De smukke, mørkegrønne blade er et duftende drys på pizza, et godt valg til pasta og et helt uundværligt krydderi i urtebedet. Rosmarin er en af de krydderurter, jeg holder virkelig meget af.
Den kræver minimal pasning, og smagen er skøn i mange af sommerens retter. Lyder det som en krydderurt for dig? Så lad os se nærmere på, hvordan du kommer godt i gang med dyrkning af rosmarin.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få rosmarin i haven
Du skal ikke kun plante rosmarin i haven – den trives også godt i krukker, i altankassen eller i vindueskarmen. Det gør den til en nem plante at have med at gøre og lige meget, hvor du sætter til, spreder den middelhavsstemning.
Den stedsegrønne busk er nemlig en plante, der oprindeligt blev dyrket ved Middelhavet på tørre, solrige bjergsider. Det har vi ikke meget af her nordpå, men derfor kan du alligevel godt plante rosmarin i haven uden problemer. De smalle blade, som ligner grannåle, får bare en lidt mindre aromatisk smag, men skidt. Det er en skøn krydderurt alligevel.
TIP Du kan plante rosmarin tæt på køkkenet, så du nemt og hurtigt kan plukke en stor håndfuld til maden. Samtidig kan du også dufte dem og se, hvordan de vokser og blomstrer gennem sæsonen.
En udplantningsklar rosmarin kan købes her (reklamelink)
I gang med dyrkning af rosmarin
Du kan både dyrke rosmarin indendørs og udendørs, så tag endelig både vindueskarmen, køkkenhaven og drivhuset i brug. Den største forudsætning for at få succes med dyrkning af rosmarin er, at krydderurten får lys og varme. Derfor er det vigtigt, at du vælger en solrig placering med læ, så planten kan stå lunt og beskyttet.
Planten bliver 20-30 centimeter høj, og selvom det ikke lyder af meget, må du sørge for en god planteafstand, når du dyrker rosmarin på friland. Plant den gerne med en afstand på 120 centimeter.
TIP Det er en god idé at plante rosmarin i krukker eller altankasser, så du kan flytte den ind om vinteren. Krydderurten tåler nemlig ikke frost, så den kan ikke overleve på friland i de kolde måneder.
Dyrkning af rosmarin er nemt, og du behøver ikke bekymre dig meget om vanding. Den tåler nemlig udtørring, når først den er udvokset, så selv på en varm sommerdag skal du ikke forbi med vandkanden. Dyrker du rosmarin indendørs i løbet af vinteren, er det en anden sag. Her må den nemlig ikke mangle vand.
Tid til plantning af rosmarin
Når du skal plante rosmarin, er der tre ting, du skal opfylde for at komme godt fra start: giv den sol, varme og læ. Indendørs kan du plante rosmarin i en urtepotte og sætte den i en solrig vindueskarm, og udendørs kan du plante rosmarin i en lun krog på terrassen eller op ad en varm mur.
5 nemme krydderurter, der kan overvintre
Du kan både dyrke rosmarin fra frø eller vælge at købe en udvokset plante, som du kan sætte direkte i urtebedet eller krukken. Det sidste er den nemmeste løsning, og du kan hurtigt komme til at høste af den grønne krydderurt, når du vælger den mulighed.
Rosmarin har en lang spiringstid, så det kræver lidt tålmodighed at starte dyrkningen fra frø. Derfor vælger mange at købe en rosmarin, der er klar til udplantning.
Sådan skal du så rosmarin fra frø
Vil du så rosmarin fra frø? Frøene er lang tid om at udvikle sig, så du skal tidligt i gang, hvis du vil dyrke rosmarin fra frø. I løbet af marts og april kan du begynde at forspire frøene, men først 8-10 uger senere kan du plante krydderurterne ud på voksestedet.
Kom godt i gang med forspiring
Det er vigtigt, du først udplanter, når der ikke længere er frost. Du skal derfor først regne med udplantning af rosmarin fra juni.
Formering af rosmarin – Sådan gør du
Har du ikke tålmodig til at så rosmarin fra frø? Det er meget hurtigere at få nye planter, hvis du laver stiklinger. Jeg bruger altid denne metode til formering af rosmarin. Det kan du også gøre, hvis du vil have flere planter i din have.
I løbet af juni og juli kan du klippe en gren af din rosmarin og plante den i potte med ny jord. Sæt den lille stikling et sted, hvor den ikke får direkte sollys, lad den ikke udtørre og stille og roligt burde den begynde at sætte nye rødder.
Efterhånden som den vokser sig større, skal den omplantes i en ny potte, og først når den er udvokset, kan du plante den ud på blivestedet.
Jord, gødning & vand
Rosmarin trives bedst i en næringsfattig jord, så hold igen med gødningen. Det er langt vigtigere, at jorden er drænet godt, så planten ikke kommer til at stå og sobbe i vand. Vanding af rosmarin er desuden heller ikke noget, der skal bruges meget tid på – rosmarin tåler nemlig udtørring.
Det er meget rart med sådan nogle planter, for så kan man tage på ferie med god samvittighed og vide, at ens rosmarin nok kan undvære en vanding eller to uden at få varige mén.
Beskæring af rosmarin – er det nødvendigt?
Jeg plukker jævnligt af min rosmarin, så her på matriklen er det snarere et problem at have rosmarin nok, end det er at holde den nede. Beskæring af rosmarin er ikke nødvendigt – heller ikke selvom, du ikke plukker lige så ofte, som jeg gør.
Timian – En nem & duftende krydderurt
Det er rigtigt nok, at rosmarin busker sig ved beskæring, men det er altså langt fra et krav at finde beskærersaksen frem. Pluk hellere nogle store buketter, brug dem i maden eller giv dem væk til andre, der kan få glæde af en buket med duftende rosmarin.
Pasning af rosmarin er nemt
Pasning af rosmarin er ikke det, du skal bruge mest tid på. Når først krydderurten har etableret sig i haven, vokser den uden større omsorg, og din vigtigste opgave er derfor kun at høste af den.
Som nævnt tåler rosmarin udtørring, så du skal ikke bekymre dig om vanding, og beskæring kommer helt af sig selv, når du høster.
Oregano – Perfekt krydderi til din pizza
Den største udfordring i forbindelse med pasning af rosmarin er, at den ikke tåler frost, og derfor skal dækkes godt af, når vinteren står for døren. Det kan altså være en god idé at dyrke rosmarin i krukker og drivhus i stedet for i havens bede. Det er nemmere at rykke krukkerne indendørs, end det er at grave en stor plante op flytte ind. Du kan nemlig komme til at beskadige rødderne, når du flytter planten.
Overvintring af rosmarin
Det eneste minus ved at dyrke rosmarin er, at den ikke tåler frost og derfor skal overvintre. Har du en lille rosmarin, kan du tage den indendørs, så længe vinteren rusker derude, men er planten fuldvoksen med et stort rodnet, bliver det straks mere besværligt.
Rosmarin skal overvintre lyst og køligt, og en udestue er derfor perfekt til formålet. Planten må ikke tørre ud i løbet af vinteren så hold øje med, at den ikke tørster alt for meget.
Sådan skal du passe & plante mynte
Jeg beskytter mine rosmarin mod frost i løbet af vinteren ved at dække dem med visne blade, gran og fiberdug. Når foråret vender tilbage, og der ikke er frost om natten længere, rykker jeg planterne udendørs igen.
Flere sorter & arter
Den grønne, duftende krydderurt har nogle sjove, trælignende grene, men selvom rosmarin kan ligne et træ, er det faktisk en busk. Eller en halvbusk for at være helt korrekt.
Det betyder dog ikke, at du ikke kan købe rosmarin, der ligner et træ – for det kan du faktisk. Du kan nemlig få dem opstammet som et træ, men det mest almindelige er de sorter, som kryber langs jorden. Under varmere himmelstrøg bruges rosmarin som hæk, men her på vores kolde kanter, er det ikke en mulighed.
TIP Der findes arter af rosmarin, der er mere vinterhårdføre end andre.
Der findes flere sorter og arter inden for rosmarin, og det er sådan set en smagssag, om du vil have rosmarin som busk eller en, der i udgangspunktet mere ligner et træ. Begge typer skal dyrkes på samme måde.
En duftende lægeurt
Rosmarin er flerårig, og det betyder, at du kan dyrke den flere år i træk uden at skulle ud for at købe en ny plante. Den duftende urt er kendt for de smalle, grønne blade, der faktisk godt kan ligne nålene på et grantræ.
Opskrift på kryddersmør med rosmarin
Til trods for en svag lighed i udseendet deler grantræer og rosmarin ikke duft. Rosmarin har en kraftig og aromatisk duft, og selvom der i nogle opskrifter står, at du skal bruge rosmarin med forsigtighed, så er det ikke min erfaring. Jeg er vild med både smagen og duften af rosmarin, og selvom man selvfølgelig aldrig skal overdrive, kan de fleste opskrifter godt trække en del rosmarin.
Citronmelisse – En gammel lægeurt til krydderurtebedet
Gennem tiden har dyrkning af rosmarin ikke kun været noget, man har gjort for smagens og duftens skyld. Som de fleste andre krydderurter er rosmarin også blevet dyrket som en lægeurt, der havde en god virkning på mange ting.
Dejlige opskrifter til køkkenet
Rosmarin er et virkelig lækkert krydderi, som kan anvendes på mange forskellige måder. Jeg bruger rosmarin flere gange om ugen, når det er i sæson, og har derfor efterhånden en del opskrifter, hvor rosmarin bliver brugt som krydderi.
Kryddersmør med urter fra haven
Rosmarin til kylling er en klassiker, lige som det også er lækkert at komme en frisk stilk rosmarin ned til kartoflerne for at give smag. Jeg bruger også rosmarin i marinader og rubs, lige som frisk rosmarin i olie kan give en god smag i dressinger eller andre opskrifter.
TIP Det er ikke kun i det salte køkkens opskrifter, at rosmarin kan bruges. Jeg bager nogle gange småkager med rosmarin – det kan man sagtens, og de smager fantastisk.
Der er altså mange muligheder for at finde anvendelse for rosmarin, hvis du en dag har meget af det duftende krydderi. En af mine favoritter til rosmarin er den italienske pasta e ceci, som altid er et hit.
Tørret rosmarin – Sådan gør du
Rosmarin kan spises både frisk og tørret, og selvom den smager og dufter af mest, når den er frisk, er det faktisk muligt at tørre den og få et hæderligt resultat.
Hvis du vil have tørret rosmarin til vinteren, skal du klippe stilke af din plante og lade dem tørre helt op. Stilkene skal ikke have direkte sollys, så hæng dem et luftigt og skyggefuldt sted. Når stilkene er helt tørre kan du gemme bladene i en lufttæt beholder.
Så har du tørret rosmarin til vinterens retter.
William Eskildsen
Hej. Min Romarin er begyndt at hænge med enderne. Jeg har lige købt en Rosmarin for 2 uger siden. Den står midt i mit mest solrige vindue som er ØSØ-vendt. Fik at vide af blomsterhandleren jeg købte den af at ikke skulle have alt for meget vand. Jeg har derfor vandet den 2 gange om ugen i underskålen. Umiddelbart ser bladende fine ud, men alle toppene er begyndt at vende nedad. Ved i hvad grundet til dette kan være?
hverdagshaven
Hej William.
Toppen på rosmarin kan godt begynde at bøje eller søge ned, men så længe bladene er grønne og friske, “fejler” den ikke noget. Vil du have en plante med opretstående vækst, kan du klippe skuddene af. Så bukser den i sig i stedet.
Mange hilsner
Christine.
bob
Hmmm, jeg kunne godt forstille mig, at den fik for meget vand eller at jorden er for gødningsrig