Lune solskinstimer, regn, blæst, nattefrost og sjappende snebyger. Haven i april kan være en blandet fornøjelse på vejrfronten, og bedst som man tror, foråret er i gang, trækker en kuldefront ind over blomsterbede og køkkenhave.
Sikkert er det dog, vi går mod varmere tider, og foråret er faktisk godt i gang. Perlehyacinter og påskeliljer blomstrer, lige som buske og træer skyder og folder deres grønne knopper ud. Der er mange ting, du kan lave i haven i april, og her får du inspiration til 10 ting, du kan gå i gang med allerede nu.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 ting du skal lave i haven i april
Ved du, hvad du skal lave i haven i april? Der er som bekendt mange ting, der skal gøres, når foråret findes frem i kalenderen. Den største udfordring for haveejeren er derfor at finde ud af, hvor man skal begynde. I køkkenhaven, blomsterbedene eller måske i drivhuset?
Det er en god idé at have en plan for, hvad der skal gøres i løbet af måneden. På den måde er du sikker på, du når det hele – og kommer i mål med det. Derfor har jeg samlet 10 havetips til april, så du ved, hvad du skal gå i gang med.
1. Gør jorden klar til såning & udplantning
Lagde du kompost i bedene i efteråret? I april skal de første planter og frø i jorden, men før det bliver tid til udplantning, må jorden gøres klar. Lagde du ikke kompost i staudebedene og køkkenhaven i efteråret, er det nu, det skal gøres.
Kompost forbedrer jorden, så planterne får den næring, de har brug for til at vokse og udvikle sig. Du behøver ikke at sprede kompost hvert år, men du får den bedste havejord, hvis du minimum hvert andet år lægger et lag på 2-4 centimeter i bedene.
TIP Hvordan ser god kompost ud? I havebøgerne kan du læse, at god kompost er velomsat. Det betyder, at der ikke er planterester og grene i komposten, men at den i stedet ligner helt almindelig jord.
Dyrker du i krukker? Det er også i april, du skal gøre krukkerne klar til foråret. Skift jorden i havekrukkerne og tilføj gødning til de planter, der har brug for ekstra næring. Er det varmt? I det lune forårsvejr skal du vande krukkeplanterne, så de ikke tørrer ud.
2. Kom godt i gang med forspiring
Et af de bedste gøremål i haven i april er at plante og så. Hvornår du kan gå i gang med det, varierer år efter år, for det afhænger af vejret. Du kan nemlig først komme i gang med at plante ud på friland, når det ikke længere er frost.
Haven i maj – 10 ting du kan gøre
Mens du venter på, frosten slipper sit tag i haven, kan du så frø i drivhuset eller i vindueskarmen. Bønner, squash, solsikker og stolt kavaler er blot nogle af de ting, du med fordel kan forspire i løbet af april. Mens det stadig er koldt på friland, vokser planterne fint under lune, beskyttede forhold, og når vejret bliver varmere, kan du plante ud under åben himmel efter planterne er afhærdet.
Forspiring af sommerblomster & grøntsager
3. Prikling & hærdning i foråret
Har du forspiret? Vindueskarme og drivhuse er ofte fyldt med forspirede planter i foråret. De vokser hurtigt i takt med, at varmen og lyset spreder sig i haven i april. Derfor kan planterne heller ikke blive i de spirebakker, du såede frøene i. Pladsen bliver for trang, og der er brug for frisk jord og mere rum for, at spirerne kan udvikle sig.
Du undgår, at planterne stjæler næring, vand og lys fra hinanden ved at prikle dem. Prikling betyder, at du skiller planterne ad og sætter dem i hver sin potte, så de får de bedste forudsætninger for at blive stærke, sunde planter, du snart kan sætte ud i havens bede.
Efter priklingen fortsætter planterne med at vokse, og snart er de store nok til udplantning på friland. I drivhuset og vindueskarmen lever de et beskyttet liv, så sætter du dem direkte på friland, får de et chok, der sætter en brat stopper for deres videre tilværelse.
Din guide til afhærdning af planter
Derfor skal du afhærde dem, så de langsomt vænner sig til omgivelserne under åben himmel. Det gør du ved gradvist at flytte planterne ud i haven – først et par timer om dagen og langsomt længere og længere tid ad gangen. Efter et par uger er de robuste nok til at klare sig under åben himmel.
4. Såning & udplantning i blomsterbede & køkkenhave
Din have i april kan være en svær samarbejdspartner. Nogle år er måneden varm, lun og tør, andre regnfuld eller fuld af frost med snefnug i græsset. Det er derfor forskelligt, hvornår jorden er klar til såning og udplantning.
Har du et jordtermometer? Med et jordtermometer kan du måle temperaturen i jorden for at se, hvornår den er varm nok til udplantning. Det er den, når termometeret viser 7 grader.
TIP Du kan hæve temperaturen i jorden et par grader ved at lægge plastik på dine bede et par uger, før du skal så.
Så snart jorden er klar, kan du lægge frø i jorden og plante de forspirede afgrøder ud i køkkenhaven og i blomsterbedene. Varsles der sen nattefrost? Dæk dine planter med fiberdug for at tage den værste kulde.
5. Frem med grensaksen – Det er tid til beskæring
Beskæring er en tilbagevende begivenhed i foråret, som derfor også hører til blandt dine gøremål i haven i april.
Stauderne skal klippes ned så de døde stængler og visne toppe, der har beskyttet mod frost i løbet af vinteren, fjernes. Når du beskærer, skal du gøre det tæt på jordens overflade, men vær opmærksom på du ikke klipper i de friske skud. Nogle gange kan de være svære at se mellem visne plantedele.
TIP Lad de visne plantedele ligge i staudebedet, så de kan kompostere og i løbet af sommeren gøde blomsterne.
Sommerfuglebuske og hortensia kan beskæres, når frosten stilner af i løbet af måneden. Det samme gælder også for både roser, salvie og lavendler.
Når du beskærer lavendler og andre planter med trælignende grene, må du ikke beskære dem så kraftigt, at der ikke er grønne blade tilbage. Det er vigtigt, du stadig kan se grønne skud.
Læs mere om beskæring af lavendler
6. Giv ukrudtet baghjul
Alting spirer og gror i haven i april – og det gælder også ukrudtet. Vil du slippe for at luge hele sommeren? Det kan du faktisk (næsten) undgå ved at luge i april. I det tidlige forår har ukrudtet ikke så stærke rødder endnu, og derfor er det meget lettere for dig at trække det op. Der er nemlig større sandsynlighed for, at du får alt op i første hug, så ukrudtet ikke efterlader en stump i jorden, som spirer igen.
Lav din egen brændenældegødning
Senegræs, skvalderkål og brændenælder kan du fjerne med en greb eller din hænder, men vær opmærksom på du ikke river rødderne over. Hver en lille del af rødderne kan nemlig spire på ny – så du får endnu mere udkrudt i haven.
7. Læg kartoflerne i jorden
Vil du høste tidlige kartofler? I februar og marts lægger du kartoflerne til spiring, så de er klar til at komme i jorden i april. Du kan varme jorden i køkkenhaven ved at lægge plastik ud et par uger, før du skal lægge kartofler. Det giver kartoflerne en ekstra fordel, når de skal i jorden.
Nåede du ikke at forspire i sidste måned? Du kan nå det endnu, men du skal ikke forvente at høste kartofler til Grundlovsdag i begyndelsen af juni. Kartofler skal der imidlertid nok komme, selvom det først bliver nogle uger senere.
Haven i marts – 10 ting du kan gøre
8. Plant nye træer, buske & stauder
En gammel tommelfingerregel siger, at det bedste tidspunkt at plante nye træer, buske og stauder på er i efteråret. Så længe jorden ikke er frossen, kan du dog sagtens udplante i foråret. Planter du i slutningen af måneden, hvor vejret kan være varmt, skal du være opmærksom på, planterne ikke kommer til at mangle vand.
Læs mere om æbletræer & æblesorter
TIP Du kan flytte frugttræer, buske og stauder i april, hvis du vil give dem en anden placering i haven.
Det hører med til havearbejdet i april at dele de stauder, som er blevet for store. Vil du formere dem, er det nu, du skal grave dem op, dele dem og bagefter udplante i havens bede eller krukker. Stauderne får hurtigt fat, hvis vejret er lunt, så du skal vente med delingen, til frosten har sluppet sit tag i jorden.
Plant et blommetræ i haven & smag forskellen
9. Gør klar til opbinding
Dyrker du blomster, frugt eller grøntsager, som har brug for opbinding? Det er en fordel at gøre klar til opbinding af afgrøder allerede nu. I stedet for at fumle med stativer, pinde og snore, når planterne er vokset til, kan du gøre opbindingen klar fra begyndelsen. Det vil gøre det lettere for dig, når planterne begynder at klatre.
Har du flerårige, klatrende planter? Det hører med til havearbejdet i april at se efter, om opbindingen har klaret vinteren. Er der løse skruer, pæle, snore eller andet? Få styr på det nu, så planterne kan kravle og klatre endnu en sæson.
10. Høst de første afgrøder i drivhuset
Selvom det er koldt i haven, er der lunt og dejligt i drivhuset. Derfor kan du sagtens så salat, spinat, radiser og gulerødder under glastaget – og høste de første skud nogle uger senere. Radiser har en udviklingstid på kun 14 dage, så du skal ikke vente længe, før du kan høste radiser til frokost.
Giv drivhuset en forårsrengøring
I drivhuset kan du også høste friske krydderurter, hvis du har overvintret dem i krukker. Mynte, salvie, timian, purløg og persille vokser hurtigt og allerede fra begyndelsen af april, kan du høste flotte buketter, du kan bruge i madlavningen. Det er ægte forår.
Dejlige, duftende krydderurter i haven
Haven i april er en travl måned
Haven i april er en travl tid for haveejeren – måske endda den travleste på hele året. Det er nemlig nu, forspiringen er på sit højeste, frøene skal i jorden og både ukrudt og planlagte spirer pibler frem. Frosten letter endelig sit jerngreb om haven i april, og langsomt vender varmen tilbage, så jorden bliver let at arbejde med.
Træerne blomstrer, stauderne skyder, fuglene kvidrer og livet er vidunderligt derude. Ja, det kan næsten være svært at blive indenfor, når forårshaven ligger og venter derude.
Det er derfor med stor entusiasme, de fleste kaster sig over de mange gøremål i haven i april, men lægger du for hårdt fra start, kan det blive en lang måned. Kroppen skal lige op i gear efter en lang vinter, og selvom vejret er lunt, skal ryggen varmes godt igennem, før den er klar til gravearbejdet.
Derfor skal der også være plads til pauser. Pauser med kaffe i solen, snobrød over bål, buketter med forårsblomster på bordet og en skål fyldt med friske krydderurter til maden.
Pauserne er en lige så vigtig del af havelivet, som udplantning og lugning. Det er nemlig i pauserne, du samler energi til at tage fat, mens de gode idéer spirer frem.
Skriv et svar