Den ligner en kæmpe kornblomst med sit lette løv og de klare farver. Bjergknopurt er en af havens skønneste stauder, som sætter et væld af blomster det meste af sommeren. Den egner sig derfor stortartet til buketter i cottagestil, hvor den tilfører et romantisk, vildt og landligt udtryk.
Vil du have bjergknopurt i haven? Læs med her og få gode råd til, hvordan du dyrker, planter og passer den nemme staude året rundt.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Bjergknopurt i haven
Ved første øjekast ligner bjergknopurt, Centaurea montana, til forveksling en kæmpe udgave af de kendte kornblomster. Det er dog ikke den populære sommerblomst, du her stå overfor, selvom begge blomster tilhører samme plantefamilie.
Den smukke bjergknopurt er nemlig en flerårig staude, som er nem at dyrke i danske haver. Det særlige ved den er de lodne blade, en stor, let blomsterkrone og en dejlig, sød duft, som tiltrækker mange insekterne. Det er en forholdsvis tidlig staude i haven, og fordi blomsterne er meget åbne, er det særligt bier, bjergknopurt lokker til haven.
Bjergknopurt hører til kurvblomstfamilien, hvor kornblomster også kan findes, og et fællestræk er da også de lancetformede blade, som sidder uden stilk langs stænglerne. Løvet er grønt, men på nogle sorter af bjergknopurt, kan du finde grå nuancer, som giver stauden et sølvglinsende skær.
Få styr på dyrkning af bjergknopurt
Dyrkning af bjergknopurt er virkelig nemt, for det er en robust staude, som vender tilbage år efter år. I efteråret, når kulden kommer krybende, visner planten ned, men så snart forårssolen sendes retur, begynder den at skyde igen.
Vil du have en rig og smuk blomstring? Bjergknopurt er fuldt hårdfør og blomstrer fra maj til juli. Stauden trives i alle haver, men den bedste placering af bjergknopurt er i veldrænet, næringsrig jord. Her vil den vokse villigt og kvittere med en rig blomstring.
Du kan med fordel placere bjergknopurt i sol, for som mange andre stauder dyrkes den bedst i lys og læ, selvom du kan plante bjergknopurt i halvskygge. Den vil vokse og skyde, men du skal ikke regne med, at den sætter lige så mange blomster, som hvis du placerer den i fuld sol.
Såning af bjergknopurt fra frø
Vil du være med helt fra begyndelsen? Hvis du vil dyrke stauden helt fra bunden, skal du så bjergknopurt fra frø. Såning af bjergknopurt kan gøres både i det tidlige forår eller i efteråret, men du kan også købe stauden til udplantning, hvis du hurtigere vil se resultater.
Kom godt i gang med forspiring
Fra maj til oktober kan du komme frøene i jorden. Begynd med at lave en sårille det sted i haven, hvor stauden skal sås. Vand rillen grundigt, før du drysser frøene i og afslutningsvis dækker dem med jord. Sørg for at vande grundigt, så frøene har optimale vækstbetingelser og vær opmærksom på, at ukrudt ikke kravler ind i rækkerne og kvæler planterne, når de spirer.
TIP Bjergknopurt er god i buketter, hvor dens florlette udtryk tilfører en luftighed, som passer flot sammen med mange af havens blomster. Derfor er det en god staude at plante i skærehaven.
Såning af bjergknopurt kan også kickstartes med forspiring. Fra marts kan du lægge et lille frø i en spirebakke, dække med jord og sætte den lyst og lunt. Det er vigtigt, at jorden hele tiden er fugtig, så planten har gode forhold at vokse under.
Er stauden spiret frem? Når de små spirer begynder at ligne rigtige planter, skal de prikles om i større potter. Det er nemlig først, når faren for frost er forbi, at du kan plante bjergknopurt i haven. Vent derfor med at sætte de nye stauder ud på blivestedet før til slutningen af maj eller begyndelsen af juni.
10 ting du kan lave i haven i juni
Sådan skal du plante bjergknopurt
Er det tid til udplantning af bjergknopurt? Stauden får en højde på mellem 50 og 100 centimeter afhængig af, hvilken sort du planter i haven. Det er derfor en forholdsvis stor staude, du har med at gøre, og tunge regnskyl får den let til at falde sammen. Det betyder, at du enten må binde den op eller plante bjergknopurt med god afstand til de andre blomster i bedene.
Kæmpestenbræk – Smukt bunddække til havens bede
Du skal regne med en planteafstand på 40-60 centimeters afstand mellem hver plante. Det gælder uanset, om du udplanter bjergknopurt fra frø eller som stor staude.
Nogle sorter af bjergknopurt udvikler meget store blomsterstande på høje stængler. Det resulterer ofte i, at stænglerne ikke er stærke nok til at bære blomsterne, og derfor falder sammen. Vil du undgå det? Du kan med fordel overveje din placering af bjergknopurt, når du planter, hvis du vil undgå, at blomsterne vælter.
Staudesalvie – En nem staude til sommerhaven
Du kan undgå, at stauden lægger sig fladt ned, hvis du planter bjergknopurt i læ. Hvis ikke det er muligt at skærme den for blæst i din have, kan du vælge at binde den op, når den begynder at svaje faretruende i vinden.
Sådan passer du bjergknopurt
Vil du have en nem staude i haven, som ikke kræver meget pasning, men som alligevel blomstrer smukt i lang tid? Pasning af bjergknopurt klarer du nemt, for planten stiller ikke store krav til dig. Vanding kommer du ikke til at bruge mange timer på, for den suger selv det, den har brug for, når regnen rammer haven. Giv den dog lidt ekstra, hvis det er meget tørt.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Stauden stiller heller ikke store krav til gødning, så du kan nøjes med at give den ekstra næring en gang i måneden. Gødningen vil være med til at forstærke blomstringen og plantens vækst.
Duften af Provence – Pasning & udplantning af lavendel
Vil du plukke mange blomster? Med til pasning af bjergknopurt hører at nippe visne blomster af, så du kan forlænge blomstringen. Når du gør det, opmuntrer det stauden til at sætte flere skud, så du kan få den til at blomstre igen til august. Du må dog forvente, at det ikke bliver det samme blomsterflor, den beriger din have med i anden omgang.
En snak om sygdomme & skadedyr
Bjergknopurt er en hårdfør staude, men alligevel kan den rammes af sygdomme og skadedyr. Det sker dog sjældent, men i de fugtige somre, kan meldug være et problem. Er stauden ramt? Hvis bjergknopurt rammes af meldug, kan du klippe den ned. Med stor sandsynlighed vil den skyde igen og sætte nye blomster.
Sankthansurt – Sensommerskønhed i haven
Du kan også opleve udfordringer med bladlus i bjergknopurt, ligesom spindemider også kan finde vej til planten. Disse skadedyr sætter ind, når vejret igennem en længere periode har været præget af høj luftfugtighed eller tørke.
Kom godt fra start med formering
Vil du have flere planter eller er stauden efterhånden så stor, at den skal flyttes? Formering af bjergknopurt kan gøres på mange måder. Den nemmeste måde at få nye planter på er ved at dele den. I foråret og i efteråret kan du foretage en deling af din bjergknopurt og plante den ud på et nyt sted i haven.
Bjergknopurt formerer sig selv gennem udløbere under jorden. Det betyder, at den med tiden kommer til at fylde en del. Vil du begrænse plantens plads i haven, kan du plante den om hvert andet eller tredje år.
Lathyrus – En duftende skønhed i sommerhaven
Synes du, at stauden spreder sig med lynets hast? Bjergknopurt er selvsående, og den kan derfor dukke op på steder i haven, hvor du ikke selv har valgt, at den skal stå. Heldigvis er den nem at luge væk, og er den spiret frem et upraktisk sted, trækker du bare planten op.
Vælg de rigtige sorter & arter af bjergknopurt
Der findes et stort udvalg af bjergknopurt, og de mange sorter og arter har hver deres charmerende udtryk. Du kan finde bjergknopurt i mange farver fra de mørkeblå, til de lilla, lyserøde og hvide.
Den blå bjergknopurt er dog den mest almindelige, men den er altså også yndig med sine blå kronblade og lilla midte, hvor støvdragerne sidder.
Netop på grund af den store variation i udseendet, er det med tiden blevet en populær staude i haven. Mange vælger at plante bjergknopurt i staudebedet for at skabe en ”vild” og ”naturlig” stemning. Der er nemlig lidt ”grøftekantsstemning” over stauden, som haveejere ofte i glade vendinger omtaler som en rigtige cottageplante. Den passer nemlig perfekt ind i de haver, der dyrker cottagestilen.
Herunder kan du se et lille udvalg af de mest populære sorter og arter.
Skal din bjergknopurt være hvid, lyserød eller blå?
De mange sorter og arter af bjergknopurt giver dig flere muligheder for at vælge den type, der passer perfekt til dine bede. Har du styr på farverne? Bjergknopurt kan have mange farver, og selvom den har et udseende, der gør den let genkendelig, skaber de enkelte farver alligevel markante forskellige.
Farverige frøkenhat – Sådan gør du
Vil du have en bjergknopurt, der er blå, hvid eller lyserød? Du kan finde stauden i flere farver fra de lyse nuancer til de dybe, mørke toner. Herunder kan du se, hvilke populære sorter du kan vælge.
Blå bjergknopurt
- Grandiflora
Hvid bjergknopurt
- Amethyst Snow
- Lady Flora Hastings
- Purple Heart
- Album
Lyserød bjergknopurt
- Camea
Lilla bjergknopurt
- Violetta
- Parham
Sort bjergknopurt
- Jordy
- Black Sprite
Bjergknopurt er en smuk staude. Den skaber liv, lethed og farve i havens bede og med sit minimale behov for pasning, er den en af de planter, man kun kan holde af. Den store diversitet i farverne gør samtidig, at det er nemt at få bjergknopurt til at passe ind i haven, uanset om du har en cottagehave, en landbohave eller en helt almindelig villahave.
Skriv et svar