Vi går ind i vinterens sidste måned, når kalenderbladet vendes, og februar findes frem. Lige om lidt venter foråret med lune dage, blå himmel og små, spæde skud. Det bliver dejligt at komme ud igen efter en lang vinter, men faktisk er der mange ting, du kan lave i haven i februar.
Den skal nemlig gøres klar til foråret, for vi kan allerede så småt begynde at tage forskud på glæderne derude. Derfor giver jeg dig her 10 ting du kan gøre i haven i februar, så du er helt klar til at gå foråret i møde.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 idéer til havearbejde i februar
Måske kan du også mærke det i fingrene? At de begynder at krible igen. Her på kanten af foråret er jeg mere end klar til at komme ud for at rode i jorden, plante, så og se alting spire. Heldigvis byder februar på havearbejde, som bringer mig et lille stykke tættere på at komme dertil.
Så jeg trækker i arbejdstøjet – det varme tøj, naturligvis – og finder havehandskerne frem, for nu skal jeg i gang. Vil du med? Så begynd med at læse mine 10 idéer til havearbejde i februar – så ses vi derude lige om lidt.
Haven i januar – 10 ting du kan gøre
1. Start foråret allerede nu
Det kan godt krible i fingrene, når februar står for døren, for nu er det ved at være længe siden, at der sidst har været grønne spirer i haven. Selvom der stadig er lidt tid til, at jeg rigtigt kan slå mig løs igen, kan jeg dog godt lægge de første frø i jorden allerede nu.
Kom godt i gang med tidlig forspiring
Chili, peber, artiskok og selleri er lang tid om at udvikle sig, så de skal forspires i februar. Nogle forspirer også sommerblomster og tomater i denne måned, men det venter jeg lidt det. Det kan man nemlig sagtens.
2. Kartoflerne skal lægges til forspiring
En af de vigtigste ting jeg skal gøre i februar, er at lægge kartofler til forspiring. Jeg vil nemlig meget gerne have tidlige kartofler, allerhelst i begyndelsen af juni, og skal jeg lykkes med det, er det nu, jeg skal i gang.
Jeg lægger kartoflerne til spiring i sidste halvdel af måneden, men du kan også godt vente med at spire dem til marts.
3. Driv de smukke forårsgrene frem
På overfladen ser haven i februar ikke ud af meget. Den ligner til forveksling januarhaven, men lad dig ikke snyde. Under overfladen pibler forårsblomsterne frem i løbet af måneden, og når jeg rigtigt vil tage forskud på forårets fornøjelser, driver jeg grene frem.
TIP Fastelavn falder i februar, så det er oplagt at pynte grenene som fastelavnsris.
Bevæbnet med en saks klipper jeg grene af fra forsythia, mirabeller, syren og hassel. Grenene sætter jeg i en vase med vand og i løbet af de næste dage, begynder deres blomster og blade at folde sig ud. Det ser så fint ud!
Nu er det tid til drivning af forårsgrene
4. Gør drivhuset klar til en ny sæson
Nogle gør det i efteråret, når de lukker ned for en sæson, men hos mig er rengøring af drivhuset et gøremål i haven i februar. Ligger sneen tungt over landet, og knitrer frosten på ruderne, må jeg vente, til vejret skifter, men ellers er der ingen undskyldninger for at udskyde arbejdet.
TIP Hårdføre planter som laurbær kan rykkes ud i drivhuset i februar.
Jeg vasker altid alle ruderne i drivhuset, så skidt og støv fjernes, og glasset skinner klart igen. Bagefter rydder jeg op i de ting, der er endt derinde i løbet af sidste sæson, og jeg foretager en grunding sortering. Gamle spirebakker, potter og krukker tjekkes efter for skår og sættes på plads eller kasseres. Så er drivhuset klar til at blive taget i brug, når marts banker på døren.
5. Er grøntsagerne friske?
I efteråret gemmer jeg mange af mine grøntsager, så jeg kan spise dem i løbet af vinteren. Kartofler, gulerødder, pastinak, rødbede, persillerod, løg og selleri er nogle af de afgrøder, jeg opbevarer. Derfor er det også vigtigt, at jeg holder øje med dem for at se, om de stadig ser friske ud her i februar.
Er der tegn på råd eller sygdom, fjerner jeg smittekilden med det samme, så sygdomme ikke når at sprede sig og udrydde hele vinteropbevaringen.
TIP Der kan stadig høstes grønt i haven. Porrer, kål og jordskokker er grøntsager, der er i sæson i haven i februar.
Det samme gælder knolde til blomster. Her tjekker jeg også fra tid til anden, at de ser sunde og raske ud.
6. Lav årets første stiklinger
Noget af det bedste havearbejde i februar er at lave stiklinger – og særligt af pelargonier og duftgeranier. Det er nemlig nogle af de blomster, jeg holder allermest af. Beskæringen venter jeg med til marts, men de første stiklinger laver jeg allerede i slutningen af februar.
Februar er desuden også den måned, hvor jeg forkæler mine stueplanter en lille smule. De omplantes og får ny jord, gødes og forberedes stille og roligt på varmere tider. Du kan lave stiklinger af mange af dine stueplanter i februar.
7. Bestil frø & test spireevnen på de gamle
I februar får jeg bestilt de sidste frø hjem, så jeg er helt klar til at gå i gang med at så og forspire fra marts. Nåede jeg det ikke i januar, er det også nu, at jeg sorterer i gamle frø og tjekker deres spireevne.
Sådan tjekker du spireevnen på dine frø
Det gør jeg ved at lægge frøene på et fugtigt stykke køkkenrulle ved stuetemperatur. Svulmer frøene op, er de spiredygtige, og gør de ikke, kan frøene ikke bruges.
8. Byg nye redekasser til fuglene
Februar byder på forårsforberedelser i haven, og hvad er mere forårsfint end fugleunger? På den her tid af året begynder jeg altid at lytte efter for i takt med, at alt det grønne spirer frem, vender fuglenes sang også tilbage.
TIP Husk at give fuglene mad i den kolde tid. Du kan for eksempel lave din egne fuglekugler og hænge dem på havens træer.
Derfor er et af mine gøremål i haven i februar at lave nye fuglehuse, så fuglene kan nå at vænne sig til dem inden, at de begynder at yngle. Det er selvfølgelig ikke hvert år, at jeg har brug for nye fuglekasser, men til gengæld er det hvert år vigtigt at gøre rent i de gamle. Derfor fjerner jeg gammelt redemateriale, så husene er indflytningsklare.
9. Frem med saksen & beskær hækken
Hvis der ikke er så meget sne, at jeg må ud for at fjerne det fra hækken i frygt for, at den kollapser under vægten, er det hækkesaksen, jeg tager frem i stedet.
Hvis hækken er blevet for stor, er det noget af det havearbejde i februar, som skal klares. Det er nemlig nu, at hækken tåler en kraftig beskæring, men lad være med at blive for ivrig! Start med kun at beskære den ene side af hækken og gør det på en dag, hvor vejret er tørt.
Du kan også beskære løvfældende træer og buske i haven i februar.
10. Pluk de første forårsblomster
Det er ikke utænkeligt, at der stadig hænger frost i luften, og jorden i min have i februar er både kold og våd. Der er derfor endnu noget tid til, at jeg rigtigt kan få fingrene i jorden. Selvom jeg har lyst, må jeg derfor vente med at finde blomsterløgene frem.
Haven i marts – 10 ting du kan gøre
I stedet nyder jeg alle de forårsblomster, som spirer frem. Krokus, erantis og vintergækker bryder op af jorden og spreder sig hurtigt til hele haven. Mange af havens stauder følger med og på en rundtur i haven, er februar slet ikke så trist, opdager jeg.
Foråret er på vej
Foråret er på vej. Ingen tvivl om det og derfor bruger jeg også tiden i min have i februar på at gøre den forårsklar. Så er jeg nemlig ét skridt foran, når foråret for alvor begynder. I stedet for at bruge de varme dage på at rydde op i drivhuset, klargøre haveredskaberne og smøre græsslåmaskinen kan jeg komme i gang med at forspire, plante og så.
Men før, at det bliver forår, er der et par gøremål i haven i februar, som skal klares, så hvad venter vi egentlig på? Vi må ud og i gang, så foråret kan føle sig velkommen lige om lidt.
Rustfrit Stål Udendørs Bruser
dejlig artikel. flot arbejde
hverdagshaven
Hej.
Tak for din kommentar. Dejligt, du kan lide artiklen.
Mange hilsner
Christine.
Rustfrit-Stål-Indendørs-Bruser
Tak for deling af nyttig artikel her.
hverdagshaven
Velbekomme 🙂
Louise
Rigtig fin artikel! Tak for den ☺️
Her kribler det også i fingrene for at komme igang.
Tror jeg skal prøve at spireteste i år
hverdagshaven
Hej Louise.
Tak for din søde kommentar – dejligt, du kan bruge artiklen 🙂
Det bliver godt at komme i gang med havearbejdet igen. Jeg er allerede begyndt at spireteste, så jeg er helt klar til såning i marts.
Mange hilsner
Christine.