Sommerfuglene flakser mellem blomsterne, mens bierne tunge af pollen prøver at slæbe sig tilbage i bistaden. Fuglene fløjter, svalerne sværmer og dykker dybt efter dyr de kan spise. Under jorden vrider ormene sig, bænkebidere og biller ruller sig sammen under stenene og et stikkende pindsvin mosler sig dybere ind i grenbunken.
Det er biodiversitet i haven.
Vil du gerne have mere biodiversitet i haven? Jeg har samlet 6 gode råd til dig, så du kan komme godt i gang. Det er nemlig ikke spor svært, og haven den vil bare takke dig.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvad betyder biodiversitet?
Måske sidder du lige nu og tænker, hvad betyder biodiversitet? For selvom nogle mener, at det er blevet et moderne buzzword, er det jo ikke sikkert, at du har hørt om det endnu.
Biodiversitet er et begreb, der fortæller, hvor stor den biologiske diversitet er inden for et afgrænset område. Det kan være din have, parken i byen eller regnskoven langt herfra. Når der er mange levende organismer i et område, er der en høj biodiversitet, og når der er få organismer, er der en lav biodiversitet.
Det er ikke svært at skabe bedre biodiversitet i haven og med få, simple virkemidler kan du hurtigt gøre en forskel. Det er nemlig meget nyttigt med mange dyr i haven, der kan hjælpe dig..
Få bedre biodiversitet i haven
Biodiversitet betyder et opgør med monokulturen og den ensformige dyrkning. Sagt på en anden måde: en have med biodiversitet roder. Det betyder imidlertid ikke, at det er nødvendigt at lade skvalderkål og brændenælder overtage haven totalt, så porrerne aldrig vokser sig store og sommerblomsterne bliver kvalt under ukrudtet.
Kom i gang med at dyrke porrer
Selvom, at det gerne må gro lidt vildt, hvis du vil have bedre biodiversitet i haven, kan du godt dyrke en have, du også selv kan være tilfreds med – og uden at frygte at træde på en tidsel i græsplænen, når du går rundt med bare fødder.
Fordele ved biodiversitet i køkkenhaven
Lad os lige starte med køkkenhaven. Rigtig mange køkkenhaver står knivskarpt med snorlige rækker; løg, gulerødder, rødbeder… Men en af de ting, der virkelig gør en forskel for biodiversiteten, er at få blomster i køkkenhaven. Jeg planter altid rækker med sommerblomster mellem mine spiselige afgrøder i køkkenhaven.
TIP Du kan plante krydderurter i køkkenhaven, som vil tiltrække bierne. Salvie, timian, oregano, purløg og isop er gode planter, der lokker bierne til.
Det kan være solsikker, morgenfruer, tagetes eller kornblomster, som tiltrækker bierne og lyser dejligt op mellem alt det grønne. Jeg plukker flere gange i ugen en buket, når jeg alligevel er nede for at hente grønt til aftensmaden, og kan blomsterne spises, drysser jeg dem også over maden, når jeg kommer tilbage til køkkenet.
Lav kompostbunker
Kompostbunker og bunker med sten rundt i haven er også med til at skabe en bedre biodiversitet. Det er nemlig i sådan nogle små kroge og skyggesteder, hvor insekterne kan gemme sig, finde mad og overvintre. Kompostbunken den er uundværlig i min have, og bunkerne med sten er lette at lave og ser samtidig dekorative ud.
Jeg har gemt de sten, jeg i tidens løb har gravet op af jorden og lagt dem i bunker i køkkenhaven. Her samler sig alle mulige små og store insekter, og stenene er samtidig et brugbart værktøj for mig, når jeg skal markere en række i køkkenhaven eller holde en flyvsk fiberdug på plads.
Biodiversitet – Hvad kan jeg gøre?
Det lyder jo meget godt med biodiversitet, men hvad kan jeg gøre? Tænker du måske. Det er heldigvis ikke vanskeligt at forbedre biodiversiteten, og selv små tiltag kan gøre en stor forskel.
Hvis du gerne vil vide, hvad du kan gøre for skabe et bedre liv for bier, sommerfugle og andre dyr i din have, så får du mine 6 tips nu.
1. Giftfri have – ud med sprøjtemidlerne
☠ Det første, vigtigste og nemmeste du skal gøre, hvis du ikke allerede har gjort det, er at stoppe med at bruge gift i din have. Lad være med at sprøjte mælkebøtterne, når de blomstrer – det er jo trods alt en relativt kort periode og smukke er de jo – og lad også bare græsset brede sig mellem fliserne. Lad en kløver kigge frem i indkørslen, lad bladlusene sidde og myrerne mosle rundt.
Gift er gift også selvom, du kun bruger lidt og en gang i mellem og et enkelt sted i haven. Gift spreder sig nemlig med vinden, det synker ned i grundvandet og dyr eller planter, du ikke vil forgifte, rammes som regel alligevel. Kort sagt: gift betyder, at biodiversiteten bliver ødelagt.
Jeg har aldrig brugt gift og kommer heller aldrig til det.
2. Blomster fra forår til efterår
🌸 Bier og biodiversitet hænger sammen, for det er bierne, der bestøver træer, buske og blomster, så der kommer liv i haven, buketter i vaserne og mad på bordet. Jeg gør derfor en stor indsats for at lokke så mange bier som muligt til. Det gør jeg ved at sørge for, at der er mad til dem fra det tidlige forår og helt indtil efteråret.
I foråret farves min græsplæne af erantis og krokus, senere på sæsonen springer hyacinter og syren ud, skarpt efterfulgt af valmuer, tjørn, frugttræer og salvie. Så kommer roser, lathyrus, lavendel, solhat, morgenfrue, tagetes og til allersidst sankt hans urt.
De mange blomster og planter skaber biodiversitet, for de er fyldt med nektar, som er mad til sommerfugle og bier. Det er både flot, men også et fødekammer til dyrene, så lad det blomstre i haven fra det tidlige forår og indtil efteråret. Du vil opdage, hvordan dyrene helt af sig selv finder vej til din have.
3. Lad græsset gro
🌱 Ja, det er jo nok ikke populært at sige, men du behøver ikke at klippe din græsplæne, hvis du vil øge biodiversiteten. Jeg lader græsset gro udvalgte steder og nøjes i stedet med at slå stier. Fra huset til tørrestativet. Til hønsehuset. Til bænken i markskellet.
Nogle vil helt sikkert mene, at det ikke ser særligt godt ud, men jeg er vild med det! Og jeg er vild med, at jeg ikke skal bruge tid på at okse rundt med min gamle, knirkende og benzinslugende græsslåmaskine.
TIP Synes du, at det er for drastisk at lade være med at slå græs for biodiversitetens skyld, kan du plante blomster i græsplænen. Særligt forårsblomster som påskeliljer og krokus, der visner ned igen, så du kan slå græsset, er gode. Du kan også omlægge dele af græsplænen til bede med vilde blomster eller sommerblomster.
Men, hvorfor lade græsset gro for biodiversitet? Jo, insekter, sommerfugle og bier har en fest, når græsset har forskellige længder, og blomster og kløver kommer frem. I min have havde jeg fra begyndelsen kløver, mælkebøtter og bellis i græsplænen, men har siden også sået forskellige andre fine blomster ud mellem græsstråene. Det ser flot ud, og jeg kan se, hvordan bier og sommerfugle summer rundt i græsset.
4. Vand er vigtigt
💦 Biodiversitet og vand hænger sammen, for dyrene skal have noget at drikke. Du behøver ikke at anlægge en sø eller et vandløb for biodiversitetens skyld, for et enkelt fuglebad kan faktisk være nok til at gøre en forskel.
Det giver bier og andre insekter mulighed for at drikke, og fuglene kommer forbi til et bad. Har du en større sø, vil blandt andet guldsmede og padder finde vej til vandet.
5. Kvashegn & insekthoteller
🐞 En af de første ting jeg gjorde, da jeg overtog min nuværende have, var at lave et kvashegn. Et kvashegn er lavet af alt det grenaffald, der kommer i en have, når buske og træer beskæres. Hegnet gav læ til mig, men også til pindsvin og andre smådyr, som nu har fundet sig til rette mellem grenene.
TIP Jeg klipper aldrig min grønne hæk, før den er færdig med at blomstre. Der er nemlig meget mad til bierne i blomsterne.
Hvis du ikke vil lave et kvashegn, kan du samle nedfaldne blade i efteråret og lægge dem i små bunker i haven. Det fungerer på samme måde som hegnet, og dyrene vil søge ly her. Hvert efterår breder jeg blade ud på mine bede for at beskytte planterne og for at tilføre organisk materiale til jorden. Samtidig kan dyrene også drage nytte af det.
Byg et insekthotel
Går du efter et mere stilrent look i din have, hvor bunker af nedfaldsblade ikke passer ind, kan du lave et insekthotel. Det kan nemt gøres på et par timer, og det er en hyggelig beskæftigelse.
Et insekthotel tiltrækker insekter og giver dem et sted at skjule sig og overvintre. Det kan bygges på mange forskellige måder, og kan derfor designes sådan, at det passer ind i alle haver. Du kan selvfølgelig også vælge at købe et insekthotel (reklamelink), hvis du ikke er så handy med hammer og søm.
6. Træer & fuglekasser
🕊 Træer er vigtige for biodiversiteten, for de er hjemsted for fugle, som spiser insekter, du ikke vil have for mange af i blomsterbedene og køkkenhaven. Hvis du kan undgå det, skal du derfor ikke fælde de store træer, men jeg ved selv, at det kan blive nødvendigt.
De gange jeg har fældet et træ i min have, har jeg plantet et nyt et andet sted som en form for kompensation.
Rundt omkring i havens træer har jeg også sat fuglekasser op, så fuglene får gode muligheder for at yngle. Der findes mange kreative forslag til, hvordan et fuglehus kan se ud, så det behøver bestemt ikke at være kedeligt at se på.
Hvorfor er biodiversitet vigtigt?
Biodiversitet er vigtigt, og jeg vil gerne lige bruge lidt tid på at forklare dig, hvorfor. Biodiversiteten er alle de smådyr, fugle, pindsvin og padder, bier, insekter, orme, firben, guldsmede, kriblende edderkopper, flaksende sommerfugle og alt det andet liv, der er ude i haven. Det er havens motor.
Skønne æbletræer til alle haver
Det er nemlig bierne, der bestøver frugttræerne, så jeg kan plukke store kasser med æbler og blommer sidst på sommeren. Det er mariehønsene, der spiser bladlusene i roserne, så jeg kan plukke buketter ind på køkkenbordet. Det er svalerne, der hapser myggene, så jeg kan sidde ude om aftenen uden at blive ædt op.
Plant et blommetræ & smag forskellen
Jo større mangfoldighed, der er i haven, jo højere biodiversitet opstår der også helt automatisk. For alle de mange smådyr tiltrækkes nemlig af forskellige planter, og dyrene har hver deres funktion i haven.
Derfor er biodiversitet vigtigt
Jeg er ret glad for æbler, og jeg synes, det er noget af det bedste at sætte tænderne i et sprødt, friskplukket æble i efterårssolen. Derfor vil jeg selvfølgelig gerne have mange æbler. Det kunne jeg få, hvis jeg fældede blommetræerne, nøddetræerne, tjørnene og pæretræerne og plantede æbletræer i stedet.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Eller kunne jeg? For tænk nu, hvis alle træerne blev angrebet af skadedyr og endda så hårdt, at langt de fleste gik ud. Hvilken have ville jeg så have året efter? Ikke en særlig spændende have.
TIP Du kan sagtens øge biodiversiteten selvom, du kun har en lille have eller en altan. Plant krukker med krydderurter eller blomster, som lokker insekter, sommerfugle og bier til.
Haver med lav biodiversitet er generelt mere udsatte, når det gælder sygdomme og skadedyr for de insekter, som kunne have spist skadedyrene i eksemplet med æbletræerne, de var der jo ikke. Havde de været der, kunne træerne måske være reddet. Eksemplet er fiktivt.
Jeg kunne aldrig finde på kun at dyrke én eller få ting, for jeg ved, at biodiversitet er vigtigt, og jeg arbejder derfor konstant på at optimere forholdene i min have, så dyr og insekter automatisk tiltrækkes for at slå sig ned i kortere eller længere tid.
Få en have med større biodiversitet
Der var ikke meget biodiversitet i min nuværende have, da jeg overtog den. Et par triste bærbuske og et pæretræ var det eneste, der blomstrede. Alt andet var græs. Kort græs. Der var næsten ingen bier, sommerfugle og insekter, som snurrede rundt. Fuglefløjt hørtes stort set ikke, og frøers kvækken har uden tvivl kun været noget, jeg drømte om.
10 skønne blomster til altanen
Der ventede altså et stort stykke arbejde, hvis jeg skulle nå frem til en have med biodiversitet – og det skulle jeg, for biodiversitet betyder meget for den måde, jeg gerne vil dyrke min have på. Det er nemlig helt essentielt, at smådyrene hjælper til, når jeg ikke bruger gift eller andre sprøjtemidler.
TIP Stor biodiversitet skabes med mange planter så sørg for, at der ikke er for mange bare pletter med jord i haven. Lad hakken ligge, riven stå og lad ukrudtet spire i hjørnerne, så kommer insekterne, og kommer insekterne, kommer fuglene og så ruller det. Det er vildt, det er voldsomt, det er lige som det skal være.
Så jeg smøgede ærmerne op. Nedlagde græsplæne, anlagde bede. Skabte rum. Lys, skygge, luft og læ. Plantede træer og buske. Vand. Såede blomster og lod græsset gro højt og vildt.
Nu kommer dyrene & insekterne
Bierne brummede og summede, så træerne rystede. Sommerfuglene begyndte at lande i blomsterne. Ormene vrikkede frem i jorden, når jeg gravede. Svalerne dykkede lavt over køkkenhaven, mejser, spurve og andre småfugle hoppede hen over bedene.
Kom godt i gang med frugthaven
En dag landede en guldsmed på mit havebord og en ækel tudse krøb også forbi. Et pindsvin snorkede i hegnet, biller slog sig ned under stenene og en mosegris spiste mit nye æbletræ. Ja, det var lutter idyl, når man ser bort fra mosegrisen…
Duften af Provence – Pasning & udplantning af lavendel
Men det tog tid. En have med biodiversitet opstår ikke pludselig over natten. Det er en konstant udvikling, og selv i dag er det noget, jeg tænker over at imødekomme og forbedre. Jeg er derfor hele tiden på vej, men det virker, og jeg kan hver dag med egne øjne se, hvilken betydning biodiversitet har.
Det roder måske lidt i hjørnerne. Det føles måske lidt vildt. Men det er det hele værd.
Erik Schousboe
For at øge biodiversiten i min have, har jeg besluttet, at lave et vildt-blomster-bed midt i græsplænen.
Jeg har nu i ca. 4 uger haft en presenning liggende, som efter min mening skulle få græsset til at gå ud. Dette er ikke sket endnu, men græsset begynder dog, at miste farve.
Jeg har købt nogle blomsterfrø; mit spørgsmål til jer er:
1/ Tror I, at jeg på nuværende tidspunkt, kan “smide” disse frø oven på det græs, der er på vej til at gå ud ?
2/ Tror I, at det er en god ide, at lægge presenningen over disse såede frø ?
hverdagshaven
Hej Erik.
Det lyder som et spændende og godt projekt med det vilde blomsterbed i plænen. Jeg har også brugt tricket med at lægge en pressenning ud på plænen for at få græsset til at gå ud, men min erfaring er, at det tager længere tid end 4 uger.
Jeg vil ikke anbefale dig at så frøene nu, for når vinteren er på vej, får de ikke rigtigt chancen for at spire. Lad i stedet presenningen ligge til foråret, hvor du kan fjerne den og så frøene. Læg ikke presenningen over frøene, for de har brug for lys, luft og vand, hvis de skal spire før græsset.
Mange hilsner
Christine.