Hjemme hos mig er det ikke kun i vaserne på spisebordet, blomsterne får en plads. Jeg lægger dem også på tallerkenen, for de spiselige blomster er et festfyrværkeri, der gør maden smagfuld, farverig og fuld af duft!
Helt lige gyldigt er det imidlertid ikke, hvilke vækster du serverer, så lad os lige få styr på det, før du går i køkkenet. Se her, hvilke blomster du kan bruge i maden og få tips til, hvordan du dyrker dem i haven.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Plant spiselige blomster i haven
Det er ikke kun for farvernes skyld, jeg bruger blomster som kagepynt eller i salater. Mange af dem har også en fin smag, der fungerer som et dejligt krydderi – fra de søde til de bitre, syrlige eller aromatiske noter.
TIP Er du i tvivl om, hvilke urter og planter du kan servere? Du kan altid tjekke Fødevarestyrelsens Planteliste.
En af de største fordele ved at dyrke sine egne spiselige blomster i haven er, at du kan være helt sikker på, de ikke er sprøjtede eller behandlet med skadelige kemikalier. De er helt klar til at blive høstet, skyllet og spist.
Mamelukærme – En smuk sommerblomst i haven
Du behøver heller ikke at have en stor køkkenhave for at kunne høste farvestrålende pynt til dine kager og desserter, for de fleste blomster kan faktisk dyrkes i krukker, altankasser eller endda i vindueskarmen. Undervejs i artiklen her fortæller jeg dig, hvordan du dyrker urter, for det er faktisk slet ikke så svært.
TIP Nederst i artiklen fortæller jeg dig, hvor du kan købe blomster til madlavningen. Jeg har også skrevet lidt om, hvilke du med fordel kan bruge som kagepynt.
Lad os nu se nærmere på den lange liste med de 32 spiselige blomster, som alle vokser i min have.
1. Lavendel
For mig er lavendel lig med duften af Provence. Langstrakte marker med lilla blomster, som sender den skønneste duft mod mig, mens varmen bølger i luften. De smukke, små blomster er en grundingrediens i egnens krydderblanding, Herbes de Provence, men det er ikke det eneste, de kan bruges til.
Foruden at fungere fint som pynt på kager, kan du anvende dem til is, krydderhonning, brød og snaps.
2. Dild
Krondild sætter store, lette skærme, som er skønne at bruge, når du sylter. Jeg bruger dem til syltede rødbeder, rødløg eller agurker, men de er også lækre i supper og dressinger.
Dildskærme har en let bitterhed, så bruger du dem rå i salater, skal de doseres med let hånd.
3. Duftgeranium
Duftgeranier eller duftpelargonier er en af mine favoritter, når det gælder spiselige blomster. Ikke nok med, at planterne er nemme til haven og i krukker, de er også utroligt smukke!
De findes i et væld af sorter, der har hver deres duft, smag og udseende, så her har du mange muligheder for at finde et dejligt drys til maden.
Blandt de mange smage og dufte du kan vælge i mellem er blandt andet appelsin, citron, rose, chokolade og cola. Derudover kan du se frem til blomster i flere forskellige farver og størrelser, så du let kan skabe stor variation i serveringen.
Læs mere om duftgeranier & duftpelargonier
4. Tagetes
Vi bevæger os i de gyldne og brændte farver, når vi serverer tagetes eller fløjlsblomst, som den også kaldes. Rød, gul og orange er nuancerne denne blomst har, men mulighederne er flere, når det gælder smag.
Jeg holder særligt meget af appelsintagetes, som er god til kager, desserter og is, men ananas, citron og lakrids er også smagsvarianter, du kan overveje. De er især gode til supper, dressinger, sauce og kryddersmør.
5. Amarant
Den høje, røde rævehale, som amarant og kaldes, er en af de smukkeste blomster i haven, når sommeren står på sit højeste. De spiselige frø kan høstes og bruges i bagværk, og det særlige ved kornsorten er, at den er glutenfri.
Samtidig har den også et naturligt højt indhold af protein, så koger du grød af amarant, får du et meget mættende måltid.
TIP De smukke, mørke blade smager dejligt i salater, når de høstes spæde.
Som afgrøde er amarant utroligt nemt at dyrke. Den sår sig selv villigt, spirer, vokser og gror i selv den hårdeste jord. Brug den både i maden og buketter – den er skøn til begge dele.
6. Mynte
Mynte er helt sin egen! Fra smage, som minder om tandpasta, til sorter, som dufter af jordbær, chokolade, pebermynte, æble og meget andet.
Jeg bruger bladene i frisk urtete, hakker dem i salater og drysser dem ud over mad, som mangler et lille pift. Prøv det på din yoghurt med en god granola – det er herlig sommermad!
De brogede, stribede eller spættede mynteblade er smukke i maden, men blomsterne er særligt yndige. De hvide, lilla og lyserøde små kupler kan lægges på is, kager og desserter, men smagen er ikke intens som bladene, så du kan bruge mange af dem.
7. Salvie
Salvie, Salvia officinalis, sætter hvide, lilla, røde eller blå blomster, som er flotte at bruge til pynt i salaten. Men vent lige lidt: Vi må ikke glemme bladene.
Salvieblade kan have de mest vidunderlige farver. Fra de klassiske grønne nuancer til de mørke, røde toner, ligesom de spraglede, brogede og spættede vækster også er værd at nævne. Alle tilfører de noget ganske særligt til madlavningen.
Smagsmæssigt er urten meget gennemtrængende, så den skal bruges med forsigtighed. Det gælder også, når du bruger de mindre traditionelle sorter som ananassalvie og solbærsalvie, der er oplagte at anvende til dessert, is, kage eller frisk urtete.
8. Timian
Det er duften af middelhavet, der bruser mod dig, når de hvide, lilla eller lyserøde blomster sender deres sydlandske aroma rundt i haven.
Opskrift på kryddersmør med citron & timian
Selvom Thymus vulgaris mest er kendt som en krydderurt, der gør underværker i det salte køkken, skal du ikke undervurdere de spiselige blomster til kager. Særligt vil jeg anbefale dig at bruge citrontimian, Thymus x citriodorus, til formålet. Med sin friske og klare smag af citron, kan den løfte en cupcake eller en klassisk sandkage til et nyt niveau.
Brug den også som et farverligt spil i glasur, smørcreme eller andet topping og vær rundhåndet med de små farveblink, hvis du anvender dem i en salat.
9. Kornblomst
Kornblomst har en krydret smag, som gør den god at bruge i teblandinger. Husk, at du skal tørre blomsterne grundigt, før du blander dem med ren te og eventuelt andre urter eller blomster. Jeg bruger også de tørrede kronblade i hjemmelavet mysli.
Kornblomster er desuden smukke i kryddersmør eller som frisk pynt på kager, koldskål eller i salater.
10. Morgenfrue
Den klassiske gule eller orange sommerblomst er så farverig og fin – ikke kun i haven, men også i den mad jeg serverer i sommertiden. Den gamle lægeplante har mange helbredende egenskaber, som gennem tiden har gjort den til en eftertragtet plante.
Morgenfrue, Calendula officinalis, har en krydret smag, som gør den god til mange ting. Oplagt er det selvfølgelig at bruge de flotte blade som pynt i de søde retter, men jeg blander dem også ofte med ris, kartofler eller drysser dem over grillede grøntsager før servering.
11. Purløgsblomster
Der er ingen grund til at blive trist, når din purløg, Allium schoenoprasum, går i blomst. Hvis du nipper de lilla hoved af, kan du dele dem i enkelte blomster og drysse dem ud over maden. Jeg bruger dem på rugbrødsmadder, i æggekage, til omelet eller i kartoffelsalaten.
Faktisk kan du bruge purløgsblomster på præcis samme måde, som purløg. Anvend dem derfor også til dressinger eller som drys på æggemaden.
12. Blomsterkarse eller tallerkensmækker
Blomsterkarse, tallerkensmækker, nastursium eller tropaeolum majus. Ja, der er flere navne i spil her, men det er præcis den samme blomst, navnene henviser til.
Det er en af de nemmeste, spiselige blomster til haven, og selv på den mindste altan kan du dyrke den i krukker.
TIP Frø fra tallerkensmækker kan syltes og bruges som erstatning for kapers.
Smagen er bitter, og minder lidt om karse, hvilket er grunden til, at krydderurten også kaldes blomsterkarse. Den er derfor bedst at bruge i salater eller på smørrebrød, hvor både blade og de farvestrålende orange, gule, røde eller stribede blomster er virkelig flotte.
13. Hyldeblomst
Det er duften af sommer, som spreder sig i haven, når hylden blomstrer. Har du ikke en hyldebusk i haven, kan du plukke skærmene i den vilde natur. De er lette at kende, og duften er ikke til at tage fejl af.
Find alle mine opskrifter med hyldeblomster her
Blomsterne kan bruges til saft, syltetøj, sukker og te, men de tilføjer også en særlig sødme til kager og marinader. Har du lyst til at gå all in på en lækker snack eller dessert, kan du lave en pandekagedej, som du dypper skærmene i, før du dybsteger dem – det er lækkert! Spis godten med syltetøj eller sukker, præcis som når du server helt almindelige pandekager.
14. Solsikke
Når solsikkerne springer ud, kan du høste dem og bruge de store blomster på samme måde, som du bruger artistokker. Dampet og spist med smør er de nemlig virkelig lækre.
Kronbladene kan du tørre og gemme til senere, hvor de er flotte som pynt på kager. Lader du blomsterne sidde på planten til de gule, røde eller orange blade drysser af, kan du samle solsikkekernerne til bagværk.
15. Courgette
Courgetter eller squash sætter sjove, gule blomster, som er spiselige. Juli, august og september er de måneder, du kan høste blomsterne i.
Jeg dypper dem i beignetdej, friterer på panden og drysser med lidt salt, før jeg sætter anretningen på bordet. Det er en klassisk måde at tilberede squashblomster på, men du kan også fylde dem med ost, grønt og sæsonens urter.
16. Persille
Dyrker du din egen persille, vil du på et tidspunkt opleve, hvordan urten pludselig sender en stilk i vejret. For enden af den lange stængel svæver en blomst, som består af små, grønne og hvide kugler.
TIP Persilleblomster kan bruges til hjemmelavet kryddersnaps.
Hvis ikke du vil samle frøene, kan du spise blomsterne. Jeg bruger dem på samme måde som krondild, for især til syltning er de lækre. Smagen er nemlig lidt bitter, så derfor kan de ikke anvendes utilberedte.
17. Bibernelle
Bibernelle er også på Fødevarestyrelsen Planteliste over spiselige blomster. De røde, runde kupler er flotte i grønne salater, hvor de er et dejligt modspil med deres klare farve.
Desuden kan bladene spises. De har en mild agurkeagtig smag, som gør dem gode at hakke i dressinger og sovser.
18. Tusindfryd eller bellis
Tusindfryd eller Bellis perennis, som den hedder på latin, har du sikkert allerede i haven, hvis ikke jeg tager helt fejl. Den vokser nemlig gerne i græsplænen, hvor den foråret igennem lyser op med sine hvide kronblade og smørgule midte.
Smagen er let bitter, så brug den med forsigtighed, og lad den hellere blive en del af salaten end pynt på kagen. De fine blomster kan også bruges i urtete, snaps og til syltning.
19. Mælkebøtte
En anden klassiker fra græsplænen er den gule mælkebøtte. Synes du, urten er ukrudt, ombestemmer du dig måske, når du hører, at den faktisk kan spises.
Alt du skal vide om brændenælder
Hele planten er spiselig, og kan blandt andet bruges frisk i salater, hvor den både tilføjer smag og farve til retten.
20. Syren
Syrenblomster er spiselige, og smagen er meget aromatisk. Vil du tilføje en krydret, parfumeret note til din mad, er det derfor dem, du skal plukke.
Blomsterne vokser på buske, hvor de hænger i tunge lilla eller hvide klaser, men også i den vilde natur kan du finde dem.
Saft, sirup, sele eller i kandiseret form er den måde, de fleste anvender syrener på. Men de kan også bruges frisk i salater og som farverigt pynt på dine kager.
21. Georginer eller dahlia
Roden kan bruges i madlavningen, men det er nu en gang for de flotte blomsterblades skyld, jeg dyrker dahlia.
TIP Uanset om du dyrker knoldplanten i krukker eller på friland, skal de tages ind, før det bliver frost. De tåler ikke den mindste snert af kulde, men opbevarer du dem mørkt og frostfrit, kan de trives flere sæsoner i haven.
Fra små, bitte kronblade til gigantiske størrelser i et væld af farver! Det er svært ikke at blive overvældet, når man bliver præsenteret for de mange sorter. Smagen er neutral, men lige i dette tilfælde har det ikke så stor betydning, for når det gælder georginer, er det udseendet, som tæller!
22. Krysantemum
Krysantemum har en dyb, intens smag, som gør den oplagt at bruge i dressinger. Den skarpe smag er et fint modspil til lys fisk, men brug den varsomt, så smagen ikke overtager hele retten.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Vil du dyrke den spiselige blomst, er den oplagt at plante i krukker. Giv den en solrig placering og jævnlig vanding, så vil den kvittere med de flotteste blomster.
23. Røllike
Røllike, Alchemilla millefolium, spreder sig med lynets hast i haven, så vær varsom, hvis du planter den i bedene. Du kan dog roligt plante den spiselige blomst i krukker, for her holdes de lange udløbere sikkert tilbage.
Skærmplanten kan have flere forskelige farver, men i den vilde natur er den oftest lys rosa eller helt hvid. Blomsterne er meget krydrede, og den kraftige smag trænger klart igennem. Derfor er den særligt god at tørre til te eller bruge frisk i snaps.
24. Forglemmigej
Et lille forårsdrys får du i maden, når du bruger de små, blå blomster, forglemmigej sætter. De bruges ofte på bryllupskager, fordi de med deres lethed og blå farve, er indbegrebet af drømme, håb og romantik.
Du kan både dyrke den spiselige blomst i haven, men også finde den vildt i naturen. Den vokser i lyse skove eller på åbne enge, men viser også sit kønne lille hoved i hegn og ved veje.
25. Nellike
Nellike, Dianthus, tilføjer en smag af honning, når du bruger blomsterne i maden. De er flotte i sommerens drinks, men bedst er de nu som drys på isdesserter, synes jeg. Brug dem også i salater, på kager eller til konfekt.
Alle nelliker kan spises, men det er kun de duftende sorter, som smager godt.
26. Hornviol
Den lille hornviol, Viola cornuta, er en forårsbebuder, du tidligt på året kan høste og bruge som pynt på retter i både det salte og søde køkken. Du ved måske allerede, at blomsterne kan kandiseres til desserter og kager, men de kan også bruges til retter med fisk, kød eller i te.
TIP Hornviol er en staude, som kommer igen år efter år. Den er selvsående, og spreder sig hurtigt i haven, men kan nemlig flyttes eller luges væk, hvis den spirer på steder, du ikke synes om.
De små forårsbebudere har en lang vækstsæson, og kan plukkes langt ind i efteråret. Hvis de bliver ranglede i løbet af sæsonen, kan du klippe dem ned til en højde på omkring 8 centimeter, så vil de skyde fra bunden og buske sig fint.
27. Stokrose
De er indbegrebet af landidyl, når de ranker sig mod hvide bindingsværkshuse eller bøjer sig blidt over stakitterne. Men ikke nok med, at stokroser tilføjer landlig romantik til gadebilledet, de kan faktisk også spises.
TIP De spiselige blomster til haven behøver ikke at være svære at dyrke. Stokroser er selvsående og spirer år efter år – også på steder, du ikke selv har bedt om. Heldigvis er de nemme at luge væk.
Stokrose findes i virkelig mange farver fra de helt lyse til dybe, mørke. Uanset, hvilken nuance du vælger, er det overdådigt at pynte sommerens kager med de store blomsterhoveder.
28. Stedmoder
De farverige stedmoderblomster får en hver salat eller dessert til at lyse op. Du kan finde dem i orange, gule, blå, lilla og hvide nuancer tidligt på sæsonen, og det er skønt efter en lang, farveløs vinter.
Spis dem som de er eller kandiser dem, så de smager sødt. Det er en skøn mundfuld med de sukkersøde farver på isdessert en lun forårsdag.
29. Hybenroser
Der er et strejf af romantik i de røde blade, som hybenroser har. Du kan kandisere dem, så den parfumerede smag fremhæves, men jeg bruger dem også gerne til hjemmelavet eddike.
Holder du af kryddereddiker som æbleeddike eller lignende, vil du med sikkerhed også kunne lide en variant med vilde rosenblade.
Bladene kan også bruges til sirup, syltetøj, saft og gele, hvis ikke du bruger dem friske.
30. Kamille
Ægte kamille, Chamomilla recutita, er en af de klassiske blomster, som mange ved, ikke er giftig. Den bruges blandt andet til urtete, og har til alle tider været anvendt til naturmedicin.
Hjemmelavet urtete med citronmelisse
Smagen er kraftig, og de frugtige noter gør den god til marinader, sirup, is, kagecreme og meget mere.
31. Fuchsia
Fuchsia er en smuk sommerblomst, du sagtens kan bruge i salater eller til dekoration af kager og desserter. Den smager ikke af så meget, men de stærke røde, lilla og violette farver gør den til et fint indslag på middagsbordet alligevel.
TIP Du kan kandisere den smukke vækst, hvis du vil gemme den til vinter.
Oprindeligt kommer fuchsia fra Sydamerika, så den trives bedst under varme forhold. Du kan både dyrke den på friland eller i altankasser og krukker på terrassen.
32. Katost
Katost er en krydderurt, der oprindeligt blev dyrket i de gamle apoteker- og klosterhaver. I dag er den desværre ikke så udbredt i haverne, men den bør alligevel være med på listen, for nydelig er den.
Farvene bevæger sig fra de klare hvide til de sarte, lyse, rosa nuancer, men urten findes også i møkerosa og blå. Smagen er mild og rund, og derfor er er den fin at bruge både til salater, desserter og kager.
Hvor kan man købe spiselige blomster?
Hvis ikke du dyrker spiselige blomster i haven, kan du købe dem i flere supermarkeder. Det er særligt de større udbydere som Kvickly, Meny, SuperBrugsen og Føtex, som har dem på hylderne, men i mindre landhandler og på lokale markeder, kan du også finde dem i løbet af sommeren.
Frøkenhat – Plant de skønneste zinnia i haven
Det er primært fra juni til august, du kan købe spiselige blomster. Vil du have pynt til dine kager, desserter eller salater på andre tider af året, skal du selv ud for at samle urterne.
TIP Du skal ikke spise blomster, du har købt hos blomsterhandleren. Ofte er de sprøjtet, og kan derfor ikke bruges i køkkenet.
Du kan finde det fine pynt flere steder i naturen, og jeg vil anbefale, at du tager en bog med, når du sanker i vilde omgivelser. Du kan selvfølgelig også bruge min liste eller tage udgangspunkt i Fødevarestyrelsens, så du kan være helt sikker på, at det ikke er giftige blomster, du plukker.
Brug de spiselige blomster til kager
Jeg gør det også selv – bruger blomster som kagepynt, for flot ser det ud, når de farverige kronblade drysses ud over bagværket. Nogle gange er det kun et enkelt, stort hoved, som gør hele forskellen, men andre gange mikser jeg en blanding af flere sorter for at understrege sommerens store udvalg.
TIP Blomster har ofte et højt indhold af mineraler, vitaminer og antioxidanter. Mange af dem er også kendt for deres medicinske egenskaber.
Særligt i august er haven fyldt med spiselige skønheder til kager og brød, og jeg pynter med morgenfrue, kornblomster, stokroser, mynte og meget mere.
Jeg synes, at en simpel roulade, sprøde småkager eller helt almindelige boller bliver lidt flottere, hvis de pyntes. Og jeg er heldig, for i min have vokser de mest fantastiske ting, som næsten året rundt kan give mig inspiration til, hvordan jeg gør kagerne lidt mere festlige og farverige – selv på en hverdag.
Susanne
Er du sikker på, at Stolt Kavaler kan spises?
Ifølge fødevarestyrelsen kan den ikke: Beskrivelse
Stolt kavaler tilhører kurvblomstfamilien og er en en-årig plante, som blomstrer fra juni-oktober.
Der er begrænset viden om plantens indholdsstoffer og ingen undersøgelser af dens mulige skadelige virkninger. En anden art, som ikke har noget dansk navn (Cosmos caudatus Kunth), medførte negative effekter på leveren hos rotter efter indtag af ekstrakt af planten. Der er ikke kendskab til forgiftninger på baggrund af indtag af stolt kavaler, men heller ikke meget kendskab til, at planten har været spist.
På baggrund af den yderst begrænsede viden om blomster og blade fra planten, bør den ikke spises.
Jeg serverede i går en kage for familien, pyntes med Stolt Kavaler, inspireret af din hjemmeside. Min ene søn nægtede spise kagen, fordi han mente, at planten var giftig,
Han gik hjem og googlede, og fandt det svar, jeg her har sendt dig.
Jeg kunne selvfølgelig også selv have undersøgt sagen nærmere, men valgte at stole på, at det du skrev var rigtigt. Man har et stort ansvar, når man lægger noget ud på nettet…
Venlig hilsen Susanne Holck
hverdagshaven
Hej Susanne.
Jeg nævner ikke stolt kavaler på listen, så det undrer mig, at du på min anbefaling har pyntet med blomsterne.
Som jeg læser Fødevarestyrelsens beskrivelse, er planten ikke kategoriseret som giftig. På flere frøhjemmesider er stolt kavaler desuden kategoriseret under “spiselige blomster”, og på Økologiens Haves hjemmeside skriver de, at planten er spiselig. Dog vil jeg ikke anbefale at spise den, da der netop er usikkerhed om plantens indholdsstoffer.
Mange hilsner
Christine.
Judith Gruber
M.h.t. hornviol har jeg aldrig oplevet,at de kommer igen men frøene spirer.
Jeg føler, det er en etårig sommerblomst.
hverdagshaven
Hej Judith.
Mange betragter hornviol som en sommerblomst, men faktisk er det en flerårig staude.
Mange hilsner
Christine.