Er det første gang, du skal dyrke dine egne tomater? Så suger du sikkert en masse viden til dig, så du er helt klar til at komme i gang, når foråret melder sig. Og der er nok at læse… For nogle mener, det er svært at dyrke de røde frugter.
Indrømmet: tomater kræver pasning, og det kan virke vanskeligt ved første dyrkningsforsøg. Men lad dig ikke slå ud, for nu fortæller jeg dig alt om tomater, så du kommer i mål.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få svar på alt om tomater
Nu har jeg jo lovet dig at svare på alt om tomater, så du kommer godt fra start med så, udplante og passe planterne. Lad os derfor komme i gang for der er nok at fortælle.
Tomater smager skønt sammen med basilikum, og de to planter kan nemt dyrkes ved siden af hinanden. Jeg planter altid basilikum under mine tomatplanter, for de hjælper med at holde skadedyr væk. Det samme gør tagetes, som holder fluer på afstand – og så er det samtidig en smuk blomst, som smager dejligt.
Du kan også plante salat sammen med tomater, ligesom flere andre urter og grøntsager også er gode naboplanter.
TIP En almindelig familie kan blive selvforsynende med tomater. Det kræver ikke mere end 4-6 planter.
Der er stor forskel på, om du dyrker tomater på friland eller i drivhus. Dyrkning af tomater indendørs i drivhus giver planterne en beskyttet tilværelse, som for det meste medfører et stort udbytte. Frilandstomaterne derimod vokser under hårdere betingelser, og her har vejret en betydning, når det gælder høstens størrelse.
En kold og våd sommer giver et lavere udbytte, og netop derfor vælger mange at dyrke under glastag.
Hvor kommer tomater fra?
Oprindeligt stammer frugterne fra noget lunere himmelstrøg end de danske, men alligevel kan du sagtens dyrke dem herhjemme. De lækre tomater kommer fra Syd- og Mellemamerika, men tog i løbet af 1500-tallet turen til Europa.
I Danmark har tomatdyrkning været en realitet siden 1700-tallet, og i dag er spiseplanten en af de mest dyrkede her i landet – både på friland og i drivhus.
Kom godt fra start med dyrkning af tomater
Der er flere dyrkningsmetoder, du kan bruge, når du selv vil dyrke tomater. Du kan nemlig både plante i drivhus, på friland, i krukker og kapilærkasser.
Agurker – Dyrkning trin for trin
Tomater skal sås i begyndelsen af marts med mindre, du har en varmelampe. Så kan du begynde dyrkningen allerede i slutningen af januar eller i løbet af februar. Det har dog ingen hastværk, for selvom du først sår i marts eller april, vokser planterne så hurtigt, at de hurtigt når samme størrelse, som dem, der er plantet tidligere.
Grønne rækker med spinat i haven
Du kan faktisk så tomater helt frem til 1. juni, og køber du planterne, kan de udplantes til og med 1. juli. Du kan finde tomatplanter til udplantning på planteskolerne fra maj.
Sådan skal du så tomater
Har du hørt om forkultivering eller forspiring? Det er nødvendigt, når du dyrker tomater, for planterne har brug for meget varme. Normalt siger man, at forspiringen skal begynde 8 uger før udplantning af tomatplaner.
Forspiring af grøntsager og sommerblomster
Alt du skal gøre er at fylde en urtepotte, spirebakke eller såbakke med god plantejord. I hvert rum placerer du et tomatfrø, trykker det let ned i jorden og vander stille. Frøet skal ligge i 1 centimeters dybe. Afslut med et let lag jord og placerer bakkerne i en solrig vindueskarm.
10 ting du kan lave i haven til marts
Efter såning skal temperaturen ligge på mellem 20-23 grader, og du kan med fordel dække planterne med klar plast, så temperaturen bliver høj nok. Fjern plasten så snart, planterne spirer.
TIP Planterne må ikke mangle vand, så du skal kigge til dem dagligt for at sikre, at de ikke tørster.
I den første levetid kan tomatplanter let blive ranglede, hvis de får for meget lys eller står for varmt. Den ideelle temperatur efter fremspiring ligger mellem 15-20 grader, og det er en god idé ikke at placere tomaterne i direkte sol.
Så kommer prikling & omplantning
De små planter vokser hurtigt, og snart er det til tid omplantning. Det kaldes prikling, og ofte er det nødvendigt at gøre flere gange, før den endelige udplantning i drivhus eller på friland.
Har du sået tomater i spirebakker? Så skal planterne prikles, når de første blade viser sig eller når rødderne rækker ud af bakkens bund. Hvis du har plantet i en rummelig urtepotte, kan du vente til planterne har en højde på 10 centimeter.
Vær opmærksom på, at du ikke kan sætte planterne udendørs, før faren for nattefrost er drevet over. De tåler nemlig ikke frost.
Husk hærdning før udplantning
Uanset, hvilken dyrkningsmetode til tomater du vælger, kommer du ikke uden om hærdning før udplantning. Det er nemlig afgørende, hvis du vil have robuste planter, som kan modstå vind og vejr.
Hærdning af planter – Sådan gør du
I korte træk betyder hærdning, at du ruster planterne til det danske vejr. Det gør du ved gradvist at vende tomaterne til livet udenfor. Du skal i gang med processen 1-2 uger før udplantning, og i guiden herover fortæller jeg dig, hvordan du skal gøre.
Plantning af tomater i drivhus
Efter hærdning er det tid til at flytte dyrkningen af tomater fra indendørs til udendørs. Det er en skøn følelse at få tømt vindueskarmene efter et par måneder med udsigten til fyldte såbakker…
Du kan plante tomater i drivhus, når der ikke længere lurer nattefrost. Som regel er det først i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, der ikke længere er fare på færde.
Planteafstanden skal være mellem 50-10 centimeter, og du skal holde en afstand mellem rækkerne på 1 meter. Det giver de bedste vækstbetingelser.
TIP Vil du udnytte pladsen i drivhuset? Under de høje tomatplanter kan du gro krydderurter og grøntsager – for eksempel salat, basilikum eller tagetes. På grund af deres lave højde vil tomaten ikke skygge for dem, så de får lys nok til at udvikle sig.
Hold øje med temperaturen i drivhuset, som skal ligge på 15 grader om natten og 25 grader i dagtimerne.
Køb et termometer til drivhuset her (reklamelink)
Plant tomater på friland
Har du ikke et drivhus eller vil du bare gerne have tomater flere steder i haven, skal du vælge sorter, som er særligt gode på friland. Nogle mener, at frilandstomater ikke har nær så meget smag, som dem du dyrker i drivhus, fordi de ikke får helt så meget varme.
Personligt mener jeg, at det er en smagssag, og jeg afholder mig bestemt ikke fra at dyrke tomater på friland. Det synes jeg heller ikke, at du skal gøre!
Guide: Såning & udplantning i køkkenhaven
Vigtigt er det, at du planter dem på et sted med læ og meget sol, så de ikke står udsat. Har du en sydvendt mur? Så er det et perfekt sted at placere dem. Lige efter udplantningen kan du hænge et stykke klar plast foran planterne eller stille en gammel rude, som kan beskytte dem og fungere som et drivhus.
10 ting du kan lave i haven til juni
Tomater på friland skal plantes med 50-70 centimeter mellem hver plante. Mellem rækkerne skal planteafstanden være 1 meter.
Tips til tomater i krukker
Du kan ikke bruge den samme jord som året før, når du dyrker tomater i krukker. Den skal skiftes, hvis du vil have succes!
Du må også sørge for at gøde krukkerne jævnligt gennem sommeren, så du sikrer et stabilt næringsindhold. Jeg giver hjemmelavet brændenældegødning hver 14. dag, og det er nok til, at de vokser sig store og flotte.
Det kan være en fordel at vælge tomatsorter, som ikke bliver alt for høje, når du dyrker i krukker. Du kan nemlig godt få svært ved at binde dem op i potterne.
Busktomater er særligt gode til krukker, for de har en lav højde og busker sig flot. Siderno, Romello, Tim og Totem er sorter, som ikke kræver beskæring, og derfor er de gode at plante i krukker.
Dyrkning af tomater i kapilærkasser
Jeg er ikke fan af at dyrke ting i plantesække, så det vil jeg selvfølgelig ikke anbefale dig. Hvorfor dyrke i plastic, når jorden nu er fyldt med gode næringsstoffer, som planterne kan suge til sig?
Når det så er sagt, er dyrkning af tomater i kapilærkasser utroligt populært. Her får du som regel lov til at plante to planter i hver kasse, som både kan placeres på terrassen eller i drivhuset afhængig af, hvad du foretrækker.
TIP Vælg en plantesæk, som passer til størrelsen på kapilærkassen.
Gødning af tomater i kapilærkasser skal ske i flydende form. Tilføj det samtidig med vandingen, som skal gøres på samme måde, som ved de andre dyrkningsmetoder. Du kan læse mere om vanding i afsnittet længere nede.
Værd at vide om pasning af tomater
Pasning af tomatplanter kan være krævende. Opbinding, knibning, vanding og gødning er blot nogle af de ting, du skal være opmærksom på. Derfor har jeg skrevet nogle uddybende afsnit om netop de emner, så du kan finde præcis de informationer, du har brug for.
Tomater selvbestøvende, men alligevel synes jeg, det hører med til pasningen at hjælpe dem lidt. Især på de planter, der har mange blomster, for eksempel dem skønne, gule cherrytomat Mille fleur. Tusind blomster hedder den på dansk.
Jeg ryster blomsterklaserne, når jeg kommer forbi, så pollen kan sprede sig og bestøvningen opstå.
Vigtigt om vanding af tomater
Foruden en god, næringsrig jord har tomaterne brug for vand, hvis de skal vokse optimalt. Det kan dog være lidt tricky at dosere de rigtige mængder i begyndelsen. Planterne skal nemlig have et dybt rodnet, og det får de kun, hvis du ikke vander dem for meget.
Bladbeder – Sådan dyrker du dem
Kommer du dagligt forbi med vandkanden, får planterne kun et overfladisk rodnet. De bliver dovne simpelthen, og gider ikke søge dybt efter dråberne. Derfor skal du kun give vand, når toppen hænger, men når det sker, skal du til gengæld også give meget vand!
Bare hæld på – og vent så med at give igen, før den ser lidt slatten ud. Sådan opmuntrer du planten til at sende rødderne dybt ned i jorden, så den bliver robust.
Værd at vide om gødning
Når jeg dyrker tomater i drivhus, skifter jeg altid jorden, så jeg er sikker på, at sygdomme og skadedyr ikke er overvintret. Jeg vil nemlig gerne have sunde planter og et stort udbytte! Samtidig tilføjer jeg også gødning til jorden, så jeg kan være sikker på, at der er næringsrig nok.
Lav din egen brændenældegødning
Det samme gælder sorterne på friland. De skal også have tilført gødning, før de udplantes. Vælg altid en økologisk gødning til tomater.
Kom godt i gang med dyrkning af porrer
Med mindre, du dyrker tomater i krukker, er det nok at tilføre gødning til jorden inden udplantning. Undtagelsen er dog, hvis planterne ser blege og spinkle ud – det er som regel et tegn på, at de trænger til mere næring.
Sker det bør du tilføje gødning i flydende form, som planterne hurtigt optager. Snart vil de se sunde ud igen.
Gode gødningstyper
- Kompost
- Græsafklip
- Blade
- Lupingødning
- Flydende gødning
- Kompost
Brug aldrig hønsegødning til tomatdyrkning. Jovist, planterne bliver store og flotte, men smag får du ikke meget af.
Beskæring & knibning af tomater – Sådan gør du
Der findes både høje og lave varianter af spiseplanten. Nogle tomater kan blive flere meter høje, buske sig og fylde hele drivhuset, og det bør du undgå, hvis du vil have mange frugter.
Løsningen? Knibning af tomater.
Den nemme kunst at dyrke squash
Det du gør, er at lade stænglen vokse, men fjerner alle de små sideskud, som skyder i grenkløfterne. Du kan også med fordel beskære nogle af grenene, så der kun er 2-4 tilbage, ligesom en grundig udtynding i bladene også er nødvendig. Det sikrer, at frugterne får lys og planten luft nok. Fjern gule og visne blade løbende.
Haven i august – 10 ting du kan gøre
Du skal knibe tomater en gang i ugen, for de små skud vokser sig hurtigt store. I slutningen af august skal du desuden beskære topskuddet, så planten ikke vokser mere, men koncentrerer sig om at mode de sidste frugter.
Husk opbinding af tomater
Opbinding af tomater er vigtigt. Dels optimerer du pladsen på den måde, men du slipper også for at planten slynger sig langs jorden, så frugterne bliver beskidte.
Jeg sætter altid et stativ ved tomaterne, når jeg udplanter i foråret. Så kan de allerede fra begyndelsen støtte sig til pinden, og jeg kan løbende binde dem op. De vokser hurtigt, har jeg lært, så jeg kan lige så godt være forberedt. Det sparer mig for meget tid senere på sæsonen.
Du kan bruge mange forskellige plantestativer. Jeg bruger rionet de steder, jeg dyrker lange rækker med tomater, men bambuspinde, plantebinde og grene er også gode til formålet. En snor fra loftet i drivhuset er også god til opbinding. Den fastgøres blot til stænglen, så slynger planten sig omkring den.
Vælg de rigtige sorter
Der findes så mange tomatsorter, at det kan være en jungle at bevæge sig ud i. Røde, gule, orange, grønne, prikkede, stribede og endda sorte sorter kan du købe, ligesom runde, ovale, aflange, små og store varianter også er en del af udbuddet.
10 nemme grøntsager til dit efterår
Smag har naturligvis stor betydning, men er det første gang du skal gro spiseplanten, vil jeg anbefale dig at gribe valget an efter denne metode. Vælg sorter efter om du skal dyrke tomater på friland, i krukker eller i drivhus. Nogle sorter trives langt bedre på friland end i drivhus – eller omvendt – og det er en fordel at vide, hvor de vokser bedst.
Dyrkning af radiser fra frø til høst
I min have er der både tomater på friland og i drivhuset, for jeg har taget et valg om, at jeg
vil dyrke mange forskelle sorter. Fra de mindste cherrytomater til de største bøftomater – og alle mulige størrelser derimellem. Når du skal vælge, hvilke sorter af tomater du vil prøve kræfter med, synes jeg, du skal gå efter dem, du synes, kunne være sjove at plante.
Køb et udvalg af tomatfrø her (reklamelink)
Frilandstomater – Gode sorter
Gemini er en sort, som giver et højt udbytte af tomater, der modner tidligt.
Blommetomaten Flavorino er en lille sort, men smagen er sød og konsistensen saftig. Kan også dyrkes i drivhuset uden problemer.
Du kan sagtens dyrke cherrytomater på friland. Sungold giver søde, orange frugter i en pæn, middelstor størrelse.
Berry Garden er en frilandstomat, der også kan dyrkes i drivhuset. Den har jordbærformede frugter og en sød, aromatisk smag, og måske er det derfor, man kalder den for jordbærtomat?
Gode sorter til drivhusdyrkning
Sparta giver middelstore tomater og et højt udbytte. Sorten er en af de mest almindelige i drivhuset.
Vil du have bøftomat i drivhuset eller på friland er Marmande en god sort. Planten har en kraftig vækst og sætter store, flotte frugter.
Den klassiske San Marzano fra Italien er kendt for sin fantastiske smag og de mørkerøde tomater. Perfekt til madlavning.
Dancing with smurfs er et spøjst navn, men det siger meget om frugten. Den er nemlig sort! En flot og anderledes cherrytomat, som er sjov at dyrke. Det samme gælder Chocolate, der er en chokoladefarvet sort.
Fra de sorte farver til de tigerstribede. Gule og røde tomater er ikke det eneste, du kan dyrke, og Tigarella er et sjovt alternativ til de almindelige tomatplanter. Her får du nemlig en sort, som er stribet i rød og grøn.
Sådan samler du før fra dine egne tomater
Vil du være med helt fra begyndelsen, kan du samle dine egne frø fra tomater. Det er virkelig nemt, og har du forelsket dig i en særlig sort, er det jo oplagt at tage frø fra til næste sæson.
TIP Har du lagt mærke til, at frugterne på planten kan være meget forskellige? Udseende, størrelse og form kan være forskellig fra tomat til tomat, selvom de hænger på den samme plante. Når du skal samle frø, skal du derfor tage frø fra de frugter, der ligner den oprindelige mest. På den måde kan du sikre dig, at de ikke udvikler sig anderledes næste år.
Du skal altid vælge de frugter, som ser sundest ud. Det er sådan, du sikrer, at frøene har den største spireevne. Du skal også kun samle tomatfrø fra modne frugter.
Sådan gør du
Her forklarer jeg dig trin for trin, hvordan du tager frø fra dine egne tomater.
Sådan gør du
- Start med at skære tomaten over, så du kan se frøene i frugten.
- Skrab, mas eller tryk frøene ud på en avis eller et stykke køkkenrulle.
- Fjern eventuelt den gele-agtige hinde, som sidder omkring kernerne, og sørg for, at de ikke ligger alt for tæt på papiret.
- Lad dem tørre et luftigt og skyggefyldt sted.
- Når de er tørre, folder du papiret sammen og opbevarer det mørkt og tørt til foråret.
- Husk at skrive årstal og sortens navn på papiret, så du kan huske, hvad der gemmer sig på siderne.
En snak om høst & opbevaring
De tidligste sorter kan du plukke allerede i slutningen af juni og begyndelsen af juli, og høsten fortsætter helt til september. Nogle sorter er endda udviklet til først at modne i løbet af vinteren, så drømmer du om friske tomater i december, kan det faktisk lade sig at gøre.
TIP Tomater opbevares i køleskabet, hvor de kan holde sig friske i minimum 1 uge. Du forlænger holdbarheden, hvis du ikke vasker dem, før de lægges på køl. Det kan dog gå ud over smagen, så det mest optimale er at opbevare dem i en skål på køkkenbordet.
Høst af tomater er nemt. Du kan både plukke enkelte frugter eller høste en hel klase, men fremgangsmåden er den samme. Du kniber bare frugten af planten, men ikke noget med at trække eller rykke, så planten tager skade. Frugten skal let følge med, og gør den ikke det, må du klippe den af med en saks.
Sådan eftermodner du frugterne
Vejret, sorten, såtidspunkt og flere andre ting har indflydelse på, hvornår du kan høste tomater. For de fleste sorter er det endegyldigt slut, når frosten sætter ind omkring oktober. Har du stadig tomater på planterne, kan du eftermodne dem indendørs.
Rabarber – Sådan dyrker du dem
Jeg eftermodner mange tomater – og med succes. Det gør jeg ved at lægge de halvmodne frugter på et fad, som jeg sætter lyst og lunt og husker at vende dagligt, så de får farve på alle siderne. Og et lille tip: lad frugterne sidde på stilken, så er der større sandsynlighed for, at de ikke rådner.
Du kan kun eftermodne de tomater, som allerede har fået en lille smule farve på kinderne. De grønne må du dog ikke kassere – de kan syltes til alt fra pickles til remoulade og mange andre lækre sager. I min syltebog Mad på glas deler jeg en masse gode opskrifter på tomater med dig.
Mad på glas – En lille syltebog
Den alvorlige snak om sygdomme & skadedyr
Vi kommer ikke uden om det: sygdomme og skadedyr i tomater. For de er der, så vi kan lige så godt tage snakken om, hvad der skal gøres, når de første sygdomstegn viser sig.
TIP Husk at fjerne angrebne frugter og planter, når sygdomme og skadedyr viser sig. Smid aldrig dårlige planter på komposten, så utøjet kan leve videre der og senere sprede sig til hele haven.
Herunder gennemgår jeg de mest almindelige sygdomme og skadedyr i tomatplanter.
Kartoffelskimmel og gråskimmel
Det er særligt i glashuset, at kartoffelskimmel og gråskimmel giver problemer. Ofte vil udfordringen opstå omkring august, hvor fugtigheden og temperaturen i drivhuset er meget høj.
Du forebygger ved at lufte ud dagligt, og det er ikke kun nok at åbne et vindue eller to. Lad døren stå på vid gab flere timer om dagen, så der kommer god luftcirkulation omkring planterne. Samtidig skal du holde igen med vandingen, så fugtniveauet holdes nede. Planterne klarer det fint, for du har jo vandet korrekt gennem sæsonen, så de har et dybt rodnet.
Skimmel er en af de mest almindelige plantesygdomme ved dyrkning af tomater. Når den viser sig, som et gråt eller brunt lag, skal du med det samme kassere den angrebne frugt eller plante.
Griffelråd
Har tomaterne grimme, sorte pletter på siderne? Så har de fået griffelråd. Sygdommen viser sig, når planterne mangler calcium, og det gør de med stor sandsynlighed, hvis du har overgødet med magnesium eller kalium.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Griffelråd smitter ikke de andre planter, men du kan heller ikke redde de angrebne tomater, som derfor må kasseres.
Sommerfuglelarver
Det er ikke kun kålplanterne, som får besøg af sommerfuglelarverne. De 1 centimeter lange, hvide larver lever også i tomaterne, og du kan spotte dem på hullerne i frugterne.
Det er særligt ved dyrkning af tomater på friland, sommerfuglelarver kan volde problemer, men angreb kan forebygges ved at lægge insektnet over planterne tidligt på sæsonen.
Andre almindelige problemer ved tomatdyrkning
Sygdomme og skadedyr er ikke det eneste, du må kæmpe med, når du dyrker dine egne tomater. Revnede tomater kan også være et problem, som opstår, når der er forskelle i temperaturen eller luftfugtigheden. Er revnerne våde, er årsagen luftfugtigheden, mens tørre revner på tomater opstår på grund af varme- og kuldeforskelle. Du forebygger problemet med grundig udluftning.
Grønne pletter på røde frugter er ikke et hit, men alligevel er det en af de mest almindelige problemer ved tomatdyrkning. Grønnakkede tomater ses, når solen skinner direkte på frugterne, som nærmest bliver solskoldede. Du forebygger ved at sætte et skyggenet op eller kalke drivhusets ruder.
Krøllede blade viser sig, hvis du gøder for voldsomt. Længere oppe har jeg beskrevet, hvordan du tilføjer en tilpas mængde næring, så du undgår krummede blade.
Sådan får du en god biodiversitet i haven
Nogle oplever, at tomatplanten blomstrer, men ikke sætter tomater. Det sker, når planterne ikke bliver bestøvet af nyttedyr. Enten må du selv ryste blomsterne, så pollen spreder sig, eller også skal du åbne døre og vinduer i drivhuset, så insekterne har fri adgang.
Er tomat en frugt eller grøntsag?
Det er en evig kilde til diskussion, når snakken falder på, om tomat er en frugt eller en grøntsag. Nu vil jeg ikke gøre mig til dommer i en god, verbal diskussion, men så alligevel… Tomat er en frugt fra tomatplanten, og derfor omtaler man den som en frugt.
Salvie – En duftende krydderurt
Den mest almindelige måde at bruge den på er dog som en grøntsag, hvor den kan bruges i mange forskellige opskrifter.
Er tomater giftige?
Tomater er en del af natteskyggefamilien lige som kartofler, og begge afgrøder har haft samme mærkat på sig. I mange år troede man nemlig, at kartofter og tomater var giftige, men sådan forholder det sig heldigvis ikke.
Dyrkningsvejledning til kartofler
Tværtimod er de begge virkelig velsmagende, og sammen med agurk er tomat faktisk den mest dyrkede afgrøde i de danske haver.
Dejlige opskrifter på tomater – Brug dem i madlavningen
Først og fremmest smager de jo fabelagtigt friskhøstede fra planten. Søde og solvarme! Men de røde frugter kan også bruges på uendeligt mange andre måder, og måske netop derfor er det en af de spiseplanter, vi holder allermest af at dyrke i haven.
TIP Sukker og salt fremhæver tomaternes smag.
De er skønne i salater, kogt til en dejlig sovs og perfekte at bruge til både kolde og varme supper. Spist på et stykke rugbrød med lidt salt, peber og friskplukket purløg er det en perfekt mad i sommervarmen. Særligt er bøftomater gode på en rugbrødsmad, mens de små, søde cherrytomater er bedre at bruge i salater, sovs eller som en simpel snack.
Jeg sylter også de grønne tomater. Det er nemlig ikke altid, alle frugterne når at modne, før det bliver for koldt udendørs.
Opskrift på syltede, grønne tomater
Det er altså ikke svært at finde på opskrifter med tomater. Gazpacho, tomatsovs til pasta, gryderetter og wok – ja, mulighederne er mange. Heldigvis får du rig mulighed for at prøve en masse forskellige retter, for når du dyrker selv, skal der også spises en del.
En lille note om vitaminer & næringsindhold i tomater
Tomater er sunde og indeholder mange vitaminer og mineraler, så du skal bare spise løs! Det tror jeg nu heller ikke bliver noget problem, for det er svært at modstå de hjemmedyrkede af slagsen.
Skønne opskrifter med grønt fra haven
De indeholder både jern og zink, og er samtidig rige på A-, C-, og E-vitamin. Til gengæld er næringsindholdet ikke så højt. Det ligger på omkring 20 kcal. pr. 100 gram, for vandindholdet er på næsten 95%!
Skriv et svar