Tagetes er en lille vidunderplante. Ikke nok med, at den er flot og kan spises, den kan også gøre nytte de fleste steder i haven og drivhuset. I køkkenhaven bekæmper den skadedyr, i drivhuset udfordrer den spindemider og har du problemer med jordtræthed, er tagetes heldigvis utrættelig.
Så tagetes skal der selvfølgelig være plads til i haven, og her kan du læse mere om den fine, lille fløjlsblomst.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Tagetes eller fløjlsblomst
Der er delte meninger om, hvorvidt tagetes – eller fløjlsblomst, som de også kaldes – er en skøn blomst at plante i haven eller ej. Det skyldes i høj grad, at tagetes har en duft, der er noget for sig selv. Den kan nemlig bogstaveligt talt få folk til vrænge lidt på næsen, når de møder den, for ikke alle tagets dufter lige godt. Så er det sagt.
TIP Du kan bruge tagetes som krydderurt i mad og te eller som pynt på kager og desserter.
Det behøver heldigvis ikke at være en dårlig ting, for selvom sådan en lille fløjlsblomst ikke ser ud af meget, kan duften af tagetes afskrække mange forskellige skadedyr. Til glæde for din have, men ikke din næse, og sådan er der jo fordele og ulemper ved alting…
10 ting du kan lave i haven til juni
Om ikke andet har du glæde af duften hele sommeren, for tagetes har en blomstringstid, som varer fra juni til frosten sætter ind omkring oktober. Husker du at plukke buketter jævnligt eller nippe visne blomster af? Så kan du forlænge blomstringstiden på dine tagetes og dermed have glæde af dem – og duften – i lang tid.
Kom i gang med dyrkning af tagetes
Dyrkning af tagetes er ikke svært. De pibler gerne op af jorden og stiller ikke store krav til placeringen. Tagetes vokser nemlig både i sol og halvskygge, ligesom de også vokser i den jord, der er i de fleste haver. Jeg har endnu ikke oplevet, at de har sagt nej tak til en næringsrig jord, men selv de første år jeg prøvede kræfter med dyrkning af tagetes, og hvor min havejord endnu ikke var helt optimal, der voksede de glimrende.
Min erfaring er derfor, at du ikke behøver at gøre dig de store anstrengelser med jorden for at få succes med dyrkningen.
Gladiolus – Havens smukke diva
Du kan både dyrke tagetes i krukker, i drivhuset og i havens bede. Den fine fløjsblomst kan nemlig både vokse solitært eller plantes i grupperinger sammen med grøntsager, stauder og sommerblomster. Det er en god idé at forspire fløjlsblomst, hvis du vil tidligt i gang med dyrkningen, men du kan også købe tagetes i krukker, der er klar til udplantning.
Udfordringer med snegle
Den største udfordring jeg har haft, når det gælder dyrkning af tagetes, er dræbersnegle og snegle i almindelighed. De er umættelige, når det kommer til at spise små, nye planter – og især, hvis du planter tagetes direkte på friland.
10 skønne blomster til altanen
Jeg plejer derfor at lægge kaffegrums omkring mine tagetes, når de er helt små. Det kan sneglene nemlig ikke forcere, og planterne kan derfor få lov at vokse sig store. I løbet af sommeren plejer sneglene at miste interessen for tagetes, der kommer vel så meget andet, som er mere lækkert, og de plejer derfor ikke at blive angrebet, når først de er vokset til.
Såning & udplantning af tagetes
Det er bare med at komme i gang med forspiring af tagetes så snart, de første forårstegn viser sig. Jo tidligere du kommer i gang med at så frø fra tagetes, jo tidligere blomstrer de nemlig.
Kom godt i gang med forspiring
Spørgsmålet er bare, hvornår er det såtid for tagetes? Såtiden er nemlig forskellig afhængig af, om du planter tagetes på friland eller vælger forspiring.
Vil du så direkte på friland? Så må du vente til maj med at gå i gang, men forspiring af tagets kan du gøre fra marts eller april. Jeg synes, at forspiring giver det bedste resultat, så jeg begynder dyrkningen med at så frø i potter i begyndelsen af foråret.
Haven i maj – 10 ting du kan gøre
Du kan både forspire tagetes i drivhus og i vindueskarmen, bare temperaturen ikke er for lav. Tagetes og frost er nemlig ikke et match, og på intet tidspunkt tåler planterne kuldegrader. Derfor er det også vigtigt, at du ikke går i gang med såning af tagetes på friland, før risikoen for frost er drevet over. I løbet af maj kan planterne blive sat ud på voksestedet.
Plantning af tagetes
Før du går i gang med udplantning af tagetes på friland, har du så husket at afhærde dem? Det er vigtigt, at du sørger for at hærde blomsterne inden, du sætter dem ud under åben himmel. Gør du ikke det, vil de have sværere ved at klare sig.
Sådan afhærder du sommerblomster
Udplantning af tagetes kan ske fra maj – og igen må jeg nævne, at faren for frost skal være drevet over. Det ville da være ærgerligt, hvis alle dine tagetes blev slået ud af frost, så snart du havde plantet dem.
Det er vigtigt, du sørger for, at de nyudplantede tagetes får vand nok. Små, nye planter kan ikke tåle udtørring, og solen i maj kan være hård for planterne.
Sådan planter du fløjlsblomst
Når frosten er ude af billedet, og dine tagetes står og kæmper om pladsen i spirepakkerne er det blevet tid til udplantning. Med hensyn til placering af tagetes så vælg et sted, hvor de får sol eller halvskygge, og hvor jorden ikke er alt for våd. For selvom tagetes trives i det meste jord, er en meget våd jord ikke det bedste udgangspunkt.
Kom godt i gang med såning & udplantning
Planteafstanden mellem tagetes varierer afhængig af, om du planter tagetes, der er store eller små. De store tagetes kræver en planteafstand på 30-40 centimeter, hvorimod de små kan nøjes med en planteafstand på 20-25 centimeter.
Er foråret meget varmt, skal du nok lige forbi dine tagetes efter plantning og give dem noget vand, så de hurtigt kan finde sig til rette i de nye omgivelser.
Blomster i kraftige farver
Tagetes er en kurvblomst, og den familie tagetes tilhører er astersfamilien. Der findes rigtig mange forskellige tagetes, der hver især har deres særlige udseende, blomster, dufte og smage. Nogle sorter af tagetes bliver meget høje (op til 75 centimeter), andre sorter bliver knap så høje og topper omkring 15 centimeter.
Morgenfrue med mange gode egenskaber
Det er en god idé at være opmærksom på de forskellige sorter tagetes, inden du planter dem i din have. Nogle fungerer som busk, fordi de vokser sig store og tætte, andre vokser let og flagrende og er derfor fine mellem stauderne.
En anden ting, som er vigtigt at være opmærksom på, før du planter tagetes, er farver. Du kan nemlig få sorter, som varierer fra de helt lyse til de helt mørke farver.
Gul, rød eller orange – Hvilken farve vælger du?
De fleste kender nok tagetes som en gul eller orange blomst, der lyser kraftigt op. Netop på grund af de kraftige farver kan det derfor være svært at finde en god plads til dem i haven. Der findes dog også hvid eller rød tagetes, som er langt mere afdæmpede i deres udtryk, og som derfor rent farvemæssigt er nemmere at integrere i haven.
TIP Med til den daglige pasning af tagetes hører at fjerne visne blomster. På den måde forlænger du også blomstringstiden.
I min have er der blevet plads til røde, gule og orange tagetes, der både vokser i store klynger sammen eller står spredt rundt omkring i køkkenhaven.
Plant smukke, gule solsikker i haven
Brug tagetes mod skadedyr
Bladlus, snegle, spindeminder og kålsommerfugle er noget, de fleste haveejere frygter og uden at blinke med øjnene kalder skadedyr. De er ikke nogle, man har lyst til at få ind i haven, for de små dyr kan faktisk gøre temmelig stor skade på både blomster og grøntsager.
Hvis du lige som jeg ikke vil bruge gift i din have, bliver du derfor nødt til at se dig om efter andre muligheder, og her kan tagetes faktisk være en god plante. Du kan nemlig bruge tagetes mod skadedyr i haven.
TIP Tagetes lokker insekter til haven, som er gode nyttedyr, der er med til at øge havens biodiversitet.
Hvordan, tænker du måske? Jo, vi er tilbage ved duften igen. Den kraftige duft fra tagetes, kan nemlig holde skadedyr væk. Planter du tagetes sammen med gulerødder, tomater og kål kan den også være med til at holde både spindemider, kålsommerfugle og gulerodsfluer væk.
Tagetes i køkkenhaven er derfor en rigtig god idé, og jeg planter som regel nogle mellem rækkerne af grøntsager. Det er dog ikke kun i køkkenhaven, tagetes skal plantes. Jeg sætter nemlig også gerne nogle i drivhuset, hvor jeg har mine tomater og agurker, for her hjælper tagetes mod spindemider og lus.
Har du problemer med bladlus i dine roser? Tagetes kan være en løsning, og de kan afhjælpe problemet, hvis du planter dem under dine roser.
Bekæmp jordtræthed med tagetes
Hvis du år efter år dyrker de samme ting på det samme sted i haven, så bliver jorden træt. Det er især et problem, hvis du dyrker roser samme sted hvert år eller planter et nyt pære- eller æbletræ samme sted, som du har fældet et gammelt. Det kaldes jordtræthed, men tagetes kan faktisk afhjælpe det problem.
TIP Hvad er nematoder? Nematoder er bittesmå rundorme, der kan overføre virus og svampe til jorden.
De bedste sorter til at bekæmpe jordtræthed er Tagetes Patula og Tagetes Erecta. Du kan plante disse tagetes til jordforbedring og på den måde rense jorden for nematoder, hvis ikke det er muligt for dig at rotere din dyrkning gennem et sædskifte.
En snak om sorter & arter
Der findes flere forskellige sorter af tagetes, som hver især kan bruges til noget forskelligt i haven. De fleste vælger at plante tagetes som en prydplante mellem sommerblomsterne, men du kan også vælge sorter og arter, som har andre gode egenskaber end blot at forskønne haven.
De tre mest almindelige arter af tagetes er
- Tagetes erecta
- Tagetes tenuifolia
- Tagetes patula
De tre sorter er alle meget forskellige, så de er lette at skelne fra hinanden. Erecta vokser opret, tenuifolia er en tyndbladet art med et fint løv og patula har en meget åben vækst. Tagetes erecta og tagetes paula er de sorter, der er bedst til at bekæmpe jordtræthed.
Vil du bruge fløjlsblomst i maden? Der findes sorter af tagetes, som smager af appelsin, citron eller lakrids, og de er perfekte at bruge i madlavningen.
Spis tagetes i maden
Tagetes er ikke kun en blomst, der er flot i haven og buketterne. Den er også en krydderurt, du kan bruge i madlavningen, for både blade og blomster kan spises. Jeg kan godt lide at pynte min mad med spiselige blomster, for det ser virkelig flot ud, og tagetes er god både i salater og som pynt på kager og desserter.
TIP Tagetes er ikke giftig og kan derfor sagtens spises. Faktisk er der mange af havens blomster, du kan bruge i maden. Morgenfruer, kornblomster, tallerkensmækker og sankthansurt er bare nogle af dem.
Det er ikke alle spiselige blomster, der smager af meget, men tagetes er faktisk en undtagelse. Du kan nemlig få tagetes, der smager af appelsin, citron eller lakrids. På den måde kan du både tilføje farve og smag til maden.
Har du bagt en meget tung eller sød kage? En frisk smag af citron fra tagetes løfte den, ligesom tagetes med smag af appelsin er lækkert på en citrussalat.
Du kan også lave te af tagetes på samme måde, som du kan lave myntete eller citronmelissete. Til te synes jeg særligt, at de tagetes, der smager af lakrids, er de bedste.
Lav dine egne frø fra tagetes
Tagetes er enårige, så de kan ikke overvintre i haven. Inden frosten kommer, samler jeg derfor altid nogle frø, som jeg kan plante til foråret. Vil du samle din egne frø fra tagetes? Det er ikke spor svært, og herunder kan du læse, hvordan jeg plejer at gøre.
Sådan samler du frø fra tagetes
- Når jeg kan se, at blomsterne på mine tagetes visner, snupper jeg en saks og går ud for at klippe de afblomstrede hoveder af. Det er nemlig herunder, at frøene gemmer sig
- Hovederne lægger jeg til tørre, og efter en uge kan jeg fjerne kronbladene og tage frøene ud til opbevaring
- Det er vigtigt, at frøene er helt tørre, før de gemmes til opbevaring
- Jeg lægger mine frø i kaffefiltre med sortsnavn og dato på, og gemmer dem mørkt og tørt
TIP Tagetesfrø ligner små mikadostænger, så du kan nemt skelne dem mellem de farvede blomsterblade.
Når foråret så nærmer sig, kan jeg åbne kassen med frø, finde den lille pose frem, hvor jeg har skrevet tagetes på, og starte forfra igen med såning, forspiring og udplantning. Sådan er havelivet nemlig. Det går i ring, år efter år.
Tove Slot
Tusinde TAK for et fyldestgørende oplysning om Tagetes. Jeg har i mange år dyrket disse blomster til bl.a. at plante i drivhuset.
Efter denne spændende læsning, iler jeg ud efter flere frø. Tak for positiv inspiration.
hverdagshaven
Hej Tove.
Velbekomme – og mange tak for din søde, positive kommentar. Den gjorde mig meget glad, og hvor er det dejligt at høre, du har succes med tagetes.
Mange hilsner
Christine.
Bente Andersen
Hej Christine. Dejlig beskrivelse om pasning, pleje, sorter, udseende m.v. Min bror har i mange år selv dyrket tagetes i forskellige afskygninger og har hvert år tilbudt mig nogle. Normalt har jeg takket pænt nej, men sidste år tænkte jeg, årh, hvad pokker, jeg prøver og det har jeg ikke fortrudt. I år har jeg faktisk selv bedt ham om, at forspirer nogle til mig. Jeg har modtaget dem, plantet dem og ved nu, at jeg kommer til at fryde mig over dem til langt ind i efteråret. Jeg håber, at din beskrivelse vil få andre til at kaste sin kærlighed på planten også. Den nyudsprungne tagetes beundre
hverdagshaven
Hej Bente.
Tusind tak for din dejlige kommentar, som gjorde mig meget glad. Skønt, at du har fundet inspiration i mit indlæg, og nu selv er blevet så glad for tagetes – jeg holder også selv meget af dem. De er jo så smukke i alle deres forskellige farver og former.
Mange hilsner
Christine.
Helle Jessen Jensen
Hej.
Du skriver om sorter i forhold til jordtræthed og evt. i mad. Men er alle sorter gode mod “skadedyr”. Jeg er på jagt efter et drivhus efter flere år med tomater og agurker i plantekasser under åben himmel – og det kunne være dejligt med en lille hjælper i form af en blomst
Vh. Helle – stadig ny i haven
hverdagshaven
Hej Helle.
Hvis du er på udkig efter tagetes, der virker særligt afskrækkende på skadedyr, skal du enten plante Tagetes erecta eller Tagetes patula. Men i udgangspunktet har alle tagetes den fine egenskab, at de skræmmer skadedyr væk, så jeg synes, du skal vælge præcis den, du synes, er flottest.
Held og lykke med have og drivhus.
Mange hilsner
Christine.
Ann Winther
Tak for omfattende opskrift på tagetes<3
Jeg har dog et spørgsmål, jeg har forspirret og har fine små planter som er kommet stille og roligt på friland. Der er blomsterknopper i de 10 cm høje planter, men….skal de nippes for at blive busket, eller kommer det af sig selv?
Jep, nybegynder;-)
Bedste havehilsener
Ann Winther
Aalborg
hverdagshaven
Hej Ann.
Velbekomme, det er dejligt, guiden kunne bruges til at få dine tagetes godt fra start. Nogle mener, man skal nippe tagetes, så de busker sig, men jeg har aldrig selv gjort det. Jeg fjerner de visne blomster for at forlænge blomstringen, og efterhånden som jeg plukker af planten, busker den helt af sig selv.
Der er altså frit valg, om du vil nippe lidt nu eller gøre det løbende.
Mange hilsner
Christine.
Else Gade
Det er let, skriver du, men nu har jeg i to år forsøgt med hhv. Citron-, Appelsin- og Strawberry Blonde-tagetes, helt uden held. Har prøvet både forspring og direkte såning, men der kom ikke en eneste spire. Hvad skal man gøre for at få dem i gang?
hverdagshaven
Hej Else.
Jeg vil klart anbefale forspiring, for så kan du bedre styre lys, vand og temperaturer. Det er vigtigt, jorden hele tiden er fugtig, men ikke våd, for hverken frø eller planter må tørre ud på noget tidspunkt. Forspiringsjorden må ikke være kold, for så rådner frøene, før de spirer. Sørg også for god udluftning, hvor du forspirer, så der kommer ny, frisk luft ind mindst en gang om dagen.
Jeg håber, at det hjælper.
Mange hilsner
Christine.
Jane Lyngholm Torres
Hej,
Jeg havde et skønt flor af tagetes og frøkenhat (begge 80 cm. høje) sået direkte i den nederste del af mit jordbærhøjbed sidste år. Men hvad gør jeg med de visne stængler, der står der endnu? Skal de klippes af lige over jorden eller hives helt op? Jeg vil gerne have tagetes og måske frøkenhat samme sted igen i år.
Ellers har jeg nydt dine beskrivelser og forklaringer i fulde drag!
Mvh Jane
hverdagshaven
Hej Jane.
Tak for din søde kommentar, det er dejligt, du kunne bruge mine forklaringer.
Både tagetes og frøkenhat er enårige herhjemme, så derfor trækker jeg dem altid op med rod og stængler, inden jeg planter nye i foråret.
Held og lykke med din have. Det lyder som om, at det bliver er flot bed igen i år.
Mange hilsner
Christine.
Kirsten Hedberg
Hej Christine!
Jeg med glæde læst din artikel om Tagetes.
Jeg har forspiret mine i koldt drivhus i marts.
Nu skal de snart udplantes. Kan du fortælle om jeg må plante dem dybere i jorden (over kimbladene)?
Det er for at gøre dem mere stabile.
hverdagshaven
Hej Kirsten.
Det er dejligt at høre, du har haft glæde af min artikel, og at dine tagetes nu er klar til udplantning. Jeg planter selv mine tagetes dybt, og det kan især være en fordel at gøre, hvis de er ranglede. Afhængig af, hvor stor planten er, kan du godt sætte dem i jorden omkring kimbladene; jo større plante, desto dybere kan du sætte den. Lad det være en afvejning fra plante til plante, og vær opmærksom på, at det meste af planten stadig er over jorden.
Mange hilsner
Christine.