Det begynder at blive koldt nu. Vinden tager fat, river bladene af træerne og sender tunge regndråber ned over haven. Det betyder, at de sprøde sommergrøntsager synger deres sidste sang og de lækre efterårsgrøntsager begynder at indtage scenen.
Har du styr på, hvilke grøntsager, som er i sæson, når det bliver efterår? Kom med ud i min have. Så vil jeg vise dig, at der stadig er masser af friske grøntsager, selvom efteråret er kommet.
Her får du 10 grøntsager til dit efterår.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 grøntsager til dit efterår
Coleslaw, ovnkartofler, hyldebærsaft og græskartærte er bare nogle af de opskrifter, hvor de knasende efterårsgrøntsager spiller hovedrollerne. For selvom udvalget bliver mindre i takt med, at vejret bliver koldere, er efterårets grøntsager langt fra kedelige!
Her får du 10 lækre grøntsager, der er i sæson netop nu – og samtidig er top lækre!
1. Knasende kål
De knasende kål er nogle af de vigtigste efterårsgrøntsager i min have. De fleste typer kan nemlig klare frost og kulde, så jeg kan sove roligt selv, hvis nattefrosten kommer på uventet besøg. Kålen klarer sig nemlig fint, og faktisk bliver den endda kun bedre af en smule frost.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Grøntkål, rosenkål og palmekål er gengangere her hos mig, men hvidkål, rødkål, spidskål og blomkål hører også til det efterårsgrønt, der er godt at sætte tænderne i.
2. Rødbeder i alle farver
Rødbederne har en helt særlig dybde i smagen, som passer så fint til efterårets mørke. Jeg bager ofte rødbederne, for på den måde synes jeg, de udvikler en helt fantastisk sødme. De er selvfølgelig også lækre syltede rødbeder på toppen af en rugbrødsmad.
Nem opskrift på syltede rødbeder
Jeg dyrker både de klassiske rødbeder og de stribede beder. Hver sort har deres egen smag, men fælles for dem begge er, at de er gode grøntsager her til efteråret.
3. Nøddeagtige jordskokker
Jordskokkerne er en af de nemmeste ting, man kan dyrke, for de passer mere eller mindre sig selv. Og spreder sig hellere end gerne. Samtidig er der også det fine ved dem, at de kan stå ude hele året, så når efteråret nærmer sig, kan de blive liggende i jorden.
Jeg skal bare være opmærksom på, at frosten ikke pludselig gør jorden til en iskappe, jeg ikke kan grave i. Så får jeg nemlig ikke mange jordskokker til suppe, til at bage i ovnen eller til at koge med i en krydret dahl. Jordskokkerne har en nøddeagtig smag, der også gør dem lækre at sætte tænderne i, når de er rå.
4. Løg & porrer
Løg og porrer er sådan nogle all round efterårsgrøntsager, som kan bruges i de fleste retter. Løgene tager jeg op af jorden i løbet af sommeren. Når de er tørre, fletter jeg dem til løgranker, som kan hænge hele vinteren, og som jeg kan ”plukke ind af”, når jeg har brug for det.
Porrerne derimod står ude hele vinteren, men varsles der hård frost, tager jeg som regel lige et lille forråd ind. Der er ikke noget værre end at have mad nok, men ikke kunne få det op af jorden på grund af frosten…
5. Kartofler som basis
De første nye kartofler er de bedste, men jeg vil nu helst ikke undvære dem blandt mine grøntsager i efteråret. En varmende kartoffelmos- eller suppe på en kold dag og sprøde fritter i ovnen gør, at de flyver helt til tops på menukortet.
Kartofler kan bruges til så mange ting, og jeg kunne slet ikke forestille mig at gå efteråret i møde uden at have et par sække med kartofler på lager.
6. Sprøde fennikel
Fennikel er en af de grøntsager, jeg skal så sidst på sommeren, så jeg har nok til efteråret. I mange år forbandt jeg fennikel med sommer og sol, men faktisk trives fennikel ganske fint, når det bliver koldere og vådere i vejret.
Den skarpe anissmag fennikel har, tilføjer noget friskt til efterårskøkkenet, der godt kan blive lidt tungt fra tid til anden. Derfor er jeg glad for en gang i mellem at lave en syrlig fennikelsalat eller en hurtig wok, hvor det sprøde kan få lov til at træde frem.
7. Græskar med mange muligheder
Græskar hører til i efteråret. Det er der vist ingen tvivl om, når man i slutningen af oktober kigger rundt i haverne, men græskar kan også bruges til andet end græskarhoveder. De er nemlig virkelig lækre at hive med ind i køkkenet på denne tid af året.
En af mine favoritter er hokkaidogræskar, der nemt kan blive til en lækker, cremet suppe. Samtidig gør sødmen i græskar dem også velegnede til desserter. Så når du nu har lavet et græskarhoved, skal du ikke smide indmaden på komposten – brug det i stedet til en lækker tærte. Det gør jeg i hvert fald.
Lav et græskarhoved til Halloween
8. Knoldselleri & bladselleri
Jeg synes, at selleri deler folk i to; dem, der elsker det og dem, der ikke gør. Jeg er en af dem, der elsker selleri, og jeg synes, de hører til blandt de bedste grøntsager, når det bliver efterår. Knoldselleri er uundværlige i supper, mens de sprøde bladselleri gør det godt i en vintersalat.
Læs mere om bladselleri & knoldselleri.
9. Pastinak
Rigtig mange efterårsgrøntsager er gode at bage i ovnen, og det gælder også pastinakker. Lad dem mødes med gulerødder og kartofler i et klassisk rodfrugtfad eller brug dem som god, rustik fylde i en grøntsagssuppe. Det giver varmen på en dag, hvor de første efterårsstorme rusker i trækronerne udenfor.
10. Friskplukkede frugter & bær
På en råkold, blæsende dag er der ikke noget bedre end at sætte tænderne i et æble. Syrligt, sødt, sprødt, knasende – jeg er vild med det! Og jeg får med garanti gnasket mig igennem en hel del æbler i løbet af efterårsmånederne.
For det er langt fra slut med friskplukkede frugter, bær og nødder. Faktisk synes jeg næsten, at det er nu, de bedste frugter skal høstes – og gemmes. Pærer, blommer, vindruer, hyldebær, hindbær, mispel, kastanjer og forskellige slags nødder er alt sammen i sæson, når det bliver efterår.
Læs mere om frugtens mange lækkerier
TIP Rosmarin, timian og salvie er nogle af de krydderurter, du stadig kan høste i efteråret. Læs mere om krydderurter, du kan overvintre her.
Spis grøntsager i sæson til efteråret
Der hænger en duft af fugtig jord i luften herude på landet, når efteråret nærmer sig. Under skoene sætter sig store, tunge klaser med mudder, og kinderne får et rødligt skær, når vinden forsøger at blæse mig til fornuft. Gå nu ind i varmen, er det som om, at den siger.
Så det gør jeg. Og jeg tænder endda brændeovnen, mens jeg kigger ud på min have, der er ved at gå i dvale. Lytter et øjeblik til regndråberne på ruden, og tænker på hønsene, der nok kunne ønske sig en varm sol at bade i.
TIP Du kan godt så grøntsager selvom, det bliver efterår. I drivhuse og drivtunneller kan du blandt få succes med at spire salat og spinat. Det er også i efteråret, at der skal sættes hvidløg.
Årstiderne skifter og med dem skifter udvalget af grøntsager også. Jeg dyrker alle mine grøntsager selv, så derfor spiser jeg altid det, der er i sæson. Både efterår, vinter, forår og sommer. Året rundt.
Det betyder, at jeg ikke kan spise friske, grønne bønner og nye ærter i efteråret, for det er grøntsager, der ikke er i sæson. Jeg har gemt nogle på frost fra en sommervarm dag, men jeg må vente til næste sommer med at få nye forsyninger. Når lageret i fryseren er tømt, så fyldes det ikke op igen før næste år.
Men det er helt fint. Jordbær, bønner og ærter er alligevel ikke noget, jeg har lyst til på en efterårsdag. Nej, der må der godt være noget tyngde og varme i maden. Og hvor heldigt er det ikke lige, at de grøntsager, der er i sæson om efteråret, er dem, der kan give mig den slags mad? Ret heldigt.
Kom godt i gang med at så ærter
Lysten til sommergrønt kommer igen, når vejret vender. Når lyset kommer tilbage, svalerne sværmer og myggene danser over søen.
Men der er længe til. Heldigvis. Og jeg ved, at der går nogle måneder før, jeg trænger til at prøve opskrifter uden efterårsgrøntsager.
Skriv et svar