Jeg ville ikke undvære mit drivhus. Under det beskyttende glastag vokser sprød spinat i februar, søde figner i september og grønne, krumme agurker i juli. Året rundt er temperaturen over frysepunktet, så jeg kan dyrke grøntsager, frugter, krydderurter, blomster og eksotiske planter, selvom vinteren viser tænder.
Det er ren luksus.
Faktisk er det sværeste at vælge, hvad man skal dyrke, når udvalget er så stort. Derfor har jeg lavet en liste med populære planter til drivhuset. Hvert afsnit begynder med den plante, der er nemmest at dyrke, og får du mod på mere, rykker du blot en frem i rækken. Det betyder, at nummer et er lettest, og nummer syv sværest, så lad os komme i gang.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvilke grøntsager skal man vælge til dyrkning i drivhus?
Noget af det bedste ved at dyrke grøntsager i drivhus er, at du kan høste frisk mad næsten året rundt. Knasende bladbeder i november, sprøde radiser i februar og solmodne tomater på en sommerdag i juli.
Bare for at nævne et par eksempler.
For når det bliver koldt i køkkenhaven, kommer glashuset maven til undsætning, som en stabil, varm ven, der holder temperaturen oppe, så planterne kan vokse videre.
1. Radiser
Radiser spirer ved 3 grader, og derfor er de oplagte at dyrke i sæsonens yderpunkter, når jorden ikke er varm nok til andre afgrøder. Allerede fra begyndelsen af marts kan de sås i drivhuset, og kun få uger efter kan du sætte tænderne i den første høst.
Jeg dækker de nysåede rækker med fiberdug, hvis meteorologerne varsler nattefrost. Det hjælper med at holde temperaturen over frysepunktet, så afgrødernes udvikling ikke bliver bremset.
2. Spinat & andet bladgrønt
Bladgrønt er en af de nemmeste grøntsager til dyrkning i drivhus. Spinat, pak choi, mizuna og tatsoi vokser villigt i køligere temperaturer, og derfor dyrker jeg dem først og sidst på sæsonen, når der ikke er gloende hedt under glastaget.
I efteråret kan du grave kål og bladbeder op i køkkenhaven og flytte dem ind i drivhuset. Her kan de overvintre, så du kan plukke friske blade i de kolde måneder. Til foråret sætter planterne nye skud. Så kan du sætte dem tilbage på friland, og forlænge høsten, mens du venter på, at nye planter spirer.
3. Aubergine
Lange og lilla – det er billedet, de fleste af os får på nethinden, når vi tænker på aubergine. Sådan behøver det ikke at være. Når du dyrker selv, er der mange spændende sorter at vælge imellem. Hvide, lyselilla, stribede, små og runde, krogede eller lange og lige er bare nogle af mulighederne.
10 skønne blomster til dine krukker
Uanset, hvilken sort du høster, kan jeg glæde dig med, at auberginer er nemme at dyrke i drivhuset. Planterne sætter smukke, hvide blomster, som gennem sommeren udvikler sig til plukkemodne lækkerier.
For at undgå de rammer jorden, skal du huske at binde dem op på samme måde, som man gør med tomater og agurker.
4. Salat
Mange bladgrøntsager trives bedst, når temperaturen ikke er alt for høj. De går nemlig hurtigt i stok, hvis det bliver for varmt, og salat er bestemt ikke nogen undtagelse. Faktisk kan planten ikke en gang spire, hvis termometret viser mere end 20 grader.
Derfor er den oplagt at dyrke på tidspunkter af året, hvor drivhuset ellers står tomt, fordi det endnu er for koldt til, at mere varmekrævende planter kan gro.
Sammen med spinat og asiatisk bladgrønt sår jeg salat fra marts til maj og igen fra september til oktober.
5. Tomat
Tomat er en klassiker, som langt de fleste dyrker i drivhuset. Ja, faktisk er det den mest populære afgrøde til drivhusdyrkning.
Vil du have en stor høst, skal du huske at nippe skuddene af i grenkløfterne, så planterne bruger kræfter på at sætte frugter i stedet for blade. Det kan også være en god idé at binde planterne op, så de ikke optager alt for meget plads.
TIP Der findes næppe noget mere lækkert end hjemmedyrkede tomater på en sommerdag, og 1-2 planter er nok til at gøre familien selvforsynende hele sæsonen.
Hvilke sorter, skal du vælge? Dem du bedst kan lide, men dyrk også nogle nye, spændende muligheder, du endnu ikke har smagt. Prøv for eksempel de små, gule cherrytomater og store bøftomater eller hvad med aflange, runde eller orange tomater? En klassiker er den søde, røde ’San Marzano’, men sorte, stribede og lilla sorter er også sjove at dyrke.
6. Agurk
Tomat er den mest populære grøntsag til dyrkning i drivhuset, men konkurrencen er tæt, og agurk indtager sejrssikkert andenpladsen på podiet.
Måske det kun bliver til en andenplads, fordi grøntsagen er en my mere krævende?
Ikke kun stiller den større krav til opbinding, beskæring og nipning for at give et godt udbytte. Den skal også vokse under stabile temperaturer og vandes dagligt.
7. Chili & peberfrugt
Her har vi med planter at gøre, der har en lang udviklingstid, og dyrkningseventyret begynder derfor tidligt i vindueskarmen. Jeg forspirer chili og peberfrugt indendørs fra februar eller begyndelsen af marts, og udplanter dem først i drivhuset, når nattefrosten ikke lurer længere. Det er som regel i slutningen af april eller starten af maj.
Gennem sommeren binder jeg planterne op, så de lange, tynde stængler ikke knækker, når frugterne udvikler sig.
Hvilke krydderurter kan man dyrke i drivhus?
Skal du kun dyrke én ting, skal det være krydderurter. Sådan svarer jeg altid, når jeg bliver spurgt, hvad man skal plante enten i drivhuset, køkkenhaven eller på altanen.
Hvorfor? Fordi urter er noget af det nemmeste at få succes med. De trives i bede og krukker, skyder grønt og frodigt året rundt – og så smager de herligt!
Lav dit eget krydderurtesmør med urter fra haven
En friskbagt pizza bliver bare bedre med basilikum på toppen, persille klæder de nye kartofler fortrinligt og krydderurtesmør kan spises til det meste. Derfor skal du selvfølgelig dyrke krydderurter i dit drivhus.
1. Mynte
Mynte er uden tøven det nemmeste, du kan dyrke, for den vokser, som blev den betalt for det. Derfor planter jeg den altid i krukker. Her stopper kanterne nemlig rødderne fra at snige sig på langfart.
De klassiske sorter, som smager af pebermynte, er altid sjove spise, men hvorfor ikke prøve noget nyt? Der findes mange spændende varianter, der smager af alt fra jordbær til chokolade og ingefær. De kan muligvis ikke bruges til mojito, men til gengæld pifter de salater, kager, is og desserter op på ingen tid.
Opskrift: Lav en lækker myntete
Du kan selvfølgelig også bruge bladene til enten frisk eller tørret te. Hælder du kogende vand over de friske blade, sætter det på køl og søder med sukker, har du hjemmelavet iste. Det er herligt på en bagende varm sommerdag.
2. Timian
Timian star grønt næsten hele året, uanset om den vokser på friland eller under glastag. Krydderurten er køn i krukker, men du kan også plante den i bede eller som et blødt bunddække under agurker, meloner og tomater.
TIP Brug drivhuset til forspiring i foråret og spar plads i vindueskarmen.
Vil du have fuld smæk på smagen, og hvem vil ikke det, så skal du plante urten i fuld sol.
3. Oregano
Lad dig ikke snyde af de bløde blade og den milde smag. Oregano er robust, og sætter grønne skud gennem vinteren, hvis du dyrker den i drivhus. Herligt! Så kan du høste frisk krydderi til din pizza, selvom sneen ligger som en tyk dyne i haven.
5 nemme krydderurter du kan plukke til vinter
Planter du krydderurten i krukke, kan du flytte den uden for til sommer. Den vokser lystigt under den blå himmel, så længe den står lunt og beskyttet.
4. Citronmelisse
Du har nok gættet, hvordan citronmelisse dufter og smager, for navnet siger det. Her får du en intens citronsmag, som gør underværker i alt fra kager til desserter. Tørrer du bladene, kan de bruges til urtete, men du kan selvfølgelig også bare overhælde dem med kogende vand lige efter høst – det smager også dejligt.
Opskrift på hjemmelavet citronmelissete
Er den nem at dyrke? Uden tvivl.
Den flerårige plante trives i alt slags jord, og har en vane med at sprede sig. Vil du undgå, at den dukker op her, der og alle vegne? Så skal den plantes i krukker.
5. Rosmarin
De smalle, grønne blade ligner grannåle, men smager på ingen måde ikke af jul. Til gengæld dufter de langt væk af middelhavsstemning, og vil du have sydlandsk magi i haven, skal du dyrke rosmarin.
Sæt den i krukker ved siden af citrustræer eller lavendel for at understrege stemningen.
Nem opskrift: Hjemmerørt kryddersmør med rosmarin
Er der lys, varme og læ, trives rosmarin, og mon ikke at drivhuset kan opfylde det? Alt andet ville undre mig.
6. Persille
Persille har en lang udviklingstid, og selvom den får et forspring, når du spreder frøene i drivhuset, må du alligevel vente længe, før det bliver høsttid.
Heldigvis er der en genvej, så du kan plukke grønt samtidig med, at kartoflerne skal graves op i begyndelsen af juni.
Du kan sagtens sætte persilleplanter fra supermarkedet eller planteskolen i drivhuset, hvis du ikke har tid til at vente på, at frøene spirer. De udvoksede planter bliver hurtigt store, og har du lyst, kan du flytte dem til køkkenhaven i løbet af sommeren.
7. Basilikum
Basilikum og tomater er perfekte partnere. Ikke kun smager de skønt sammen, de er også gode at dyrke side om side i drivhuset.
Brug basilikum til kryddersmør
Nipper du topskuddene på krydderurten, busker den sig i stedet for at vækste i højden. Den er altså ikke pladskrævende, og kan derfor vokse under de høje tomater, hvis du husker at vande jævnligt i de varme sommermåneder.
Brug de grønne blade til pastaretter, pizza, tomatsalat eller pesto.
Sådan får du eksotiske planter til at gro i drivhuset
Trænger du til en tur sydpå eller måske endda endnu længere væk? Så skal du opgradere dit drivhus med eksotiske planter.
Få succes med sydfrugter: Dyrk selv eksotisk frugt
De kan have tendens til divanøkker, men jeg lover, at det ikke er dem alle, der har fine fornemmelser. Nogle er faktisk nemme nok at få til at gro, og vi starter selvfølgelig med at se på dem, der arter sig pænest.
1. Laurbær
Laurbær er en lækker lille krydderurt, der gør det godt som ingrediens i lagen til syltede rødbeder eller rødløg. Træet kan opstammes og klippes i forskellige former, og det vokser uden problemer i en krukke.
Der er med andre ord ikke meget pasning og pleje forbundet med planten, og netop derfor er det en af de nemmeste, eksotiske planter du kan gro i drivhuset.
2. Pelargonier
Pelargonier er en historisk plante, der gennem tiden har været dyrket i orangerier og drivhuse. De smukke, eksotiske planter gror godt i varmen, og med deres store forskellighed i udseende forstår man nemt, hvorfor de har været en darling fra dag et.
Pragtplanterne skal vandes, og visne blomsterhoveder må fjernes for at opretholde et rigt blomsterflor, men ellers er der ikke meget arbejde med dem om sommeren. Til gengæld udviser de divanøkker, når det bliver vinter. De tåler ikke frost, og må overvintre indendørs i et køligt rum, hvor temperaturen ikke kommer under nul grader.
3. Duftgeranier
Det er vigtigt ikke kun at mætte maven. Alle sanserne må vågne, og derfor er det dejligt, at de eksotiske blomster kan gøre det spændende for øjnene og næsen at gå på opdagelse i drivhuset. De stråler i skønne farver og dufter herligt.
Duftgeranierne i særdeleshed.
Rosengeranium er den mest kendte, og som navner fortæller, dufter den af roser. Du kan også vælge sorter, der forkæler næsen med en parfumeret odør af citron, muskat, old spice, cola og meget, meget andet.
4. Oliven
Når du åbner døren til et drivhus med store oliventræer, tror man hurtigt, man er landet langt fra Danmark. Ikke desto mindre kan du sagtens gro dem med succes, selvom sommeren bliver regnfuld. Oliven trives uden problemer i det varme glashus.
Plant træerne i krukker, så du kan flytte dem ud, når risikoen for frost er forbi. De pynter ikke kun i orangeriet eller udestuen, men bidrager også med en sydlandsk charme på altanen og terrassen.
Tag planterne ind i varmen til september, når den røde streg på termometret varsler kolde dage, og pak dem godt ind i tæpper, så de ikke får frostskader.
5. Eukalyptus
De smukke, støvfarvede sølvblade får eukalyptus til at være en favorit hos de fleste. Planten trives i krukker, og skaber en eksotisk middelhavsstemning i drivhuset med sine rolige farver.
Bind selv efterårets smukkeste kranse
Grene og blade kan tørres til kranse og buketter, og det er oplagt at bruge dem i efterårets og julens dekorationer. De holder farven meget længe, og kan derfor plukkes til evighedsbuketter, som pynter i den kolde tid.
6. Passionsblomst
Grøntsager, frugter og krydderurter har det herligt i drivhusets beskyttende miljø, og det samme har de eksotiske blomster. Passionsblomst er ingen undtagelse. Den har det bedst med høje temperaturer, og tåler ikke den mindste frost.
De hvide og blå blomster er smukke, og i de store åbne skærme sværmer bier, sommerfugle og andre nyttedyr, som hjælper med at holde glashuset fri for skadedyr og sygdomme.
7. Tomatillo
Tomatillo trives i et varmt klima, for den kommer oprindeligt fra Mexico, hvor den spiller hovedrollen i en klassisk salsa verde.
Opskrift på syltede grønne tomater
Forspiringen kan være vanskelig, da planten kan prikles adskillige gange, og til at starte med knækker den spinkle stængel nemt. Til gengæld får den mod på livet, når først den har fået plads i drivhuset. Så gror den vildt og voldsomt, og dyrker du under glastag, skal den knibes og beskæres jævnligt.
Du skal glæde dig til at dyrke frugter i drivhus
Store klaser med saftige druer hænger tungt fra taget, og langs væggen snor melonranker sig stolt afsted. Appelsiner, citroner og ferskner er modner i krukkerne, og det sværeste bliver egentlig bare at vælge, hvad tænderne først skal tage en bid af.
Kom godt i gang med frugthaven
Selvom du står med benene solidt plantet i den nordiske muld, kan du godt dyrke sydfrugter i drivhuset.
Hvordan du gør, og hvilke der er lettest at få til at gro, ser vi nærmere på nu.
1. Melon
Har du styr på, hvordan man dyrker tomater? Så får du ikke svært ved at dyrke meloner, for det skal gøres på næsten samme måde.
Arbejdet begynder i vindueskarmen, hvor frugten forspires i foråret. Efter nogle uger er de store nok til at flytte ud i drivhuset, hvor du sæsonen igennem forkæler dem med vand og nusseri. De skal nippes for sideskud for at sikre frugtsætningen, og løbende må du binde snerlende stængler op.
Skønne æbletræer til alle haver
Afhængig af, hvilken sort du drømmer om at dyrke, er der markant variationen i forhold til frugternes smag og udseende. Tænk bare på, hvor stor forskel der er på honningmelon, vandmelon, cantaloupe, netmelon eller galia.
Fælles for de fleste meloner er imidlertid, at de bliver tunge, når de vokser. For at undgå, at de knækker plantens stængler eller falder af, før de er høstmodne, kan du vikle et stykke stof omkring frugten og binde den tæt til planten.
2. Figen
En af de nemmeste frugter du kan dyrke i drivhus, er figen, som ikke kræver meget pasning og pleje. Den vokser bedst i næringsfattig jord og tåler let udtørring, så vanding og gødning kan holdes på et minimalt niveau.
Plant et blommetræ & smag forskellen
Ret perfekt, hvis du tager på sommerferie, mens frugterne modner. De klarer det nemlig helt fint, så længe de får lys, varme, læ og masser af sol.
Figner skal du plante i gruset jord, som dræner nemt, og derfor er det smart at dyrke denne frugt i krukke. Udplanter du træet i bede, kan det hurtigt vokse sig stort, men i en potte bliver røddernes vækst begrænset af krukkekanterne. På den måde undgår du, at planten vokser sig alt for stor.
3. Vindruer
Mange vælger at dyrke vindruer i drivhus, og kønt er det også, når klaserne hænger fra glasloftet. Vin trives i varmen, men den flerårige plante kræver beskæring i januar, hvis ikke den skal overtage hele huset.
Husker du at klippe den hver sæson, får du plads til at dyrke andre afgrøder, og frugtsætningen bliver også meget bedre.
4. Citrusfrugter
Det er svært at forestille sig noget mere aromatisk og intenst end citrusfrugter: Intense grape, sure citroner, søde appelsiner og orange, parfumerede kumquats. De sender deres særlige duft rundt i drivhuset, og med den store variation i sorter og arter har du rig mulighed for at dyrke din favorit året rundt.
Det fine ved citrusfrugter er, at de i en vis udstrækning tåler kulde. I drivhuset eller orangeriet står de beskyttet i vintermånederne, og er du heldig, kan du høste i de måneder, vi her i landet normalt ikke har adgang til frisk frugt.
5. Kiwi
Kiwi er en klatrende krabat, der kræver meget plads, og let kan komme til at undertrykke de andre planter i glashuset. Derfor anbefaler jeg, at du kun dyrker den i et drivhus, der er større end 10 kvadratmeter.
Har du ikke så stort et hus, kan du plante stikkelsbærkiwi i stedet. Den sætter mindre frugter, men breder sig knap så meget, hvilket giver dig plads til at dyrke andet frugt og grønt.
6. Nektarin
Frugterne ligner hinanden til forveksling, så det kommer nok ikke som et chok, når jeg fortæller, at nektarin og fersken også skal passes på næsten samme måde. De skal begge beskyttes mod frost, hvis de overvintrer i drivhus, for selvom de er robuste planter, kan de godt tage skade af kulden.
TIP Et stort frugttræ kan beskæres let, når det ikke har blomster eller frugter.
Får nektarin et koldt kys i vintermånederne, er der risiko for, at træet udvikler ferskenblæresyge i den kommende sæson.
I efteråret er det derfor en god idé at pakke frugttræet ind i vintermåtter, tæpper, kartoffelsække eller bobleplast, så det ikke får forfrysninger.
7. Fersken
Dværgsorter er fantastiske at dyrke i drivhus, for de bliver markant mindre end de ”almindelige” sorter. Vil du høste hjemmedyrkede ferskner, og samtidig have plads til andre planter, er det oplagt at købe en dværgsort, du kan dyrke i krukke.
Er sommeren lun og lækker? Flyt træet ud under åben himmel! Det vil elske at holde sommerferie på en solrig placering, men husk at tage det ind til efteråret, før det bliver koldt. Beskyt mod frost ved at vikle frysepinden ind i tæpper, vintermåtter, kartoffelsække eller bobleplast.
Skriv et svar