Dyrkning af peberfrugter i Danmark – kan man det? Selvfølgelig kan man det. Så længe de får lys og varme, vokser de villigt i bede og krukker på terrassen, i køkkenhaven og drivhuset.
Vil du høste dine egne frugter, skal du læse med nu, hvor vi dykker ned i, hvordan du passer peberfrugtplanter med gødning, vanding og beskæring.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Fra sydens sol til kolde Danmark
Dine øjne er med sikkerhed landet på nogle af de skinnende orange, røde, grønne og gule peberfrugter, der ligger fremme i boderne på de menneskefyldte markeder langt herfra. Under de sydlige himmelstrøg dyrker man planterne med stor succes, for de trives i varmen, og det solrige klima giver frugterne de bedste betingelser til at udvikle smag og saft.
Inspiration: 32 spiselige blomster fra haven
Er du lige så vild med den sprøde spise, som jeg, er det heldigt, vi også kan dyrke peberfrugt i Danmark. Sørger du for, at de fra frøene sås, får lys og varme nok, kan de sagtens udvikle sig til sunde planter, der giver et fint udbytte.
Tilbyder du dem samtidig en solrig placering i vindueskarmen, drivhuset eller på friland, kan du glæde dig til at høste hjemmedyrkede lækkerier gennem sommeren.
I gang med dyrkning af peberfrugter
Så længe der er læ, varme og sol, er det underordnet om du dyrker peberfrugter i vindueskarmen eller i bede og krukker på terrassen, i drivhuset og køkkenhaven.
Ved dyrkning på friland er fordelen, at planterne får god plads at brede sig på, så de har optimale vækstbetingelser. Hvor høje planterne bliver, afhænger naturligvis af sorten, men i drivhuset kan de fleste peberfrugtplanter få en højde på 120-150 centimeter.
Dyrker du dem sammen med tomater, agurker, meloner, auberginer og andre høje drivhusplanter, er det ikke sikkert, frugterne får den sol, de skal have for at modne. Deres høje vækst kommer let til at skygge for de lavere planter, men den udfordring undgår du ved dyrkning på friland, hvor der er mere plads at vokse på.
I køkkenhaven planter jeg peberfrugter som anden afgrøde, der afløser spinat, salat og kartofler. Det passer nemlig med, at planterne er store nok til at blive plantet ud under åben himmel, når de andre afgrøder er taget op af jorden.
Forspiring af peberfrugter giver tidlig høst
Du kan købe peberfrugter til udplantning, men har du lyst til at være med fra frø til høst, begynder forspiringen i januar eller februar. Ja, det er tidligt på sæsonen, men jo før frøene kommer i jorden, jo tidligere kan du plukke moden mad.
Begynder du allerede at forspire i januar, kan du høste de første frugter i juli, og måske når planten endda at sætte endnu et hold blomster, så du kan høste igen til efteråret.
Forspiring af peber: Sådan gør du
Venter du med at så kerner fra peberfrugt til slutningen af februar eller senere, modner frugterne først i løbet af august.
Skyder du sæsonen i gang med forspiring først på året, og allierer du dig eventuelt med vækstlys, kan du omplante peberfrugterne til marts. Fra maj kan du rykke dem ud i drivhuset og efter hærdning kan du i juni plante dem i krukker på terrassen eller sætte dem på friland i køkkenhaven.
Såning af peberfrugter trin for trin
Det er langt fra nødvendigt at forspire, så du skal ikke opgive håbet om at dyrke peber, selvom der står marts i kalenderen. Indtil midten af maj kan du så frø fra peberfrugt og stadig se frem til en fin høst senere på sæsonen.
Kom godt i gang med 10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Jeg vil anbefale, at du bruger en god, løs spirejord til såning, så de små vækster har noget at leve af, når de spirer. Til gengæld må du aldrig så i kompost, for det er endnu for kraftig kost til de unge planter.
Sår du flere kerner fra peberfrugt i samme urtepotte eller spirebakke, skal du lægge dem med en god afstand for at undgå, de spirer oven i hinanden.
Sådan sår du kerner fra peberfrugt
Der er kun fire små trin til succes, så skal vi ikke bare se nærmere på, hvordan du sår kerner fra peberfrugt?
Sådan gør du
- Du starter med at fylde pottemuld i en urtepotte eller spirebakke, der er mindst 8 centimeter dyb.
- I den sår du frøene med en dybde på minimum 1 centimeter.
- Når frøene er lagt i jorden, dækker du dem med et tyndt lag grovkornet sand.
- Til sidst vander du, så jorden bliver fugtig. For at undgå, jorden bliver våd, er det en god idé at så kernerne i en bakke eller potte, der har hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk.
Du skal så peberfrugter indendørs, for efter såning er det vigtigt, de står et sted, hvor temperaturen er minimum 20 grader. Har du et værelse med gulvvarme, er det oplagt at sætte de nyplantede frø på gulvet, for her ligger temperaturen ofte stabilt på 23-24 grader.
Når kernerne spirer, flytter du dem fluks fra gulvet til vindueskarmen, for nu har de brug for lys. Du kan også sætte dem i drivhuset eller give dem en varm, solrig placering på terrassen, altanen eller i haven. Helt afgørende er det bare, at de ikke får frost eller kulde – det tåler de nemlig ikke.
Efter spiring er det tid til ompotning af peberfrugt
Kan du se, at stænglerne skyder, og de grønne kimblade folder sig ud? Der begynder at ske ting og sager i spirebakkerne efter 7-10 dage, og når planterne har en højde på cirka 3 centimeter, skal de prikles.
Prikling er det samme som ompotning eller omplantning, og det betyder, at du flytter planterne fra spirebakkerne til større potter, så de har plads nok til at udvikle sig.
Ompotning af peberfrugter skal gøres lidt forsigtigt, så du ikke beskadiger rodnettet. Lirk derfor stille og roligt de små planter ud af spirebakkerne, og plant dem i frisk pottemuld i en ny potte, der er minimum 8 centimeter dyb.
Du kan sætte flere planter i samme urtepotte, men skal det være helt efter havebogen, er det bedst, hvis hver plante får sin egen potte.
Varmen, lyset og den friske jord gør underværker, og 3-4 uger efter omplantningen er det allerede tid til at gentage proceduren. Planterne gror godt, og skal de fortsat vokse optimalt, har de brug for altid at bo i en potte, der er stor nok.
Vanding & videre pasning
Vand skal der til, for uden fugt kan planterne ikke vokse. Derfor lyder det nok også mærkeligt, når jeg siger, at du alligevel skal holde lidt igen til at starte med. I tiden efter omplantning er vanding kun nødvendigt i moderate mængder, for det opmuntrer planterne til hurtigere at udvikle et kraftigt rodnet.
Det giver stærke planter – og det kan vi lide!
Til gengæld kræver større peberfrugtplanter mere pasning, og når først der dannes frugter, er der både brug for hyppig vanding og gødning. I din iver efter at give planterne de bedste vækstbetingelser, skal du imidlertid passe på ikke at overvande. Bliver jorden for fugtig, kan der udvikles svamp, som hurtigt sætter en stopper for planternes trivsel.
Jeg giver planterne ekstra næring i form af flydende gødning, som jeg tilfører i forbindelse med vanding hver anden uge.
Gør klar til udplantning af peberfrugter
Peberfrugter, der jo som bekendt kommer fra sydens sol, trives bedst i et varmt klima. På vores breddegrader er drivhuset eller en solrig placering på friland eller terrassen det tætteste, vi kommer på at kunne give planterne de høje temperaturer, de holder så meget af.
Guide: Såning & udplantning i køkkenhaven
Netop deres behov for varme er også årsagen til, at du ikke kan flytte dem videre fra vindueskarmen, før nattetemperaturen er over 10 grader. I drivhuset kan de normalt udplantes fra maj, men dyrker du peberfrugter i krukker på terrassen, altanen eller i køkkenhaven, er det først omkring juli, det også om natten er varmt nok for dem udendørs.
Før udplantning hærder du planterne ved gradvist at vænne dem til udelivet. Det giver robuste planter, som ikke bliver slået omkuld af svingende temperaturer, blæst og regn.
Foåret kommer – Tid til hærdning af planter
Dyrker du peberfrugter i bede på friland eller i drivhuset, skal de udplantes med en planteafstand på 30-45 centimeter. Mellem rækkerne holder du samme afstand.
Husk at vande grundigt i tiden efter du har plantet for at undgå udtørring og mistrivsel.
Varmekrævende planter med behov for gødning
En varm, tør sommer får planterne til at sætte mange frugter, så giv dem endelig en beskyttet placering i fuld sol, uanset om du dyrker peberfrugter på terrassen, altanen eller i køkkenhaven.
Desto varmere de vokser, desto mere vil de trives, og skulle det ske, at sommeren bliver regnfuld, har du i hvert fald givet dem de mest optimale forhold at udvikle sig under. En kølig sommer giver et mindre udbytte, men bare rolig, der skal nok komme peber på planterne alligevel.
Få succes med sydfrugter: Dyrk eksotisk frugt
Varmt vejr giver dig fast arbejde gennem sommeren, for jo højere temperaturen er, jo mere vand kræver planterne for at klare frugtsætningen. Derfor skal du jævnligt forbi med vandkanden, så jorden konstant er fugtig.
Gødning kan du give hver anden uge – og gerne i forbindelse med vanding, så peberfrugtplanterne let kan optage næringen.
Opbinding & pasning af peberfrugter
Pasning af peberfrugter går som en leg, så længe du gøder og vander regelmæssigt. Og giver dem en pind, de kan støtte sig til.
Når planterne er omkring 20 centimeter høje, og har grenvækster strittende fra stænglen, skal du binde dem til en støttepind. Opbinding er nødvendigt, for uden lidt støtte kan planterne ikke bære de tunge frugter, som snart begynder at udvikle sig. Det er vigtigt, peberplanterne står stabilt fra begyndelsen, så stængler eller grene ikke knækker under frugternes vægt.
Vær lidt forsigtig, når du binder op, for planterne kan let blive beskadiget. Derfor skal du heller ikke snøre dem for stramt til pinden, så stænglen ikke kan vokse videre – en smule luft er der brug for, så planten kan fortsætte med at udvikle sig. I løbet af sæsonen vil der nemlig komme flere grene, som også skal bindes op.
Husk også beskæring af peberfrugt
Jeg ved, det ikke bliver nemt, men det er strengt nødvendigt at nippe de første blomster af. Lettere bliver det heldigvis, når man ved, at det får planten til at sætte flere blomster, som udvikler sig til frugter og dermed giver dig en større høst.
Kom godt i gang med frugthaven
Hvis du ikke beskærer de første blomster, udvikler planten peberfrugter for tidligt. Resultatet? En meget mindre høst til dig. Derfor kan du med ro i maven nappe blomsterne af – det kan nemlig slet ikke betale sig at lade være.
Du kan undgå sygdomme & skadedyr
Plantedoktoren er på pletten!
Det kan blive nødvendigt med lidt hjælp, for peberfrugter bliver ofte angrebet af bladlus. Ved dyrkning i drivhus er det bedst at plante i potter, du kan flytte ud og ind under angreb. Kuren er nemlig en tur under åben himmel, så mariehøns og nyttedyr kan spise lusene, regn kan skylle skadedyrene af og du kan undgå, at skadevolderne fortsætter deres fremmarch mellem tomater og agurker.
Sådan får du flere mariehøns i haven
Du forebygger angreb med grundig udluftning, men er skaden sket, kan du bekæmpe bladlusene ved at spule blade og stængler med en hård vandstråle. Gør det 1-2 gange dagligt i op til en uge.
Gode råd til overvintring
Oprindeligt stammer de farverige frugter fra varmere egne, end vi kan prale med at have i Norden. Planten er meget frostfølsom, og derfor dyrker vi ikke peberfrugter som flerårig afgrøde herhjemme, da bare få graders frost får bladene til at krølle sammen og visne.
Vinteropbevaring af frugt & grønt fra haven
Med lidt held kan du imidlertid godt få succes med at overvintring indendørs, hvis du sætter peberfrugtplanten et solrigt, varmt sted. Har den ikke mærket kulde, takker den dig med en tidlig blomstersætning og begynder at udvikle frugter i foråret.
Det lyder jo herligt, men når du overvintrer indendørs, kan der opstå en risiko for, at planten i det tidlige forår bliver angrebet af lus. Du bekæmper skadedyrene ved at spule planten med vand de angrebne steder 1-2 gange dagligt i op til en uge.
Derudover gør god udluftning også underværker, så åben endelig vinduet eller døren 5 minutter om dagen, så frisk luft kan strømme ind.
Hvilke peberfrugtsorter kan man dyrke?
Mange!
Orange, gul, grøn og rød peber kender du sikkert allerede. Det er de klassiske sorter, som ligger på rad og række i grøntsagsafdelingerne. De er lækre og knasende, men når du dyrker peberfrugt selv, er der mange flere varianter på hylderne, og det er årsagen til, at jeg synes, det er så sjovt at gro min egen mad. Det giver mig lov til selv at beslutte, hvilken farve frugten skal have og om den skal være aflang, smal, buttet eller rund.
Hjemmedyrkede afgrøder har også en langt mere intens smag, end dem du køber. Det skyldes naturligvis, at de ikke er plukket flere dage eller uger, før du får dem hjem i køkkenet, for tro mig: Når vejen fra jord til bord er kort, kan det smages.
Og apropos smag ved du så, hvilken peberfrugt der er sødest? Svaret er de røde sorter. Især den aflange snackpeber, som med sin milde, runde smag ofte er en favorit hos familiens mindste. Vil du have lidt mere bid og en skarpere smag, skal du gå efter de grønne varianter, som er lækre i wok og sammenkogte retter. Her tilføjer de en bitter nuance, som giver maden lidt mere kant.
Uanset, hvilken sort du foretrækker, kan de alle spises rå eller tilberedes i ovn, steges på panden, koges i gryden eller grilles. Længere nede i artiklen giver jeg dig forslag til, hvordan du kan bruge peberfrugterne i madlavningen, så tjek opskrifterne, hvis du har lyst til ny inspiration.
Nu kan du høste peberfrugter
Afhængig af, hvor tidligt du såede frøene, og hvilken sort du dyrker, kan du glæde dig til at plukke de første peberfrugter i juli og august. Synes du, det er sent, kan jeg glæde dig med, at sæsonen er lang, og høstfesten fortsætter ofte langt ind i oktober.
TIP Røde peberfrugter er sødest, og derfor synes mange børn, de er lækrest at spise rå. Grøn peberfrugt har en mere bitter smag, som egentlig godt kan minde om ærter.
Som med alle andre afgrøder, gælder det om at plukke dem på det helt rigtige tidspunkt, men hvornår er det? Det er ikke frugtens farve, der afslører, om den er moden. Farven efter modning er nemlig ikke ens for alle sorter, og fordi en peber er grøn, betyder det ikke, den er umoden.
Sådan høster og opbevarer du æbler
For at afgøre om det er tid til at høste peberfrugter, kigger du på skindet. Er det blankt og skinnende, er frugten spiseklar.
Opbevaring: Sådan gør du
En nyhøstet peberfrugt smager herligt, men det kan jo sagtens være, at planterne er meget gavmilde og giver dig flere frugter, end du kan nå at spise. Et lækkert, lille luksusproblem kan man kalde det, men ikke desto mindre et problem.
TIP Hvis ikke alle peberfrugter når at modne på planten, inden det bliver koldt, kan du eftermodne dem på en tallerken indendørs. De modner efter nogle dage i varmen, men er der et par stædige frugter, som nægter at blive spiseklare, kan de syltes eller bruges i wokretter.
For at undgå madspild kan du give væk til venner, familie og naboer. De vil med sikkerhed sætte pris på friskplukkede, hjemmedyrkede smagsprøver – personligt er jeg i hvert fald aldrig stødt på utilfredse modtagere.
Spiser jeg ikke afgrøderne lige efter høst, opbevarer jeg dem i køleskabet. Det forlænger deres holdbarhed med 4-5 dage.
Sådan samler du egne frø fra peberfrugter
Hvad gør man ved peberfrugtplanter efter høst? Godt spørgsmål. Når de sidste peberfrugter er høstet, trækker jeg planterne op og smider dem på komposten. I løbet af de næste måneder bliver de omsat, så jeg i næste sæson kan fordele dem som ny næring til nye planter.
Nye planter bliver der med sikkerhed plads til hos mig, og efter høst samler jeg derfor kerner fra peberfrugter, som jeg lægger til tørring på en tallerken i 3-4 dage.
De tørre frø samler jeg i et kaffefilter, en konvolut eller et stykke avispapir, og uden på papiret noterer jeg både sortens navn og årstallet for, hvornår jeg har høstet frøene. På den måde glemmer jeg ikke, hvad der gemmer sig i posen, og så er det meget lettere at holde styr på, når jeg skal så frøene om et par måneder.
Frøene opbevarer jeg mørkt og tørt.
TIP Jo længere tid, frugten sidder på planten, jo bedre frø får du. Derfor kan du med god samvittighed vente med at høste kernerne til sidst på sæsonen, så længe holder øje med, at frugten ikke bliver overmoden eller rådner, før du får den plukket.
Bliv inspireret af tilberedning i køkkenet
Peberfrugter kan spises rå, og jeg holder meget af at bruge dem i salater, som snackgrønt eller frisksnittet i wrap, sandwich, madpandekager, tortilla eller som topping på min rugbrødsmad.
Nemme tomatillo – Sådan dyrker du dem
En anden favorit er også at tilberede dem i ovnen. Nogle gange bager jeg dem hele og tryller dem efterfølgende om til salsa i fint selskab med tomatillo. Andre gange fylder jeg dem med ris, amarant eller andre korn, rosiner, mandler, krydderurter og måske nogle flere grøntsager fra haven, før jeg sætter dem i ovnen og bager dem møre og saftige.
Jeg smækker dem også gerne på grillen, steger dem eller koger dem i gryderetter og andre sammenkogte retter, og især må jeg sige, at chilipeber er super til syltning.
Faktisk er der så mange muligheder for tilberedning af peberfrugter, at jeg lover, du altid kan finde en opskrift, der falder i din smag.
Skriv et svar