I drivhuset står agurkerne. De grønne stængler breder sig lystigt, de snirkler og snor sig, griber fat og danner lange, grønne agurker. Krumme, naturligvis. For her er de krumme lige så gode som de rette – de smager nemlig af præcis det samme.
Glæden ved at sætte tænderne i én af de første, sprøde agurker – det overskygger udseendet. Det lover jeg, men du kan jo selv smage, om ikke jeg har ret. Nu skal vi se nærmere på dyrkning af agurker.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Det begynder med forkultivering af agurk
Vil du være med helt fra begyndelsen? Du kan forkultivere agurk fra midten af april, og det kan være en fordel. På den måde giver du nemlig planten de bedste betingelser for at komme godt fra start.
Vil du være med fra begyndelsen? Du kan købe frø til agurker her (reklamelink).
Forkultivering af agurk gøres i en spirebakke, du fylder med så- og priklemuld. Når du lægger frøene i jorden, skal du være opmærksom på, at de ikke ligger oven i hinanden. Gør de det, vil de nemlig have sværere ved at spire.
Læs mere om forkultivering i foråret
Spire gør de, når temperaturen er minimum 22 grader, og fra du har lagt frøene i jorden, til de første skud viser sig, går der kun tre dage. Det er vigtigt, du sørger for, at jorden er fugtig, så frøene ikke tørrer ud.
For at forkultiveringen af dine agurker skal lykkes, må du sætte spirebakkerne lunt og meget lyst. Sol er nemlig nøglen til at få succes med agurker.
Sådan planter du agurkeplanter
Har planterne fået tre blade? Dine agurkeplanter er klar til at blive plantet ud på friland eller i drivhuset, når de har fået tre blade. Fra maj kan du plante dem ud i drivhuset, men dyrker du agurker på friland, skal du vente til juni. Du må nemlig være helt sikker på, at nattefrosten er slut, før de kommer ud under åben himmel.
TIP Agurkeplanterne må ikke være for store, når du skal plantes dem, så har de nemlig svært ved at få ordentlig fat i jorden. En god huskeregel er, at en agurk skal have cirka 3 blade, før den er udplantningsklar.
Hvordan du planter agurkeplanter, kan du læse mere mere om længere nede i guiden. Her fortæller jeg dig både, hvordan du planter agurker i drivhus eller på friland. Du kan nemlig gøre begge dele.
Køb agurkeplanter – Den nemme løsning
Det er et spørgsmål om temperament, hvorvidt du vil forkultivere eller købe agurkeplanter, for der er fordele og ulemper ved begge dele.
Vil du være med helt fra begyndelsen, hvor frøet kommer i jorden? Forkultivering giver dig muligheden for at følge udviklingen, fra agurkefrøet bryder igennem jorden og lidt forsigtigt begynder at folde sine kimblade ud i solstrålerne, til du kan høste de første, grønne afgrøder.
Det er bare ikke altid, det er muligt at dyrke agurk fra frø. I de tilfælde – og sikkert også mange andre – er det heldigt, der findes økologiske planteskoler og haver, hvor du kan købe agurkeplanter, der nok skal give en stor høst i løbet af sommeren.
Dyrkning & udplantning af agurker i drivhus
Du kan både dyrke agurker i drivhus og på friland, men er sommeren kold, er det en fordel at have dem under glastaget.
Det kan være svært at svare helt entydigt på, hvornår du skal plante agurker i drivhuset. Det kommer nemlig an på, hvornår nattefrosten er ovre. Agurker tåler ikke frost, og de stopper helt med at vokse, hvis de mærker kulde. Derfor skal du være helt sikker på, at temperaturen ikke kommer det mindste i minus, før du planter dem ud. Som regel kan du plante agurker i drivhus i løbet af maj, men hold øje med vejrudsigten!
TIP Agurker giver et jævnt udbytte hele sommeren, og 1-2 planter er nok til at forsyne en hel familie.
Når du vil dyrke agurker i drivhus, er det ikke ligegyldigt, hvor du planter dem. De kræver nemlig meget sol, så derfor skal du ikke plante dem et sted, hvor en tomat eller en vindrue skygger for dem.
10 nemmer afgrøder til køkkenhaven
Har du lige sat små, nye agurkeplanter i drivhuset? I begyndelsen tåler planten ikke for kraftig sol, så for at skåne de nyudplantede agurker skal du hænge fiberdug op, som kan skærme planterne, indtil de har vænnet sig til de nye omgivelser.
Dyrkning & udplantning af agurker på friland
Dyrkning af agurker kræver varme og sol, og selvom vi ikke altid har meget af det på vores breddegrader, findes der nogle sorter, som godt kan dyrkes på friland i Norden. Vil du hellere bruge pladsen i drivhuset på at dyrke tomater og basilikum, kan du derfor plante hårdføre agurkesorter på friland.
Kom godt i gang med dyrkning af basilikum
En af fordelene ved at plante og dyrke agurker på friland er, at risikoen for sygdomme og skadedyr nedsættes. Hvorfor? Det skyldes ganske enkelt, at der cirkulerer mere frisk luft mellem planterne. I drivhuset står luften ofte stille samtidig med, at der kan blive meget varmt, og det er en kombination, som ubudne gæster godt kan lide.
Når du planter agurker på friland vokser de markant langsommere end dem, du dyrker i drivhus – netop på grund af temperaturforskellen. Du skal derfor plante dem et sted i haven, hvor de får meget sol og samtidig står i læ.
Til gengæld skal de ikke vandes nær så ofte, fordi regnbyger sørger for, at de får, hvad de har brug for. Det er derfor kun i tørre tider, vanding af agurker på friland er nødvendigt.
Vanding er vigtigt
De grønne planter drikker meget vand, og særligt når de lige er blevet plantet, er det vigtigt, at de ikke kommer til at tørste. Dyrker du agurker i kapilærkasser, kan du godt springe det her afsnit over, for så kører det helt problemfrit, men for alle andre er det nok godt at vide, hvordan man egentlig skal vande agurker. Det er nemlig ikke helt så enkelt.
Den nemme kunst at dyrke squash
Eller jo, det er det. Det er bare vigtigt, du ikke vander direkte på agurken, hverken på bladene eller direkte på rodhalsen. I begyndelsen skal du vande et stykke fra selve planten, og over tid begynder du så at vande tættere og tættere på. På den måde lokker du rødderne væk, så agurken lærer, at den skal hente vand længere væk. Agurkens rodhals må nemlig ikke svømme i vand, for det giver en øget risiko for svamp.
Er det første gang, du dyrker agurker, er det nok nu, at du bliver lidt nervøs. For, hvordan finder man balancen? Hvornår får planten vand nok og hvornår får den for meget?
Jeg giver dig et lille trick, som du kan bruge. Når du planter, skal du lave en jordtop eller en forhøjning af jord, som du planter agurken i. Ved at hyppe jorden op om agurken, løber vandet stille og roligt væk fra rodhalsen, og du burde så være nogenlunde sikker på, at planten ikke svømmer væk.
En snak om gødning
Selvom du har plantet agurker i næringsrig jord, er det ikke helt nok, så det er nødvendigt at tilføre gødning i løbet af sæsonen. Du kan bruge fast gødning, for eksempel møg fra høns og heste, men du kan også give planterne flydende gødning.
Sidstnævnte er godt at bruge, hvis du dyrker agurker i kapilærkasser eller krukker. Her kan du nemlig give dem gødningen, når du vander. Vil du lave din egen flydende gødning til agurker, kan du gøre det af brændenælder, du høster i forsommeren.
Lav din egen brændenældegødning
Dyrkning af agurker på friland kræver ikke så meget gødning, som dem du har i drivhuset. Er jorden næringsrig nok, vil planterne selv hente det, de har brug for. Du kan dog godt tilføre gødning et par gange i løbet af sæsonen, hvis du synes, det er nødvendigt.
Husk opbinding af agurkeplanter
Agurker er dygtige klatrere, så det skal du udnytte! Det betyder nemlig, at de kan vokse på meget lidt plads, fordi de kan kravle op i stedet for hen ad jorden. Det giver dig mulighed for at have meget andet i drivhuset end agurker, hvis du altså vælger at dyrke dem under glastag.
Plant søde, røde jordbær i haven til sommer
Du hjælper dine agurker med at klatre ved at hænge snore ned fra drivhusets tag, som de kan sno sig omkring. Du kan også give dem en pind, som de snurrer sig fast omkring. I begyndelsen skal de hjælpes lidt på vej, men de finder hurtigt ud af det selv.
Opbinding af agurker er særligt vigtigt, hvis de dyrkes i drivhus. Her kan der nemlig være begrænsninger i forhold til den plads, de kan brede sig på, og derfor er det godt at udnytte højden. Opbinding af agurker på friland kan også blive nødvendigt, selvom de her kan få lov til at vokse mindre kontrolleret.
Knibning & beskæring af agurker
Vil du gerne høste mange agurker? Du kommer ikke uden om beskæring, hvis du vil have mange, grønne afgrøder på dine planter. Planter vokser stærkt, og hvis ikke du beskærer agurkerne, bliver dyrkningen hurtigt uoverskuelig. Samtidig kommer planten også til at bruge alt krudtet på at vokse sig stor, så det aldrig rigtigt bliver til noget med agurkerne. Og det er jo ikke meningen! Der skal jo helst komme mad ud af det.
Beskæring af agurker kaldes knibning og herunder fortæller jeg dig, hvordan du skal gribe sagen an.
Agurker sætter mange sideskud, og på samme måde som når du dyrker tomater, skal de knibes af, for at planten kan sætte frugt i stedet for at bruge energi på at vokse. Sideskud sidder på agurkens hovedstamme, og de vokser hele sommeren, så det er fast arbejde det her. Til gengæld får du mange agurker som belønning for din udholdenhed.
TIP I de fleste havebøger lyder parolen, at du på hovedstammen over andet blad skal fjerne alle sideskud. Lige sådan skal du over første blad på sideskuddene fjerne alle sideskud. Det lyder indviklet, selv for mig, men det er slet ikke så slemt, når du først står klar i drivhuset for at beskære agurkerne.
Nogle vælger også at fjerne blomsterne på hovedstammen, og det kan du også sagtens gøre. Der er nemlig mange skoler, når det kommer til beskæring af agurker i drivhus. Vigtigt er det bare at sige, at du kan ikke gøre noget forkert. Du skal nok få mange agurker – også selvom du fjerner et sideskud eller to for meget eller for lidt.
TIP Du kan fjerne topskuddet på agurken, når den når toppen af drivhuset eller lade den flugte siden på drivhuset. På friland skal du kun knibe toppen af, hvis du synes, planten bliver for høj.
Temperatur til agurker i drivhus
Agurker er temperaturfølsomme. Det er ikke så stort et problem, når du dyrker dem på friland, for der regulerer temperaturen sig selv, men når du dyrker agurker i drivhus, kan temperaturen hurtigt snige sig meget højt op. Derfor må du hjælpe planterne, så de ikke får hedeslag.
I nogle drivhuse åbner vinduerne selv på varme dage, men det er ikke altid nok. Derfor må du åbne døren på varme dage for at sænke temperaturen i drivhuset – og du skal også lukke den igen om aftenen. Agurker er nemlig ikke så begejstrede for store udsving i temperaturen.
Hold øje med temperaturen med et termometer i drivhuset (reklamelink).
Åh nej! Sygdomme & skadedyr
Åh nej, der er ikke noget, der kan ødelægge haveglæden, som når planterne bliver angrebet af sygdomme eller skadedyr. Du kan være nok så forsigtig og så bom… Bliver en plante angrebet.
Dyrkning af kartofler trin for trin
Der er dog nogle ting, du kan gøre for at mindske og forbygge sygdomme og skadedyr hos agurker, og det er altid godt at tage sine forholdsregler. Så lad os lige kigge lidt på de mest almindelige ting, du kan løbe ind i, når du dyrker agurker.
Spindemider
Hvis dine agurker i drivhuset bliver gule, er det tegn på spindemider. Angrebet viser sig nemlig som gule pletter på bladene, der øges indtil bladene visner. Det spindemiderne gør, er, at de suger saften ud af bladene. Så straks du opdager angrebet, skal du fjerne bladene. På den måde kan du mindske angrebet og risikoen for spredning.
Du kan også bekæmpe spindemider med spinderovmider, som er en naturlig måde at komme angrebet til livs på. Spinderovmider æder spindemiderne, og det er en meget hurtig måde at komme problemet til livs på, for rovmiderne formerer sig hurtigt – og de er sultne.
Når der ikke er flere spindemider, vil spinderovmiderne æde hinanden og på den måde uddø. Du skal derfor udsætte nye, hvis dine agurker bliver angrebet igen.
Skimmel
Når du dyrker agurker i drivhus, er det stor sandsynlighed for, at du bliver angrebet af skimmel, hvis ikke du lufter grundigt ud – og særligt sidst på sæsonen. Skimmel opstår nemlig, når der er en høj fugtighed, og skidtet breder sig lynhurtigt! Du kan forebygge skimmel ved ikke at vande på agurkens blade men i stedet på jorden omkring den.
Svamp
Jeg nævnte det allerede i afsnittet om vanding af agurk, at det er vigtigt ikke at vande direkte på rodhalsen, hvis du vil undgå svamp. Svamp opstår nemlig, når du vander direkte på roden, så vand i stedet længere væk i begyndelsen og bevæg dig efterhånden tættere på planten.
Meldug
Meldug er en gammel kending, og rigtig mange planter kan blive angrebet – alt fra morgenfruer til squash og agurk. Meldug viser sig som hvide plamager, der hurtigt æder hele planten. For at mindske angrebet skal du hurtigt fjerne de angrebne blade, og så skal du sørge for at lufte godt ud i drivhuset.
Vælg de rigtige agurkesorter
Du kender de lange, grønne agurker fra køledisken, og måske har du også købt skoleagurker til madpakken en gang imellem. Der findes bare mange andre sorter af agurker, som har helt andre former og farver end dem, vi kender fra vores tur til købmanden.
Når du dyrker agurker selv, kan du prøve nogle af de sjove sorter, der findes. Du vil helt sikkert opdage, at en agurk ikke bare er en agurk. Den kan have forskellige smage, konsistens og udseende – præcis som med mange andre grøntsager og frugter.
En klassiker – Opskrift på syltede rødbeder
Foruden de almindlige salatagurker, som dem fra købmanden kaldes, kan du også dyrke drueagurker og asieagurker. Du kan næsten høre på navnene, at de er gode at sylte.
Der findes også en sort, der ligner vandmeloner med deres runde form. De hedder jungleagurker, og er en sjov sort, du kan dyrke.
Høst af agurk & opbevaring
Du kan forvente en stor høst, hvis du har været flittig med knibning af dine agurker. Hele sommeren kan du derfor plukke frisk grønt til maden, og er efteråret lunt, kan agurkesæsonen godt vare længe.
Sprøde rødder – Dyrk dine egne gulerødder
En helt almindelig agurk er klar til at blive høstet, når den er mellem 15-20 centimeter lang. Dog afhænger det ofte af sorten, hvor store de er, før de er udvoksede. Måden du høster agurk på, er ved at skære eller klippe stilken over. Du må ikke trække agurken af, for det skal beskadige planten og gå ud over høsten.
Har du mange agurker? De grønne afgrøder kan holde sig 7 til 10 dage efter, de er blevet høstet. Du behøver derfor ikke at spise dem lige efter, de er plukket, for de holder sig friske i lang tid.
Værd at vide om pasning & pleje af agurk
Uanset om du vælger at dyrke agurker i kapilærkasser, på friland eller i drivhus, kræver de den samme form for pasning og pleje.
Meget sol, varme og vand er en fællesnævner, lige som du også må tilføre gødning i enten fast eller flydende form et par gange i løbet af sæsonen. Det hører også med til pasningen, at du sørger for at beskære og knibe planterne, så de sætter mange agurker.
Dyrkning af porrer – Din guide fra frø til høst
Agurker kan lide at kravle, og de kan hurtigt vokse sig meget store og fylde en del. Derfor er det vigtigt, at planterne bliver bundet op. Gennem opbindingen kan du nemlig udnytte deres kravleegenskaber og ved at dyrke i højden spare plads. Dyrker du på lidt plads, kan det være en fordel.
Skønne æbletræer til alle haver
Du kommer ikke sovende til at høste et stort udbytte, for agurker kræver pasning. Heldigvis er det alle anstrengelserne værd, når de plukkes og spises.
Emilie
Tak for fin guide! Jeg har sået agurker fra frø med børnene for første gang, og vi er meget spændte! Indtil videre går det godt – tror vi. De er ca 50 cm høje og flotte og mørkegrønne. Vi venter på, at den kolde vind lægger sig, og så kommer de ud. 2 i drivhus og 2 på friland.
Men nu er vi blevet meget forvirrede over det m beskæring og knibning.
Der kommer agurker i bladhjørnerne hele tiden. Og vi kniber som belært. Men der kommer ikke nogen andre steder? Altså vil der på et tidspunkt begynde at vokse skud ud midt på “grenene” eller hvordan? Det gør jo helt ondt at knibe de små kræ af, når man ikke har set, at der kommer nogen vi kan beholde endnu!
Er vi bare for tidligt på sæsonen eller?
Bedste hilsener
Emilie
hverdagshaven
Hej Emilie.
Dejligt, du kunne bruge guiden – og spændende med dyrkning af agurker for første gang. Lad os lige få opklaret det med knibningen.
Jeg tror, din forvirring bunder i, at der er forskel på sideskud og blomster/agurker. Agurkerne dannes af blomsterne, som du ganske rigtigt skriver, mens sideskud ”bare” er sidegrene, hvor der så igen vil komme blomster/agurker.
I guiden giver jeg et gammelt tip fra havebøgerne, der lyder, at du på hovedstammen over andet blad skal fjerne alle sideskud (ikke blomsterne/agurkerne). Lige sådan skal du over første blad på sideskuddene fjerne alle sideskud. Det giver i praksis en plante, som danner agurker fra 3 stængler.
Held og lykke med det.
Mange hilsner
Christine.
Vibeke Christensen
Det er ikke helt rigtigt, at det er sideskuddene, der skal fjernes efter henholdsvis andet og første blad. Efter andet blad på sideskud, knibes skuddet af (altså har sideskuddet kun to blade). Når der på dette sideskud kommer nye skud i bladhjørnerne, knibes skuddet af efter første blad. Det ender altså med at være en hovedstamme med sideskud med to blade, der har sideskud med et blad.
hverdagshaven
Hej Vibeke.
Der er mange “skoler” inden for agurkenibning, og din måde er mindst lige så anvendelig som den, jeg beskriver. Det handler derfor mest om “smag og behag”, i forhold til hvilken metode man vælger.
Mange hilsner
Christine.
Iben
Hvad har vi gjort forkert, når agurken har en lidt hård og lidt sej skal?
Planten står i plastik drivhus sammen med en tomatplante.
hverdagshaven
Hej Iben.
Jeg tænker faktisk ikke, du har gjort noget forkert, men at det derimod er sorten, som er sådan. Der findes agurkeplanter, som sætter frugter med en hård, sej skal.
Mange hilsner
Christine.
Adam Garde
Min agurkeplante i kapillærkasse i drivhus er holdt op med at vokse efter at have givet 10 flotte frugter på 25–30 cm i hurtig rækkefølge. De små ansatte agurker tørrer ind, og kun et par stykker på 10 cm ser ud til måske at overleve og vokse. Jeg ser ikke tegn på sygdomme.
Kan det skyldes en kortvarig delvis vandmangel, eller et par dage med +30° i drivhuset under den nylige hedebølge, hvor mange blade hang? Nu er der igen saftspænding.
Skal jeg skære planten drastisk tilbage eller se tiden an?
Venlig hilsen Adam
hverdagshaven
Hej Adam.
Det kan sagtens være den pludselige varme, der har påvirket agurkeplanten. I den kommende tid skal du sørge for, at den ikke mangler vand, og du kan også sagtens fjerne de agurker og de blade, der er visne. Jeg ville vente med at beskære planten, men i stedet se tiden an.
Mange hilsner
Christine.