eller brækker dem af, kan du plante dem i deres egen urtepotte, så gror de videre. Sørg for at få noget af rodnettet med.
Held og lykke med det!
Mange hilsner
Christine.
Annette Damm
Hej. Jeg er kommet ALT for tidligt i gang med såning af tagetes. Selvom de også får kunstigt lys, er de allerede lidt ranglede. Spørgsmål: Når jeg nu snart skal til at prikle dem ud, må jeg så sætte dem så dybt, at kun bladene er over jorden (som tomater), eller må noget af stænglen ikke komme ned i jorden? Er der nogen, der ved det, er det helt sikkert dig:)
Venlig hilsen
Annette
hverdagshaven
Hej Annette.
Du kan godt sætte dem lidt dybere, men ikke så dybt som tomater. Vil du sænke deres udvikling en smule, er det bedre, du sætter dem køligere. Jeg har skrevet mere om tagetes i denne artikel – måske du kan bruge den 🙂
Mange hilsner
Christine.
Anne
Hej ☺️ hvad er din erfaring med at lave stikling (i vand) af tobakspibeplanten? Hvor længe mon der går inden den begynder at skyde deropad?
Vh Anne
hverdagshaven
Hej Anne.
Den letteste måde at formere tobakspibeplante på er ved at lave aflæggere. Du bøjer simpelthen bare en af de nederste grene til jorden, skraber jord over grenen og sætter noget tungt – for eksempel en sten – på den. Det får grenen til at sætte rødder. Gør du det nu eller i løbet af sommeren, kan du året efter grave aflæggeren op, så den skilles fra moderplanten, og plante den et nyt sted i haven.
Det er selvfølgelig ikke super hurtigt, men til gengæld er der næsten garanti for, at du får en sund og levedygtig plante.
Jeg har ikke selv erfaring med at tage stiklinger fra tobakspibeplanten i vand, men jeg umiddelbart tror jeg, at der går en måned eller muligvis mere, før den begynder rigtigt at skyde og udvikle rødder. Husk at skifte vandet jævnligt, når du laver stiklinger i vand.
Held og lykke med projektet.
Mange hilsner
Christine.
Torben
Hej
Har du et godt råd.
Jeg kæmper med at lave stiklinger af Dværgmispel Coral Beauty
Har prøvet i vand og jord de står i mange uger uden at lave rod.
Mine stiklinge er spidsen af planten altså de urteagtige.
Placering varmt og lyst
Nogle ideer ?
Vh Torben
hverdagshaven
Hej Torben.
Det kan der være mange grunde til, men umiddelbart lyder det som om, du skal have fat i nogle stiklinger, som er lidt mere kraftige end de “urteagtige”. Stiklingen skal have en god tykkelse og være fast/mindre bøjelig, og skær gerne et skråt snit i den ende af grenen, du sætter i jord, og et lige i toppen. På den måde ved stiklingen, hvilken vej den skal slå rødder.
Stiklingerne må ikke stilles i direkte sollys det første stykke tid, så sæt dem lunt og i flimrende skygge. Husk at holde jorden fugtig, men pas på den ikke bliver våd. Laver du stiklinger i vand, skal det skiftes jævnligt.
Held og lykke med det.
Mange hilsner
Christine.
Lene
Det var dog en fuldkommen fantastisk guide, tydeligvis med en masse akkumuleret viden . Elsker den!
Mit spørgsmål går på ægte laurbær. Foregår det på samme vis? Jeg har en, der på fem år er blevet helt enorm og mere end to meter høj, så nu skal der altså tyndes ud i den … og hvorfor ikke lave nye planter
hverdagshaven
Hej Lene.
Tusind tak for rosen. Det gør mig så glad at høre, du har fået god viden og inspiration af min artikel, og jeg giver dig helt ret: Hvorfor ikke lave nye planter af den ægte laurbær. Det foregår nemlig på helt samme måde enten ved at sætte grenene i vand eller jord.
Nogle gange kan du trække en gren af helt nede ved roden, så der kommer et stykke rod med. Den kan du plante i jord med det samme. Sandsynligheden for, at den hurtigt får fat, er meget stor, da den jo allerede har lidt rod at vokse med, og derfor ikke skal bruge kræfter på at danne et nyt rodnet, men kan arbejde videre med det, den har.
Mange hilsner
Christine.
Lene
Tusind tak for svar.
Lige et par tillægsspørgsmål:
Jeg har lavet en masse stiklinger af min ny’arvede’, enorme citronverbena. Lige her i starten har jeg stillet potterne i lidt vand, så de hele tiden er godt våde. Det er korrekt, ikke? Tænker, det er lidt som både at stille dem i vand og jord samtidig?
Hvor længe går der typisk, før de enkelte planter danner rødder? Måske varierer det fra art til art?
Tak igen 🙂
hverdagshaven
Hej Lene.
Det er helt fint, at potterne står i en underskål fyldt med vand, så de selv kan suge det, de har brug for. På den måde undgår du både, at de tørrer ud eller drukner. Jeg gør præcis det samme selv 🙂
Jeg kan desværre ikke svare på, hvor lang tid der går, før planterne sætter rødder, for det er meget forskelligt. Varme, lys og andre vækstbetingelser spiller ind, ligesom de forskellige arter heller ikke har samme udviklingstid. Hvor livskraftig stiklingen er, har også betydning for, hvor hurtigt den danner rodnet.
Et forsigtigt bud er, at planten i løbet af de næste 14 dage vil sætte synlige rødder, men hold øje med bladene: Så længe de er grønne, nye skyder og stiklingen ser sund ud, så kan du være sikker på, at rødderne er godt på vej.
Mange hilsner
Christine.
Jan Hagelin
Rigtig god måde du beskriver det på. Jeg har 4 buske i haven, som jeg gerne vil bruge til ca 12 meter hæk. Du har givet mig mod på at kaste mig ud i det, istedet for at tage ud og købe ind til det. Glæder mig til det efter din inspiration.
hverdagshaven
Hej Jan.
Tak for en rigtig dejlig besked! Jeg er glad for at høre, du har fået lyst til at lave stiklinger selv og på den måde lave din egen hæk helt fra bunden. Spændende proces, som bliver sjov og lærerig at følge.
Rigtig god arbejdslyst.
Mange hilsner
Christine.
Børge Thomsen
Jeg har lavet stiklinger af kattehale i jord først i august,efter 14 dage er de begyndt at få nye blade og skud, er det forkert.
M.v.h. Børge Thomsen
hverdagshaven
Hej Børge.
Så længe planten skyder og gror, vil jeg bestemt ikke mene, du har gjort noget forkert, så fortsæt endelig.
Mange hilsner
Christine.
Børge Thomsen
Tak for svar,
når der er grønne blade og grene ,kan man så regne med at de sætter rødder, og de skal stadig plantes til foråret.
Venlig hilsen Børge
hverdagshaven
Hej Børge.
Velbekomme. Som udgangspunkt ja, men der er selvfølgelig aldrig nogen garanti. Bliver planten ved med at vokse, og har den lavet rødder til foråret, kan du sagtens plante den ud.
Mange hilsner
Christine.
Anni Winberg
Tak for din meget fine forklaring om, hvordan man laver nye gyvel med stiklinger.
Mine gyvel på sommerhusgrunden er efterhånden blevet meget langbenet, så om et par måneder vil jeg tage op og beskære dem og samtidig lave stiklinger af det afklippede.
Jeg glæder mig. Mon jeg kan sætte stiklingerne direkte i jorden i april/maj? Eller skal de først danne rodnet i potter med mere porøs muld?
Med venlig hilsen – og tak for din inspiration.
hverdagshaven
Hej Anni.
Velbekomme, det er godt at høre, du kan bruge guiden. Jeg vil helt klart anbefale, at du laver stiklinger i potter, så de kan danne rodnet, før du planter dem ud i haven. Det vil give dig de stærkeste planter.
Mange hilsner
Christine.
Alexander
Hej
Jeg skal lave stiklinger af Energipil. Hvordan skal stiklingerne klippes i forhold længden? Planen er at stiklinger først sættes i vand (2-3 uger), hvorefter de skal plantes i engjord.
Lyder dette rigtigt? Eller hvordan vil I anbefale det gøres?
Med venlig hilsen – og tak for hjælpen 🙂
hverdagshaven
Hej Alexander.
Det er ikke nødvendigt at sætte pil i vand først. Skær i stedet en gren af i en længde på 40 centimeter, som du enten planter direkte i jorden eller sætter i en potte til senere udplantning. Planter du direkte i jorden, skal det gøres i det tidlige forår, når der ikke længere er frost i jorden.
Uanset, hvilken metode du vælger, skal du plante stiklingen i en dybde på 15-20 centimeter.
Mange hilsner
Christine.
ALexander
Hej igen
Hvis man planter stiklingerne inden frosten har forladt jorden. Vil alle stiklingerne dø eller hvad vil der ske?
hverdagshaven
Hej Alexander.
Du kan selvfølgelig godt være heldig, at en enkelt eller to er sejlivet og ikke bunder under for frosten, men sandsynligheden er meget lille. Derfor anbefaler jeg, at du venter med at plante dem ud, til det ikke længere er frost. Stiklingerne udvikler sig også markant bedre, hvis de ikke udsættes for frost, men får den varme, de har brug for til at vokse sig store.
Mange hilsner
Christine.
Hanne Sørensen
Hej hvordan kan jeg tage stiklinger af en rødtjørn. Hilsen Hanne
hverdagshaven
Hej Hanne.
Jeg har ikke selv erfaring med at formere rødtjørn, men jeg ved, at tjørn kan være vanskelig at lykkedes med at opdyrke både fra frø og stiklinger. Jeg foreslår, at du spørger på din lokale planteskole eller gartneri. Jeg er sikker på, at de kan hjælpe dig videre.
Mange hilsner
Christine.
Pippa
Hej
Skal der stadig sidde blade på grenen som man laver stiklinger af eller fjerner du alle blade og blomster?
Er det nemt at lave stiklinger af vedben?
Tak for dine gode artikler.
Mvh Pippa
hverdagshaven
Hej Pippa.
Jeg fjerner alle blomster, men lader nogle blade i toppen af stiklingen blive siddende.
Det er meget nemt at lave stiklinger af vedbend både i vand og i jord, så der er en god chance for, at du får mange flotte, nye planter.
Mange hilsner
Christine.
Pippa
Ok. Tak for svar. 😊